AEG HK654250FB - Instrukcja obsługi - Strona 14

AEG HK654250FB Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 22
Ładowanie instrukcji

Dno naczynia powinno być jak najgrubsze i płaskie.

Wymiary naczyń: indukcyjne pola grzejne w pewnym stopniu dopasowują się automatycznie

do średnicy dna naczyń.

Odgłosy podczas ogrzewania

Jeżeli słychać

• odgłos trzaskania: naczynie jest wykonane z różnych materiałów (konstrukcja wielowar‐

stwowa).

• odgłos gwizdania: jedno lub więcej pól grzejnych jest ustawione na wysoką moc grzania,

a naczynia są wykonane z różnych materiałów (konstrukcja wielowarstwowa).

• odgłos brzęczenia: ustawiona jest wysoka moc grzania.

• odgłos klikania: następuje przełączanie elektryczne.

• odgłos syczenia, brzęczenia: uruchomiony jest wentylator.

Odgłosy te są normalnym zjawiskiem i nie świadczą o usterce urządzenia.

Oszczędność energii

• W miarę możliwości należy zawsze przykrywać naczynia pokrywką.

• Naczynie do gotowania należy postawić na polu grzejnym przed jego włączeniem.

Öko Timer (zegar eko)

Aby zaoszczędzić energię, grzałka pola grzejnego wyłącza się zanim zabrzmi sygnał wy‐

łącznika czasowego. Różnica w czasie pracy urządzenia zależy od poziomu ustawienia na‐

grzewania oraz czasu gotowania.

Przykłady zastosowań

Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.

Moc

grzania

Zastosowanie:

Godzina

Wskazówki

1

Podtrzymywanie temperatury ugotowa‐

nych potraw

w razie

potrzeby

Przykryć naczynie.

1-3

Sos holenderski, roztapianie: masła,

czekolady, żelatyny

5-25 min Mieszać od czasu do czasu.

1-3

Ścinanie: puszystych omletów, jajek

smażonych

10–40

min

Gotować pod przykryciem.

3-5

Powolne gotowanie ryżu i potraw mlecz‐

nych, podgrzewanie gotowych potraw

25–50

min

Wlać przynajmniej dwukrotnie wię‐

cej płynu niż ryżu; potrawy mleczne

mieszać od czasu do czasu.

5-7

Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20–45

min

Dodać kilka łyżek wody.

7-9

Gotowanie ziemniaków na parze

20–60

min

Użyć maksymalnie 0,25 litra wody

na 750 g ziemniaków

7-9

Gotowanie większej ilości potraw, dań

duszonych i zup

60–150

min

Do 3 litrów wody + składniki.

14

Przydatne rady i wskazówki

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)