Electrolux EHF 7647 FOK Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie:
Godzina Wskazówki
3-5
Powolne gotowanie ryżu i potraw
mlecznych, podgrzewanie gotowych
potraw
25–50
min
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej płynu niż ryżu; potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu.
5-7
Gotowanie na parze warzyw, ryb, mię‐
sa
20–45
min
Dodać kilka łyżek wody.
7-9
Gotowanie ziemniaków na parze
20–60
min
Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
7-9
Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60–150
min
Do 3 litrów wody + składniki.
9-12
Delikatne smażenie: eskalopków, cor‐
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
w razie
potrze‐
by
Obrócić po upływie połowy czasu.
12-13 Intensywne smażenie, np. placków
ziemniaczanych, polędwicy, steków
5–15
min
Obrócić po upływie połowy czasu.
14
Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz,
mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek.
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy
naukowej akryloamidy powstające podczas
przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu zaleca
się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
6. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Urządzenie należy oczyścić po każdym użyciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na pły‐
cie ceramicznej nie mają wpływu na
działanie urządzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1.
– Usuwać natychmiast: stopiony plastik, fo‐
lię oraz zabrudzenia z potraw zawierają‐
cych cukier. W przeciwnym razie zabru‐
dzenia mogą spowodować uszkodzenie
urządzenia. Użyć specjalnego skrobaka
do szkła. Przyłożyć skrobak pod ostrym
kątem do szklanej powierzchni i przesu‐
wać po niej ostrzem.
– Usunąć, gdy urządzenie wystarczająco
ostygnie: ślady osadu kamienia i wody,
plamy tłuszczu, metaliczne odbarwienia.
Użyć specjalnego środka czyszczącego
do szkła ceramicznego lub stali nie‐
rdzewnej.
2.
Przetrzeć urządzenie wilgotną szmatką z
dodatkiem detergentu.
3.
Na koniec wytrzeć urządzenie do sucha
czystą ściereczką.
POLSKI
25
Spis treści
- 18 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Podłączenie do sieci elektrycznej
- 19 Konserwacja i czyszczenie
- 20 Układ panelu sterowania
- 21 CODZIENNA EKSPLOATACJA; Włączanie i wyłączenie; Samoczynne wyłączenie
- 24 PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI; Oszczędzanie energii
- 25 Informacja na temat akryloamidów; KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
- 26 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
- 27 INSTRUKCJE INSTALACJI; Urządzenia do zabudowy
- 29 OCHRONA ŚRODOWISKA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)