Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki - Siemens HB23AR510E - Instrukcja obsługi - Strona 34

Siemens HB23AR510E
Ładowanie instrukcji

35

Utylizacja odpadów w sposób przyjazny dla

rodowiska naturalnego

Zutylizowa

ц

opakowanie w sposób ekologiczny.

Przetestowane w naszym studiu gotowania

Poni ej znajd

ф

Pa

ń

stwo przyk

ł

ady potraw z optymalnymi dla

nich ustawieniami. Poka emy Pa

ń

stwu, jaki rodzaj grzania i

temperatura najlepiej nadaj

ф

si

ę

do przyrz

ф

dzenia danej

potrawy. Podajemy wskazówki dotycz

ф

ce odpowiedniego

wyposa enia oraz wysoko ci, na jak

ф

nale y wsuwa

ц

je do

piekarnika. Udzielamy porad dotycz

ф

cych naczy

ń

i

przygotowywania potraw.

Wskazówki

Dane w tabeli zawsze dotycz

ф

potraw wsuni

ę

tych do zimnego

i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa

ц

tylko wówczas, gdy tak podaj

ф

tabele.

Wyposa enie wy

ł

o y

ц

papierem do pieczenia dopiero po

podgrzaniu piekarnika.

Podane w tabelach czasy s

ф

warto ciami orientacyjnymi.

Zale

ф

one od jako ci i w

ł

a ciwo ci produktów spo ywczych.

Nale y stosowa

ц

dostarczone wyposa enie. Wyposa enie

dodatkowe mo na naby

ц

w punkcie serwisowym lub sklepie

specjalistycznym.
Przed u yciem piekarnika wyj

фц

wyposa enie i naczynia, z

których si

ę

nie korzysta.

Do wyjmowania gor

ф

cego wyposa enia i naczy

ń

z piekarnika

zawsze u ywa

ц

ł

apek kuchennych.

Ciasta i wypieki

Pieczenie na jednym poziomie

Przy ustawieniu z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

uzyskuje

si

ę

lepsze wypieczenie ciast.

W przypadku pieczenia z nadmuchem gor

ф

cego powietrza

2

,

zaleca si

ę

nast

ę

puj

ф

ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:

Ciasta w formach: poziom 2

Ciasta na blasze: poziom 3

Pieczenie na kilku poziomach

Stosowa

ц

tryb z nadmuchem gor

ф

cego powietrza

2

.

Poziom pieczenia przy u ywaniu 2 poziomów:

Blacha emaliowana: poziom 3

Blacha aluminiowa: poziom 1

Ciasta na blachach, które zosta

ł

y jednocze nie umieszczone w

piekarniku, nie musz

ф

by

ц

gotowe w tym samym czasie.

W tabelach znajduje si

ę

wiele rad dotycz

ф

cych ka dej potrawy.

W przypadku jednoczesnego u ycia 3 prostok

ф

tnych form,

nale y umie ci

ц

je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.

Formy do pieczenia

Najlepiej nadaj

ф

si

ę

ciemne metalowe formy do pieczenia.

W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd

ł

u a si

ę

, a ciasto nie jest

równomiernie zrumienione.

W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale y piec
wed

ł

ug przepisów producenta formy i przestrzega

ц

jego

wskazówek. Formy silikonowe s

ф

cz

ę

sto mniejsze od zwyk

ł

ych.

Ilo

ц

sk

ł

adników i ciasta surowego mo e odbiega

ц

od tutaj

podanych.

Tabele

W tabeli znajduj

ф

si

ę

optymalne funkcje grzewcze dla ka dego

rodzaju ciasta lub deseru. Temperatura i czas pieczenia zale

ф

od ilo ci i konsystencji ciasta. Z tego powodu, w tabelach
potraw podane s

ф

zawsze zakresy czasu. Nale y zawsze

zacz

фц

od najni szego zakresu. W ni szej temperaturze

powierzchnia ciasto przyrumienia si

ę

w sposób bardziej

równomierny. W razie konieczno ci, przy nast

ę

pnej okazji

b

ę

dzie mo na wyd

ł

u y

ц

czas.

Je li piekarnik zosta

ł

nagrzany przed wstawieniem potrawy,

nale y skróci

ц

podany czas o 5 lub 10 minut.

Dodatkowe informacje znajduj

ф

si

ę

w dodatku do tabel, pod

tytu

ł

em: Sugestie dotycz

ф

ce pieczenia.

Aby piec tylko jedno ciasto na jednym poziomie, umie ci

ц

form

ę

na emaliowanej blasze.

Je li pieczonych jest kilka ciast w tym samym czasie, mo na
umie ci

ц

formy na ruszcie obok siebie.

Niniejsze urz

ф

dzenie jest oznakowane jako zgodne z

zapisami Dyrektywy 2002/96/CE dotycz

ф

cej odpadów

elektrycznych i elektronicznych. Dyrektywa ta okre la
zasady recyklingu i ponownego wykorzystania
zu ytego sprz

ę

tu elektrycznego i elektronicznego na

terenie ca

ł

ej Unii Europejskiej.

Ciasta pieczone w formie

Forma do postawienia na
ruszcie

Poziom

Funkcja grzew-
cza

Temperatura
w °C

Czas pieczenia w
minutach

Tarta

Forma do tart z blachy stalo-
wej ocynkowanej, Ø 31 cm.

1

%

220-240

40-50

1+3

2

190-200

35-45

Quiche

Forma do tart z blachy stalo-
wej ocynkowanej, Ø 31 cm.

1

%

220-230

40-50

* Aby upiec jednocze nie wi

ę

cej ni jedno ciasto, nale y umie ci

ц

na ruszcie kilka form.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 22 - Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz; Przed monta

23 ë Spis tre ci [pl] Instrukcja obs ł ugi Rady i wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ...................... 23 Przed monta em urz ф dzenia ......................................................... 23 Rady i wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa ........................... 24 Przyczyny uszkodze ...

Strona 24 - Panel sterowania

25 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni Oto Pa ń stwa nowy piekarnik. W tym rozdziale zostaj ф obja nione funkcje panelu sterowania i jego poszczególnych elementów. Ponadto, rozdzia ł zawiera informacje na temat akcesoriów kuchennych i elementów znajduj ф cych si ę wewn ф trz piekarnika. Panel sterow...

Strona 26 - Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura

27 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ф ce czynno ci, które nale y wykona ц przed pierwszym u yciem piekarnika. Najpierw nale y przeczyta ц rozdzia ł Wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łф czeniu, na panelu wska ników zapala si ...

Inne modele piekarniki Siemens