KONSERWACJA I CZYSZCZENIE; Informacje ogólne; odbarwienia: użyć wodnego roztworu - Electrolux EIB60420CK - Instrukcja obsługi - Strona 47

Electrolux EIB60420CK Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 53
Ładowanie instrukcji

Ustawienie

mocy grzania

Zastosowanie:

Czas

(min)

Wskazówki

2 - 3

Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,

podgrzewanie gotowych potraw.

25 - 50

Dodać co najmniej dwukrotnie więcej

płynu niż ryżu. Potrawy mleczne mie‐

szać od czasu do czasu.

3 - 4

Gulasz z warzyw, ryb, mięsa.

20 - 45

Dodać kilka łyżek wody. Sprawdzać

ilość wody w trakcie tego procesu.

4 - 5

Gotowanie ziemniaków i innych wa‐

rzyw na parze.

20 - 60

Przykryć dno garnka 1-2 cm wody.

Sprawdzać ilość wody w trakcie tego

procesu. Przykryć garnek pokrywką.

4 - 5

Gotowanie większych ilości potraw, du‐

szenie i zupy.

60 - 150

Do 3 litrów wody plus składniki.

6 - 7

Delikatne smażenie: eskalopki, cordon

bleu, kotlety, bryzole, kiełbasa, wątrób‐

ki, zasmażki, jajka, naleśniki, pączki.

w razie

potrzeby

Odwracać w razie potrzeby.

7 - 8

Intensywne smażenie, placki ziemnia‐

czane, steki z polędwicy, steki.

5 - 15

Odwracać w razie potrzeby.

9

Gotowanie wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mięso duszone w sosie

własnym), smażenie frytek.

Gotowanie większej ilości wody. Booster jest wł.

7. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

OSTRZEŻENIE!

Patrz rozdział dotyczący

bezpieczeństwa.

7.1 Informacje ogólne

• Czyścić płytę grzejną po każdym użyciu.

• Zawsze używać naczyń z czystym dnem.

• Zarysowania lub ciemne plamy na

powierzchni nie mają wpływu na działanie

płyty grzejnej.

• Stosować odpowiednie środki

przeznaczone do czyszczenia powierzchni

płyty grzejnej.

• Użyć specjalnego skrobaka do szkła.

7.2 Czyszczenie płyty grzejnej

Wyjąć natychmiast: stopiony plastik,

folię, sól, cukier oraz zabrudzenia z potraw

zawierających cukier. W przeciwnym razie

zabrudzenia mogą uszkodzić płytę

grzejną. Uważać, aby się nie oparzyć.

Użyć specjalnego skrobaka, przykładając

go pod ostrym kątem do szklanej

powierzchni i przesuwając po niej

ostrzem.

Wyjąć, gdy płyta grzejna wystarczająco

ostygnie: ślady osadu kamienia i wody,

plamy tłuszczu, metaliczne odbarwienia.

Przetrzeć płytę grzejną wilgotną szmatką z

dodatkiem delikatnego detergentu. Po

wyczyszczeniu wytrzeć płytę grzejną do

sucha miękką szmatką.

Usunąć błyszczące metaliczne

odbarwienia: użyć wodnego roztworu

octu i wyczyścić szklaną powierzchnię

wilgotną szmatką.

96 POLSKI

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)