yta elektryczna - Bosch PCH616M90R - Instrukcja obsługi - Strona 8

Bosch PCH616M90R Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 12
Ładowanie instrukcji

8

Uwagi

Lekki gwizd s

ł

yszalny podczas pracy palnika jest zjawiskiem

naturalnym.
Na pocz

ą

tku eksploatacji, normalnym zjawiskiem jest

wydzielanie specyficznego zapachu przez urz

ą

dzenie. Jest to

zjawisko nieszkodliwe i nie wynika z usterki urz

ą

dzenia. Z

czasem, zjawisko to zaniknie.
P

ł

omie

ń

w kolorze pomara

ń

czowym jest zwyk

ł

ym zjawiskiem,

spowodowanym obecno

ś

ci

ą

py

ł

u w otoczeniu, p

ł

ynów

rozlanych na p

ł

ycie kuchenki, itp.

Je

ż

eli p

ł

omie

ń

palnika przypadkowo zga

ś

nie, nale

ż

y zakr

ę

ci

ć

pokr

ę

t

ł

o palnika i odczeka

ć

przynajmniej 1 minut

ę

przed

ponownym zapaleniem palnika.
Po up

ł

ywie kilku sekund po zgaszeniu palnika mo

ż

na us

ł

ysze

ć

charakterystyczny d

ź

wi

ę

k (g

ł

uche uderzenie). Nie oznacza to

ż

adnej anomalii; lecz jest to sygna

ł

,

ż

e wy

łą

czy

ł

si

ę

system

zabezpieczaj

ą

cy.

Nale

ż

y dba

ć

o idealn

ą

czysto

ść

. Je

ż

eli

ś

wiece s

ą

zanieczyszczone, iskrownik jest niesprawny. Co pewien czas

ś

wiece nale

ż

y czy

ś

ci

ć

szczoteczk

ą

wykonan

ą

z materia

ł

u

innego ni

ż

metal. Nale

ż

y pami

ę

ta

ć

, aby nie nara

ż

a

ć

ś

wiec na

silne uderzenia.

Rady dotycz

ą

ce gotowania

P

ł

yta elektryczna

Przed pierwszym u

ż

yciem

W celu wyeliminowania specyficznego zapachu nowego

urz

ą

dzenia, w

łą

czy

ć

p

ł

yt

ę

elektryczn

ą

bez umieszczania na niej

naczy

ń

, zapewniaj

ą

c maksymalny pobór mocy przez pi

ęć

minut. W tym okresie normalnym zjawiskiem jest wydzielanie

si

ę

dymu i zapachów, które z czasem b

ę

d

ą

zanika

ł

y.

Uwaga!

Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

stref grzejnych, nie umieszczaj

ą

c na nich

naczy

ń

, z wyj

ą

tkiem przypadku pierwszego w

łą

czenia.

Dzia

ł

anie

P

ł

yta elektryczna jest sterowana za pomoc

ą

regulatora, za

pomoc

ą

którego mo

ż

na wybra

ć

odpowiedni

ą

moc dla

gotowanego dania.

Sposób w

łą

czania

Obróci

ć

pokr

ę

t

ł

em w lewo, a

ż

do

żą

danego po

ł

o

ż

enia.

Za

ś

wieci si

ę

wska

ź

nik dzia

ł

ania.

Po

ł

o

ż

enie 1: moc minimalna

Po

ł

o

ż

enie 9: moc maksymalna.

Wskazówka:

Zaleca si

ę

stosowanie maksymalnej mocy na

pocz

ą

tku gotowania oraz przej

ś

cie do po

ś

rednich poziomów

mocy po up

ł

ywie kilku minut.

Sposób wy

łą

czania

Obróci

ć

pokr

ę

t

ł

em w prawo, a

ż

do pozycji wy

łą

czenia.

Wska

ź

nik dzia

ł

ania ga

ś

nie.

Ciep

ł

o resztkowe

Elektryczn

ą

p

ł

yt

ę

grzewcz

ą

mo

ż

na wy

łą

cza

ć

nieco wcze

ś

niej,

przed zako

ń

czeniem procesu gotowania. Ciep

ł

o resztkowe

umo

ż

liwi kontynuowanie gotowania przez kilka minut i w ten

sposób - zaoszcz

ę

dzenie energii.

Uwagi dotycz

ą

ce obs

ł

ugi

Poni

ż

sze wskazówki pomog

ą

Pa

ń

stwu zaoszcz

ę

dzi

ć

energi

ę

oraz zapobiec uszkodzeniu naczy

ń

:

Nale

ż

y stosowa

ć

naczynia o grubej i p

ł

askiej podstawie.

Nale

ż

y stosowa

ć

naczynia o wielko

ś

ci dostosowanej do

strefy grzejnej.

Ś

rednica podstawy naczynia powinna by

ć

równa

ś

rednicy strefy grzejnej, nigdy nie powinna by

ć

mniejsza.

Nale

ż

y zapobiega

ć

wylewaniu si

ę

p

ł

ynów na powierzchni

ę

p

ł

yty elektrycznej. W przypadku gotowania du

ż

ych ilo

ś

ci

p

ł

ynu, zaleca si

ę

stosowanie wysokich naczy

ń

.

Nale

ż

y dba

ć

, aby p

ł

yta kuchenki zawsze by

ł

a sucha. S

ł

ona

woda i wilgotne naczynia mog

ą

spowodowa

ć

jej

uszkodzenie. Nie nale

ż

y gotowa

ć

w wilgotnych naczyniach.

Palnik

Bardzo mocny –

Mocny

Ś

redni

S

ł

aby

Palnik wok

Doprowadzanie

do wrzenia, goto-

wanie, sma

ż

enie,

przyrumienianie,

paelle, dania

kuchni azjatyc-

kiej (wok)

Podgrzewanie i utrzymywanie

gor

ą

cej temperatury: dania

gotowe, dania gotowane

Palnik szybki Eskalopki,

befsztyk, tortilla,

dania sma

ż

one

w g

łę

bokim

t

ł

uszczu

Ry

ż

,

beszamel,

potrawka z

mi

ę

sa

Gotowanie na

parze: ryby,

warzywa

Palnik pó

ł

-

szybki

Ziemniaki na

parze,

ś

wie

ż

e

warzywa, zupy,

makarony

Podgrzewanie i utrzymywanie

gor

ą

cej temperatury gotowa-

nych potraw oraz przygotowy-

wanie delikatnych potraw

duszonych

Palnik

pomocniczy

Gotowanie:

dania duszone,

ry

ż

z mlekiem,

karmel

Rozmra

ż

anie i

wolne gotowa-

nie: warzywa,

owoce, mro-

ż

onki

Topienie:

mas

ł

o, czeko-

lada,

ż

elatyna

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)