Naczynia do gotowania; łę - Bosch POP6B6B80 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Bosch POP6B6B80 Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

Naczynia do gotowania

pl

15

Je

ż

eli p

ł

omie

ń

palnika przypadkowo zga

ś

nie, nale

ż

y

zakr

ę

ci

ć

pokr

ę

t

ł

o palnika i odczeka

ć

przynajmniej 1

minut

ę

przed ponownym zapaleniem palnika.

Po up

ł

ywie kilku sekund po zgaszeniu palnika mo

ż

na

us

ł

ysze

ć

charakterystyczny d

ź

wi

ę

k (g

ł

uche uderzenie).

Nie oznacza to

ż

adnej anomalii; lecz jest to sygna

ł

,

ż

e

wy

łą

czy

ł

si

ę

system zabezpieczaj

ą

cy.

Nale

ż

y dba

ć

o idealn

ą

czysto

ść

. Je

ż

eli

ś

wiece s

ą

zanieczyszczone, iskrownik jest niesprawny. Co pewien

czas

ś

wiece nale

ż

y czy

ś

ci

ć

szczoteczk

ą

wykonan

ą

z

materia

ł

u innego ni

ż

metal. Nale

ż

y pami

ę

ta

ć

, aby nie

nara

ż

a

ć

ś

wiec na silne uderzenia.

Rady dotycz

ą

ce gotowania

Å

Naczynia do gotowania

Naczynia

do gotowan

ia

Odpowiednie naczynia

Uwagi dotycz

ą

ce obs

ł

ugi

Poni

ż

sze wskazówki pomog

ą

Pa

ń

stwu zaoszcz

ę

dzi

ć

energi

ę

oraz zapobiec uszkodzeniu naczy

ń

:

Palnik

Bardzo mocny –

Mocny

Ś

redni

S

ł

aby

Palnik wok

Doprowadzanie

do wrzenia, goto-

wanie, sma

ż

enie,

przyrumienianie,

paelle, dania

kuchni azjatyckiej

(wok)

Podgrzewanie i utrzymywanie

gor

ą

cej temperatury: dania

gotowe, dania gotowane

Palnik szybki

Eskalopki, bef-

sztyk, tortilla,

dania sma

ż

one w

g

łę

bokim t

ł

uszczu

Ry

ż

, beszamel,

potrawka z

mi

ę

sa

Gotowanie na

parze: ryby,

warzywa

Palnik pó

ł

-

szybki

Ziemniaki na

parze,

ś

wie

ż

e

warzywa, zupy,

makarony

Podgrzewanie i utrzymywanie

gor

ą

cej temperatury gotowa-

nych potraw oraz przygotowywa-

nie delikatnych potraw

duszonych

Palnik pomoc-

niczy

Gotowanie: dania

duszone, ry

ż

z

mlekiem, karmel

Rozmra

ż

anie i

wolne gotowa-

nie: warzywa,

owoce, mro-

ż

onki

Topienie:

mas

ł

o, czeko-

lada,

ż

elatyna

Palnik

Minimalna

ś

rednica

naczynia

Maksymalna

ś

redni-

ca naczynia

Palnik wok

22 cm

30 cm

Palnik szybki

22 cm

26 cm

Palnik pó

ł

szybki

14 cm

20 cm

Palnik pomocniczy

12 cm

16 cm

U

ż

ywa

ć

naczy

ń

o

wielko

ś

ci dostosowanej

do danego palnika.

Nie u

ż

ywa

ć

ma

ł

ych

naczy

ń

na du

ż

ych

palnikach. P

ł

omie

ń

nie

powinien dotyka

ć

bocznych

ś

cianek

naczynia.
Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

odkszta

ł

conych naczy

ń

,

które stoj

ą

w sposób

niestabilny na p

ł

ycie

kuchenki i mog

ą

si

ę

przewróci

ć

.

Nale

ż

y stosowa

ć

wy

łą

cznie naczynia o

p

ł

askim i grubym dnie.

Nie gotowa

ć

bez

przykrycia lub z cz

ęś

ciowo

odsuni

ę

t

ą

pokrywk

ą

, gdy

ż

w ten sposób

niepotrzebnie zu

ż

ywa si

ę

cz

ęść

energii.

Umieszcza

ć

naczynie na

palniku w po

ł

o

ż

eniu

dok

ł

adnie centrycznym .

W przeciwnym razie mo

ż

e

si

ę

ono wywróci

ć

.

Nie stawia

ć

du

ż

ych

naczy

ń

na palnikach

blisko pokr

ę

te

ł

. Mo

ż

e to

spowodowa

ć

uszkodzenie

pokr

ę

te

ł

na skutek

wysokiej temperatury.
Stawia

ć

naczynia na

rusztach, w

ż

adnym

wypadku nie stawia

ć

ich

bezpo

ś

rednio na palniku.

Przed u

ż

yciem palników

sprawdzi

ć

, czy ruszty i

nak

ł

adki palników s

ą

prawid

ł

owo za

ł

o

ż

one.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)