PRAKTYCZNE PORADY - Whirlpool AKZ97890IX - Instrukcja obsługi - Strona 8

Whirlpool AKZ97890IX Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

PL

7

JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA

Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,

akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych

rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone od

momentu włożenia potrawy do piekarnika, z

wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania

wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są

orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju

akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe

sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest

wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych.

Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w

zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form

do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować

również naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego

(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się

wtedy wydłuży.

JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW

Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można

jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej

samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając

je na różnych półkach. Potrawy wymagające

krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,

pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.

MIĘSO

Można stosować dowolne blachy lub naczynia

żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego

mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno

naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć

mięso i dodać smaku. Należy pamiętać, że w trakcie

tej operacji jest wytwarzana para. Gdy pieczeń jest już

gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub

zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,

że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę

samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają

dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu

powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki

grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić

mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.

Ostrożnie otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia

może wydostać się gorąca para.

Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić

się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra

wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na

którym grillowane są produkty. W razie potrzeby

uzupełniać wodę.

DESERY

Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem

funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na

jednym poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je

zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.

Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać

funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie

w taki sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację

powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć

drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym

punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto

jest gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których

zastosowano nieprzywierającą powłokę.

W przeciwnym razie, ciasto może nierówno

wyrosnąć po bokach.
Jeśli wypiek „pęcznieje” podczas pieczenia,

następnym razem należy ustawić niższą temperaturę

i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub

łagodniejsze mieszanie ciasta.

Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami

(takimi jak serniki, ciasta owocowe) wymagają

użycia funkcji „Piecz. Konwekcyjne”. Jeśli spód

ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać z niższej

półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi

herbatnikami przed włożeniem nadzienia.

PIZZA

Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy

był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich

czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.

WYRASTANIE

Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się

przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania

przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią

w porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze

pokojowej (20–25 °C). Czas wyrastania ciasta na pizzę

to mniej więcej godzina na 1 kg ciasta.

PRAKTYCZNE PORADY

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)