Ostrze; Przyczyny uszkodze; Przegl; Wskazówki dotycz; ąć - Bosch PKF631B17E - Instrukcja obsługi - Strona 5

Bosch PKF631B17E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 16
Ładowanie instrukcji

Przyczyny uszkodze

ń

pl

5

Uszkodzone urz

ą

dzenie mo

ż

e prowadzi

ć

do

pora

ż

enia pr

ą

dem. Nigdy nie w

łą

cza

ć

uszkodzonego urz

ą

dzenia. Wyci

ą

gn

ąć

wtyczk

ę

z gniazda lub wy

łą

czy

ć

bezpiecznik

w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa

ć

serwis.

Niebezpiecze

ń

stwo pora

ż

enia pr

ą

dem!!

P

ę

kni

ę

cia lub zarysowania ceramiki

szklanej mog

ą

spowodowa

ć

pora

ż

enie

pr

ą

dem. Wy

łą

czy

ć

bezpiecznik w skrzynce

bezpiecznikowej. Wezwa

ć

serwis.

:

Ostrze

ż

enie – Niebezpiecze

ń

stwo

obra

ż

e

ń

!!

Je

ś

li powierzchnia mi

ę

dzy polem grzejnym a

spodem garnka jest mokra, garnki mog

ą

nagle "podskoczy

ć

". Pole grzejne i spód

garnka musz

ą

by

ć

zawsze suche.

]

Przyczyny uszkodze

ń

Przyczyny

uszkodze

ń

Uwaga!

Szorstkie spody garnków i patelni uszkadzaj

ą

ceramik

ę

szklan

ą

.

Nie wolno stawia

ć

pustych garnków na w

łą

czonym

polu grzejnym. Mo

ż

e doj

ść

do uszkodze

ń

.

Nigdy nie wolno stawia

ć

gor

ą

cych patelni i garnków

na pulpicie obs

ł

ugi, wska

ź

nikach lub ramie

urz

ą

dzenia. Mo

ż

e doj

ść

do uszkodze

ń

.

Je

ś

li na p

ł

yt

ę

spadn

ą

twarde lub ostre przedmioty,

mog

ą

spowodowa

ć

uszkodzenia.

Folia aluminiowa lub pojemniki z tworzyw sztucznych

topi

ą

si

ę

na gor

ą

cej p

ł

ycie. Folia ochronna do

kuchenek nie nadaje si

ę

do os

ł

ony p

ł

yty grzejnej.

Przegl

ą

d

W poni

ż

szej tabeli opisane s

ą

najcz

ęś

ciej wyst

ę

puj

ą

ce

uszkodzenia:

7

Ochrona

ś

rodowiska

Ochrona

ś

rodowiska

Rozdzia

ł

ten zawiera informacje na temat oszcz

ę

dzania

energii i utylizacji urz

ą

dzenia.

Wskazówki dotycz

ą

ce oszcz

ę

dzania energii

Zawsze u

ż

ywa

ć

pokrywek pasuj

ą

cych do garnków.

Podczas gotowania bez pokrywki zu

ż

ycie energii jest

znacznie wy

ż

sze. Szklana pokrywka umo

ż

liwia

zagl

ą

danie do garnka bez podnoszenia jej.

Nale

ż

y u

ż

ywa

ć

garnków i patelni z p

ł

askim spodem.

Wypaczony spód zwi

ę

ksza zu

ż

ycie energii.

Ś

rednice garnków i patelni nale

ż

y dopasowa

ć

do

ś

rednicy pól grzejnych. Stawianie na polu grzejnym

zbyt ma

ł

ych garnków powoduje straty energetyczne.

Nale

ż

y pami

ę

ta

ć

,

ż

e producenci naczy

ń

cz

ę

sto

podaj

ą

ś

rednic

ę

góry garnka. Jest ona z regu

ł

y

wi

ę

ksza ni

ż

ś

rednica spodu.

Do ma

ł

ych ilo

ś

ci potraw nale

ż

y u

ż

ywa

ć

ma

ł

ego

garnka. Du

ż

y garnek wype

ł

niony niewielk

ą

zawarto

ś

ci

ą

zu

ż

ywa du

ż

o energii.

Nale

ż

y gotowa

ć

w niewielkiej ilo

ś

ci wody. W ten

sposób oszcz

ę

dza si

ę

energi

ę

. Warzywa zachowuj

ą

witaminy i zwi

ą

zki mineralne.

Garnek powinien zakrywa

ć

mo

ż

liwie najwi

ę

ksz

ą

powierzchni

ę

pola grzejnego.

W odpowiednim momencie nale

ż

y prze

łą

czy

ć

z

powrotem na ni

ż

szy stopie

ń

mocy grzania.

Nale

ż

y wybra

ć

odpowiedni stopie

ń

mocy grzania do

dalszego gotowania. Ustawiaj

ą

c zbyt wysoki stopie

ń

mocy grzania do dalszego gotowania marnuje si

ę

energi

ę

.

Nale

ż

y wykorzysta

ć

ciep

ł

o resztkowe p

ł

yty grzejnej.

W przypadku d

ł

u

ż

szych czasów gotowania mo

ż

na

wy

łą

czy

ć

pole grzejne ju

ż

5-10 minut przed

zako

ń

czeniem czasu gotowania.

Uszkodzenie

Przyczyna

Rozwi

ą

zanie problemu

Plamy

Potrawy, które

wykipia

ł

y

Natychmiast nale

ż

y usun

ąć

pozosta

ł

o

ś

ci potraw za pomoc

ą

skrobaczki do szk

ł

a.

Nieodpowiednie

ś

rodki czysz-

cz

ą

ce

Nale

ż

y u

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie

ś

rod-

ków czyszcz

ą

cych przeznaczo-

nych do ceramiki szklanej.

Zarysowania

Sól, cukier i pia-

sek

Nie wolno u

ż

ywa

ć

p

ł

yty grzejnej

jako powierzchni roboczej lub

miejsca do odstawiania.

Szorstkie spody

garnków i patelni

uszkadzaj

ą

cera-

mik

ę

szklan

ą

Sprawdzi

ć

u

ż

ywane naczynia.

Przebarwienia

Nieodpowiednie

ś

rodki czysz-

cz

ą

ce

Nale

ż

y u

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie

ś

rod-

ków czyszcz

ą

cych przeznaczo-

nych do ceramiki szklanej.

Ś

cieraj

ą

ce si

ę

garnki (np. z alu-

minium)

Garnki i patelnie unosi

ć

przy

przesuwaniu.

P

ę

kni

ę

cie

Cukier, potrawy

zawieraj

ą

ce jego

du

ż

e ilo

ś

ci

Natychmiast nale

ż

y usun

ąć

pozosta

ł

o

ś

ci potraw za pomoc

ą

skrobaczki do szk

ł

a.

Uszkodzenie

Przyczyna

Rozwi

ą

zanie problemu

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)