ŚĆ - Electrolux EHD 60015 P - Instrukcja obsługi - Strona 9

Electrolux EHD 60015 P Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

nieodpowiedni:

aluminium, mied

ź

, mo-

si

ą

dz, szk

ł

o, ceramika, porcelana.

Naczynie nadaje si

ę

do u

ż

ywania na

p

ł

ycie indukcyjnej, je

ż

eli:

• ... mo

ż

na szybko zagotowa

ć

niewielk

ą

ilo

ś

ci wody w naczyniu postawionym na

polu grzejnym ustawionym na maksymal-
n

ą

moc.

• ... do dna naczynia przywiera magnes.

Dno naczynia

powinno by

ć

mo

ż

liwie

jak najgrubsze i p

ł

askie.

Wymiary naczy

ń

: indukcyjne pola

grzejne w pewnym stopniu dopasowu-
j

ą

si

ę

automatycznie do

ś

rednicy dna

naczy

ń

.

ODG

Ł

OSY PODCZAS OGRZEWANIA

Je

ż

eli s

ł

ycha

ć

• odg

ł

os trzaskania: naczynie jest wykona-

ne z ró

ż

nych materia

ł

ów (konstrukcja

wielowarstwowa).

• odg

ł

os gwizdania: jedno lub wi

ę

cej pól

grzejnych jest ustawione na wysok

ą

moc

grzania, a naczynia s

ą

wykonane z ró

ż

-

nych materia

ł

ów (konstrukcja wielowar-

stwowa).

• odg

ł

os brz

ę

czenia: ustawiona jest wyso-

ka moc grzania.

• odg

ł

os klikania: nast

ę

puje prze

łą

czanie

elektryczne.

• odg

ł

os syczenia, brz

ę

czenia: uruchomio-

ny jest wentylator.

Odg

ł

osy te s

ą

normalnym zjawiskiem i

nie

ś

wiadcz

ą

o usterce urz

ą

dzenia.

OSZCZ

Ę

DNO

ŚĆ

ENERGII

• W miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci nale

ż

y zawsze

przykrywa

ć

naczynia pokrywk

ą

.

• Naczynie do gotowania nale

ż

y po-

stawi

ć

na polu grzejnym przed jego

w

łą

czeniem.

PRZYK

Ł

ADY ZASTOSOWA

Ń

Dane przedstawione w tabeli maj

ą

wy

łą

cz-

nie orientacyjny charakter.

Moc

grza-

nia

Zastosowanie:

Czas

Wskazówki

1

Podtrzymywanie ciep

ł

a ugotowanej po-

trawy

zale

ż

nie

od po-
trzeb

Przykry

ć

naczynie

1-2

Sos holenderski, roztapianie: mas

ł

a,

czekolady,

ż

elatyny

5-25
min

Miesza

ć

od czasu do czasu

1-2

Ś

cinanie: puszystych omletów, jajek

sma

ż

onych

10-40
min

Gotowa

ć

pod przykryciem

2-3

Gotowanie ry

ż

u lub potraw mlecznych,

podgrzewanie gotowych potraw

25-50
min

Wla

ć

przynajmniej dwukrotnie wi

ę

-

cej p

ł

ynu ni

ż

ry

ż

u; potrawy mleczne

miesza

ć

od czasu do czasu

3-4

Gotowanie na parze warzyw, ryb, mi

ę

sa

20-45
min

Doda

ć

kilka

ł

y

ż

ek wody

4-5

Gotowanie ziemniaków na parze

20-60
min

U

ż

y

ć

maksymalnie 0,25 litra wody

na 750 g ziemniaków

4-5

Gotowanie wi

ę

kszej ilo

ś

ci potraw, da

ń

duszonych i zup

60-150
min

Do 3 litrów wody + sk

ł

adniki

6-7

Delikatne sma

ż

enie: eskalopków, cor-

don bleu z ciel

ę

ciny, kotletów, bryzoli,

kie

ł

basek, w

ą

tróbki, zasma

ż

ek, jajek,

nale

ś

ników, p

ą

czków

w razie
potrzeby

Obróci

ć

po up

ł

ywie po

ł

owy czasu

7-8

Intensywne sma

ż

enie, np. placków

ziemniaczanych, pol

ę

dwicy, steków

5-15
min

Obróci

ć

po up

ł

ywie po

ł

owy czasu

9

Zagotowanie wi

ę

kszej ilo

ś

ci wody, gotowanie makaronu, obsma

ż

anie mi

ę

sa (gulasz, mi

ę

-

so duszone w sosie w

ł

asnym), sma

ż

enie frytek

electrolux

9

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)