Bosch PCP615B90B Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
8
Uwagi
Lekki gwizd s
ł
yszalny podczas pracy palnika jest zjawiskiem
naturalnym.
Na pocz
ą
tku eksploatacji, normalnym zjawiskiem jest
wydzielanie specyficznego zapachu przez urz
ą
dzenie. Jest to
zjawisko nieszkodliwe i nie wynika z usterki urz
ą
dzenia. Z
czasem, zjawisko to zaniknie.
P
ł
omie
ń
w kolorze pomara
ń
czowym jest zwyk
ł
ym zjawiskiem,
spowodowanym obecno
ś
ci
ą
py
ł
u w otoczeniu, p
ł
ynów
rozlanych na p
ł
ycie kuchenki, itp.
Je
ż
eli p
ł
omie
ń
palnika przypadkowo zga
ś
nie, nale
ż
y zakr
ę
ci
ć
pokr
ę
t
ł
o palnika i odczeka
ć
przynajmniej 1 minut
ę
przed
ponownym zapaleniem palnika.
Po up
ł
ywie kilku sekund po zgaszeniu palnika mo
ż
na us
ł
ysze
ć
charakterystyczny d
ź
wi
ę
k (g
ł
uche uderzenie). Nie oznacza to
ż
adnej anomalii; lecz jest to sygna
ł
,
ż
e wy
łą
czy
ł
si
ę
system
zabezpieczaj
ą
cy.
Nale
ż
y dba
ć
o idealn
ą
czysto
ść
. Je
ż
eli
ś
wiece s
ą
zanieczyszczone, iskrownik jest niesprawny. Co pewien czas
ś
wiece nale
ż
y czy
ś
ci
ć
szczoteczk
ą
wykonan
ą
z materia
ł
u
innego ni
ż
metal. Nale
ż
y pami
ę
ta
ć
, aby nie nara
ż
a
ć
ś
wiec na
silne uderzenia.
Rady dotycz
ą
ce gotowania
P
ł
yta elektryczna
Przed pierwszym u
ż
yciem
W celu wyeliminowania specyficznego zapachu nowego
urz
ą
dzenia, w
łą
czy
ć
p
ł
yt
ę
elektryczn
ą
bez umieszczania na niej
naczy
ń
, zapewniaj
ą
c maksymalny pobór mocy przez pi
ęć
minut. W tym okresie normalnym zjawiskiem jest wydzielanie
si
ę
dymu i zapachów, które z czasem b
ę
d
ą
zanika
ł
y.
Uwaga!
Nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
stref grzejnych, nie umieszczaj
ą
c na nich
naczy
ń
, z wyj
ą
tkiem przypadku pierwszego w
łą
czenia.
Dzia
ł
anie
P
ł
yta elektryczna jest sterowana za pomoc
ą
regulatora, za
pomoc
ą
którego mo
ż
na wybra
ć
odpowiedni
ą
moc dla
gotowanego dania.
Sposób w
łą
czania
Obróci
ć
pokr
ę
t
ł
em w lewo, a
ż
do
żą
danego po
ł
o
ż
enia.
Za
ś
wieci si
ę
wska
ź
nik dzia
ł
ania.
Po
ł
o
ż
enie 1: moc minimalna
Po
ł
o
ż
enie 9: moc maksymalna.
Wskazówka:
Zaleca si
ę
stosowanie maksymalnej mocy na
pocz
ą
tku gotowania oraz przej
ś
cie do po
ś
rednich poziomów
mocy po up
ł
ywie kilku minut.
Sposób wy
łą
czania
Obróci
ć
pokr
ę
t
ł
em w prawo, a
ż
do pozycji wy
łą
czenia.
Wska
ź
nik dzia
ł
ania ga
ś
nie.
Ciep
ł
o resztkowe
Elektryczn
ą
p
ł
yt
ę
grzewcz
ą
mo
ż
na wy
łą
cza
ć
nieco wcze
ś
niej,
przed zako
ń
czeniem procesu gotowania. Ciep
ł
o resztkowe
umo
ż
liwi kontynuowanie gotowania przez kilka minut i w ten
sposób - zaoszcz
ę
dzenie energii.
Uwagi dotycz
ą
ce obs
ł
ugi
Poni
ż
sze wskazówki pomog
ą
Pa
ń
stwu zaoszcz
ę
dzi
ć
energi
ę
oraz zapobiec uszkodzeniu naczy
ń
:
■
Nale
ż
y stosowa
ć
naczynia o grubej i p
ł
askiej podstawie.
■
Nale
ż
y stosowa
ć
naczynia o wielko
ś
ci dostosowanej do
strefy grzejnej.
Ś
rednica podstawy naczynia powinna by
ć
równa
ś
rednicy strefy grzejnej, nigdy nie powinna by
ć
mniejsza.
■
Nale
ż
y zapobiega
ć
wylewaniu si
ę
p
ł
ynów na powierzchni
ę
p
ł
yty elektrycznej. W przypadku gotowania du
ż
ych ilo
ś
ci
p
ł
ynu, zaleca si
ę
stosowanie wysokich naczy
ń
.
■
Nale
ż
y dba
ć
, aby p
ł
yta kuchenki zawsze by
ł
a sucha. S
ł
ona
woda i wilgotne naczynia mog
ą
spowodowa
ć
jej
uszkodzenie. Nie nale
ż
y gotowa
ć
w wilgotnych naczyniach.
Palnik
Bardzo mocny –
Mocny
Ś
redni
S
ł
aby
Palnik wok
Doprowadzanie
do wrzenia, goto-
wanie, sma
ż
enie,
przyrumienianie,
paelle, dania
kuchni azjatyc-
kiej (wok)
Podgrzewanie i utrzymywanie
gor
ą
cej temperatury: dania
gotowe, dania gotowane
Palnik szybki Eskalopki,
befsztyk, tortilla,
dania sma
ż
one
w g
łę
bokim
t
ł
uszczu
Ry
ż
,
beszamel,
potrawka z
mi
ę
sa
Gotowanie na
parze: ryby,
warzywa
Palnik pó
ł
-
szybki
Ziemniaki na
parze,
ś
wie
ż
e
warzywa, zupy,
makarony
Podgrzewanie i utrzymywanie
gor
ą
cej temperatury gotowa-
nych potraw oraz przygotowy-
wanie delikatnych potraw
duszonych
Palnik
pomocniczy
Gotowanie:
dania duszone,
ry
ż
z mlekiem,
karmel
Rozmra
ż
anie i
wolne gotowa-
nie: warzywa,
owoce, mro-
ż
onki
Topienie:
mas
ł
o, czeko-
lada,
ż
elatyna
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)