Informacja na temat akryloamidów; KONSERWACJA I CZYSZCZENIE - Electrolux EHF 7647 FOK - Instrukcja obsługi - Strona 25

Electrolux EHF 7647 FOK Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 31
Ładowanie instrukcji

Moc

grza‐

nia

Zastosowanie:

Godzina Wskazówki

3-5

Powolne gotowanie ryżu i potraw

mlecznych, podgrzewanie gotowych

potraw

25–50

min

Wlać przynajmniej dwukrotnie

więcej płynu niż ryżu; potrawy

mleczne mieszać od czasu do

czasu.

5-7

Gotowanie na parze warzyw, ryb, mię‐

sa

20–45

min

Dodać kilka łyżek wody.

7-9

Gotowanie ziemniaków na parze

20–60

min

Użyć maksymalnie 0,25 litra wody

na 750 g ziemniaków

7-9

Gotowanie większej ilości potraw, dań

duszonych i zup

60–150

min

Do 3 litrów wody + składniki.

9-12

Delikatne smażenie: eskalopków, cor‐

don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,

kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,

naleśników, pączków

w razie

potrze‐

by

Obrócić po upływie połowy czasu.

12-13 Intensywne smażenie, np. placków

ziemniaczanych, polędwicy, steków

5–15

min

Obrócić po upływie połowy czasu.

14

Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz,

mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek.

Informacja na temat akryloamidów

Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy

naukowej akryloamidy powstające podczas

przyrumieniania potraw (zwłaszcza

zawierających skrobię) mogą stanowić

zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu zaleca

się pieczenie i smażenie potraw w jak

najniższych temperaturach oraz unikanie ich

nadmiernego przyrumieniania.

6. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

Urządzenie należy oczyścić po każdym użyciu.

Zawsze używać naczyń z czystym dnem.

Zarysowania lub ciemne plamy na pły‐

cie ceramicznej nie mają wpływu na

działanie urządzenia.

Usuwanie zabrudzeń:

1.

– Usuwać natychmiast: stopiony plastik, fo‐

lię oraz zabrudzenia z potraw zawierają‐

cych cukier. W przeciwnym razie zabru‐

dzenia mogą spowodować uszkodzenie

urządzenia. Użyć specjalnego skrobaka

do szkła. Przyłożyć skrobak pod ostrym

kątem do szklanej powierzchni i przesu‐

wać po niej ostrzem.

– Usunąć, gdy urządzenie wystarczająco

ostygnie: ślady osadu kamienia i wody,

plamy tłuszczu, metaliczne odbarwienia.

Użyć specjalnego środka czyszczącego

do szkła ceramicznego lub stali nie‐

rdzewnej.

2.

Przetrzeć urządzenie wilgotną szmatką z

dodatkiem detergentu.

3.

Na koniec wytrzeć urządzenie do sucha

czystą ściereczką.

POLSKI

25

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)