Czyszczenie oraz przegl; Czyszczenie; Potrawa - Bosch PPP6A2B20 - Instrukcja obsługi - Strona 12

Bosch PPP6A2B20 Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 19
Ładowanie instrukcji

pl

Czyszczenie oraz przegl

ą

d

22

Porady dotycz

ą

ce gotowania

Do przyrz

ą

dzania zup kremów i warzyw

str

ą

czkowych u

ż

ywa

ć

szybkowaru. Czas gotowania

ulegnie wówczas znacznemu skróceniu. W

przypadku korzystania z szybkowaru stosowa

ć

si

ę

do zalece

ń

producenta.

Podczas gotowania ziemniaków i ry

ż

u zawsze

u

ż

ywa

ć

pokrywki. Czas gotowania ulegnie

znacznemu skróceniu.

W przypadku potraw z patelni nale

ż

y najpierw

rozgrza

ć

olej. Po rozpocz

ę

ciu sma

ż

enia utrzymywa

ć

sta

łą

temperatur

ę

, dostosowuj

ą

c w razie potrzeby

stopie

ń

mocy grzania. W przypadku przyrz

ą

dzania

kilku porcji odczeka

ć

, a

ż

żą

dana temperatura

zostanie ponownie osi

ą

gni

ę

ta. Regularnie obraca

ć

potrawy.

2

Czyszczenie oraz przegl

ą

d

Czyszczeni

e oraz pr

zegl

ą

d

Czyszczenie

Po ostygni

ę

ciu urz

ą

dzenia, oczy

ś

ci

ć

je przy u

ż

yciu

g

ą

bki i wody z myd

ł

em.

Po ka

ż

dorazowym u

ż

yciu, odczeka

ć

, a

ż

palnik ostygnie

i oczy

ś

ci

ć

powierzchni

ę

wszystkich jego elementów.

Nawet najdrobniejsze zanieczyszczenia (resztki potraw,

krople t

ł

uszczu, itp.) pozostawione na p

ł

ycie kuchenki

przylgn

ą

do niej, co utrudni ich usuni

ę

cie. Aby zapewni

ć

prawid

ł

owe wydobywanie si

ę

p

ł

omienia, otwory i rowki

palnika powinny by

ć

czyste.

Na skutek przesuwania niektórych naczy

ń

mog

ą

pozosta

ć

ś

lady metalu na rusztach.

Oczy

ś

ci

ć

palniki i ruszty wod

ą

z myd

ł

em, pocieraj

ą

c

niemetalow

ą

szczoteczk

ą

.

Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

podczas czyszczenia

rusztów wyposa

ż

onych w gumowe podk

ł

adki. Je

ś

li

podk

ł

adki odpadn

ą

, ruszt mo

ż

e porysowa

ć

p

ł

yt

ę

kuchenki.
Zawsze dok

ł

adnie osusza

ć

palniki i ruszty. Obecno

ść

kropli wody lub wilgotnych miejsc na pocz

ą

tku

gotowania mo

ż

e spowodowa

ć

uszkodzenie emalii.

Po oczyszczeniu i wysuszeniu palników, sprawdzi

ć

, czy

nak

ł

adki s

ą

prawid

ł

owo za

ł

o

ż

one na dyfuzor.

Uwaga!

W celu wyczyszczenia urz

ą

dzenia nie usuwa

ć

elementów obs

ł

ugi. Wnikaj

ą

ca wilgo

ć

mo

ż

e

spowodowa

ć

uszkodzenie urz

ą

dzenia.

Nie u

ż

ywa

ć

urz

ą

dze

ń

do czyszczenia parowego.

Mog

ł

oby to spowodowa

ć

uszkodzenie p

ł

yty

kuchenki.

Nigdy nie u

ż

ywa

ć

ś

rodków o w

ł

a

ś

ciwo

ś

ciach

ś

ciernych, stalowych zmywaków, ostrych

przedmiotów, no

ż

y itp. do usuni

ę

cia zaschni

ę

tych

resztek potraw z powierzchni p

ł

yty kuchenki.

Nie u

ż

ywa

ć

no

ż

y, skrobaków lub podobnych

narz

ę

dzi do czyszczenia po

łą

czenia elementu

szklanego z ozdobnymi elementami palników,

profilami metalowymi b

ą

d

ź

pokrywy szklanej lub

aluminiowej (je

ś

li urz

ą

dzenie jest w nie wyposa

ż

one).

Konserwacja

Natychmiast usuwa

ć

rozlane p

ł

yny. W ten sposób

zapobiegnie si

ę

przyklejeniu resztek potraw i uniknie si

ę

wykonywania niepotrzebnych czynno

ś

ci.

Nie nale

ż

y przesuwa

ć

naczy

ń

po szkle, gdy

ż

mog

ą

je

one zarysowa

ć

. Z tego samego powodu nie nale

ż

y

dopuszcza

ć

, aby na szklany element upada

ł

y twarde

lub spiczaste przedmioty. Nie nale

ż

y uderza

ć

w brzegi

p

ł

yty kuchenki.

Ziarnka piasku (które sypi

ą

si

ę

na przyk

ł

ad podczas

oczyszczania warzyw) powoduj

ą

zarysowanie szklanego

elementu.
Roztopiony cukier lub produkty spo

ż

ywcze o wysokiej

zawarto

ś

ci cukru, rozlane na powierzchni p

ł

yty, nale

ż

y

natychmiast usun

ąć

ze strefy grzejnej za pomoc

ą

szklanego skrobaka.

Pudding chlebowy

Szybki

25-30

£

9 10-12

¦

6 15-18

Wok

23-28

£

9 8-10

¦

7 15-18

Wok mini

22-27

£

8 10-12

¦

6 12-15

Pudding hiszpa

ń

ski**

Szybki

3-8

œ

* 5 3-8

Zwyk

ł

y

8-13

œ

* 5 8-13

Wok

3-8

œ

* 2 3-8

Ciasto ucierane (w k

ą

pieli wodnej)

Szybki

35-40

œ

9 35-40

Wok

40-45

œ

9 40-45

Wok mini

35-40

œ

9 35-40

Potrawa

Ca

ł

kowi-

ty czas w

min

Krok 1

Krok 2

Palnik

˜ §

v

˜ §

v

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)