FUNKCJE URZĄDZENIA I CODZIENNA EKSPLOATACJA; Nie rozgrzewać piekarnika; pokrętła wyboru; W YR ASTANIE; PODGRZEWANIE WSTĘPNE I CIEPŁO RESZTKOWE - Whirlpool OASKC8V1SWBLG - Instrukcja obsługi - Strona 3

Whirlpool OASKC8V1SWBLG Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 5
Ładowanie instrukcji

FUNKCJE URZĄDZENIA I CODZIENNA EKSPLOATACJA

KONWENCJONALNE

Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym

poziomie.

W YMUSZONY NADMUCH

Do pieczenia różnych potraw w tej samej temperaturze,

na kilku półkach (maksymalnie trzech) równocześnie. Funkcja

ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się

zapachów pieczonych potraw.

AUTOMAT YCZNE CZYSZCZENIE - PYRO

Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5

kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby

pieczeń z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.

Zalecamy również polewanie pieczeni sosem co jakiś czas,

żeby zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.

PIZZA

Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości chleba oraz

pizzy. Zaleca się zamianę położenia blach po upływie połowy

czasu pieczenia.

GRILL

Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,

kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania

pieczywa.
Podczas grillowania mięsa zaleca się zastosowanie blachy

na ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można

umieścić na dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać do niej

ok. 200 ml wody pitnej.

TURBO GRILL

Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,

kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający tłuszcz:

blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym

poziomie poniżej rusztu i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.

W YRASTANIE

Ułatwia wyrastanie ciast słodkich i słonych. Ustawić

pokrętło termostatu na ikonie, aby aktywować tę funkcję.

TERMOOBIEG ECO

Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa na

jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed nadmiernym

wysychaniem dzięki delikatnemu, przerywanemu obiegowi

powietrza.
Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO pozostaje

wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas

włączyć z powrotem, naciskając

.

RYBY

MIĘSO

CHLEB

Korzystając z funkcji

, można osiągnąć wspaniałe

rezultaty, co dzięki użyciu pary podczas gotowania. Tylko

wówczas, gdy piekarnik jest nierozgrzany, należy na jego

dno wlać wody pitnej i wybrać określoną funkcję do

przygotowywania potrawy. Optymalne ilości wody i wartości

temperatury dla każdego rodzaju potrawy zostały podane w

odpowiedniej tabeli gotowania.

Nie rozgrzewać piekarnika

przed włożeniem jedzenia.

1. W YBRAĆ FUNKCJĘ

Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru do

pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji: wyświetlacz

zaświeci się i będzie słychać sygnał dźwiękowy.

2. WŁĄCZANIE FUNKCJI

RĘCZNE

Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło

termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.

Uwaga: Podczas pieczenia można zmienić funkcję za pomocą

pokrętła wyboru

lub zmienić ustawioną temperaturę za pomocą

pokrętła termostatu

. Funkcja nie zostanie uruchomiona, jeśli

pokrętło termostatu

będzie ustawione w pozycji . Można ustawić

czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia (tylko jeśli ustawiono

czas pieczenia) i czasomierz.

W YR ASTANIE

Aby włączyć funkcję „Wyrastanie”, należy obrócić pokrętło

termostatu do pozycji oznaczonej odpowiednim symbolem;

jeśli piekarnik ustawiono do pracy w innej temperaturze,

funkcja nie włączy się.

Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia

(tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.

Tylko kiedy piekarnik jest

zimny, wypełnić wytłoczenie

komory odpowiednią ilością

wody pitnej, sugerowaną w

odpowiedniej tabeli

gotowania. Włożyć danie.
Ustawić i aktywować funkcję

: Na koniec ostrożnie

otworzyć drzwiczki, aby para

mogła swobodnie wydobywać

się z piekarnika.

Uwaga: Podczas gotowania na

parze nie wolno otwierać

drzwiczek piekarnika i nie należy dolewać wody.

3. PODGRZEWANIE WSTĘPNE I CIEPŁO RESZTKOWE

Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni

sygnał dźwiękowy i migająca na wyświetlaczu ikona

, poinformują, że została włączona faza nagrzewania

wstępnego.
Pod koniec tej fazy odpowiedni sygnał dźwiękowy i migająca

na wyświetlaczu ikona

poinformują, że została osiągnięta

ustawiona temperatura: w tym momencie należy umieścić

potrawę w piekarniku i rozpocząć jej pieczenie.

Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu

nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych potraw.

Po zakończeniu pieczenia i przy wyłączonej funkcji,

ikona może pozostać widoczna na wyświetlaczu nawet po

wyłączeniu wentylatora chłodzącego i sygnalizować, że w

komorze znajduje się resztkowe ciepło.

Rozgrzać piekarnik do 250° C na około godzinę. W tym czasie

piekarnik musi być pusty.

Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrzyć

pomieszczenie.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)