Oursson MO3815/RD Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
60
61
• wysokie temperatury, przystosowanych do prodiży.
• Nie należy umieszczać w urządzeniu puszek, bu
-
telek ani szczelnie zamkniętych oraz za dużych
pojemników. Może to prowadzić do obrażeń lub
uszkodzenia urządzenia.
• Nie wolno kłaść surowego mięsa/ryb bezpośred
-
nio na ruszcie. Tłuszcz lub olej może się zapalić.
Należy używać formy do pieczenia i pamiętać o
uprzednim zawinięciu produktu. Należy przy tym
zwrócić uwagę, aby folia kuchenna nie dotykała
elementu grzejnego.
• Jeśli używasz folii, umieść tacę na niższym lub
średnim poziomie.
• Nie należy pozostawiać pracującego urządzenia
bez nadzoru.
• Nie wolno wkładać do urządzenia papieru, kartonu,
tworzywa sztucznego, ręczników itd. Może dojść
do ich zapłonu.
• Naczynia z prodiża należy wyjmować za
uchwyty lub w specjalnych rękawiczkach.
• Nie należy trzaskać drzwiczkami urządzenia ani
kłaść na drzwiczkach tac lub innych przedmiotów.
Należy unikać kontaktu zimnej wody z otwartymi
rozgrzanymi drzwiczkami. Rys. A-1.
• Jeśli przygotowywany produkt zapali się lub za
-
cznie dymić, wyłącz urządzenie i odłącz je od prą
-
du. Przed ugaszeniem pożaru nie otwieraj drzwi
-
czek. Dopływ tlenu może go dodatkowo wzbudzić.
Nie polewaj urządzenia wodą — może to spowodo
-
wać pęknięcie szkła.
Obsługa tego urządzenia w żadnym wypadku
nie przewiduje używania siły, ponieważ może
to spowodować uszkodzenie produktu z winy
użytkownika.
POZYCJA,
rys. A-2
• Postaw urządzenie na płaskiej, poziomej po
-
wierzchni odpornej na ciepło, na wysokości zabez
-
pieczającej je przed dziećmi oraz w bezpiecznej
odległości od ścian i mebli. Jeden bok urządzenia
musi być całkowicie odsłonięty.
Nie wolno obudo
-
wywać urządzenia.
• Nie należy umieszczać pracującego urządzenia
w pobliżu zasłon lub innych materiałów łatwopal
-
nych. Może to spowodować pożar.
ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA,
rys. B
Korpus ..................................................................
1 szt.
Emaliowana taca
...........................................
1 szt.
Ruszt ............................................................
1 szt.
Uchwyt do tacy i rusztu
.................................
1 szt.
Uchwyt do rożna
...........................................
1 szt.
Rożen
...........................................................
1 szt.
Okrągła taca 9”/22,8 cm
................................
1 szt.
Taca na okruchy ............................................
1 szt.
8
Koszyk na ryby
.............................................
1 szt.
9
Koszyk grillowy
.............................................
1 szt.
Instrukcja obsługi
...............................................
1 szt
.
BUDOWA URZĄDZENIA,
rys. C-1
1
Uchwyt drzwiczek
2
Wsparcie rożna
3
Uchwyty na ruszt i tace
4
Drzwiczki
5
Panel sterowania
6
Otwory wentylacyjne
7
Wskaźnik pracy
8
Wyjmowana taca na okruchy
9
Kuchenki elektryczne (modelim MO3030)
Wewnętrzne podświetlenie, rys. C-1-2
Górny i dolny element grzewczy, rys. C-1-1
UŻYTKOWANIE
Panel sterowania
, rys. C-2
Przełącznik funkcji, rys. C-2-4
•
Pozycja
STOP
: wyłączenie konwekcji/rożna
• Konwekcja (cyrkulacja gorącego powietrza
wokół produktu)
• Rożen (obracanie rożna zapewniające równo
-
mierne pieczenie produktu)
• Konwekcja i rożen.
Przełącznik kuchenki elektryczne,
rys. C-2-5 (modelim MO3030)
•
Pozycja
STOP
• Włącznik dużej płyty grzejnej
• Włącznik małej płyty grzejnejs
• Włącza obu płytą
Regulator temperatury, rys. C-2-1
• Ustawianie temperatury od 100 do 230°C
Р
Przełącznik trybu przygotowywania.
Rys. C-2-2
•
Pozycja
STOP
• Górny element grzewczy (grzanie od góry)
• Dolny element grzewczy (grzanie od spodu)
• Górny i dolny element grzewczy, jednoczesne
podgrzewanie od góry i od spodu.
• Górny element grzewczy i rożen. (Dotyczy
modeli MO2305, MO2610)
• Jednoczesne podgrzewanie od góry i od spodu (i
konwekcja) (w modelah MO2620, MO3030)
• Jednoczesne podgrzewanie od góry i od spodu
(Konwekcja i rożen) (w modelah MO2620, MO3030)
Czasomierz, rys. C-2-3
• Czasomierz, wybór czasu od 0 do 60 min.
•
Pozycja
STOP
służąca do zatrzymywania pro
-
cesu gotowania.
Rożen,
rys. C-5
1
Podpórka
2
Zacisk
3
Klamra
4
Rożen
5
Sprzęgło silnika
Przygotowywanie do pracy
Przed pierwszym użyciem
należy przetrzeć urzą
-
dzenie miękką i suchą szmatką. Pozostałe elemen
-
ty należy umyć ciepłą wodą i środkiem czyszczącym.
Przed zmontowaniem lub rozmontowaniem urzą
-
dzenia sprawdź, czy jest odłączone od zasilania.
Dokładnie osusz wszystkie części.
Aby usunąć „zapach nowości”, włącz urządzenie na
15 minut, ustawiając maksymalną temperaturę w try
-
bie
(
w modelah MO2620/MO3030)
. Przewietrz
pomieszczenie. Następnie odstaw urządzenie do
ostygnięcia.
Kolejność czynności,
rys. C-2
1. Sprawdź, czy taca na okruchy jest włożona, a po
-
krętło czasomierza
jest w pozycji
. Włóż
wtyczkę urządzenia do gniazdka zasilającego.
2. Ustaw wymaganą temperaturę za pomocą regula
-
tora .
3. Ustaw czasomierz
na 5 minut w trybie
(
w modelah MO2620/MO3030)
i poczekaj, aż urzą
-
dzenie rozgrzeje się. W trakcie gotowania pokrętło
czasomierza będzie się automatycznie obracać.
4. Wybierz odpowiedni tryb za pomocą regulatorów:
.
5. Umieść przygotowany wcześniej produkt na tacy,
ruszcie lub rożnie. Nie umieszczaj produktu bliżej
niż 2 cm od elementów grzejnych.
6. Ostrożnie włóż ruszt, tacę lub rożen do urządze
-
nia; patrz rys. C-3. Zamknij drzwiczki.
7. Ustaw czasomierz
na odpowiedni czas. Nie
zalecamy otwierania drzwiczek podczas przygo
-
towywania.
UWAgA:
Podczas pracy wewnętrzne światło jest
włączone, a wskaźnik zasilania miga , , rys. C-1.
8.Gdy pieczenie zostanie zakończone, czasomierz
wyłączy się automatycznie i usłyszysz sygnał dźwię
-
kowy. Ustaw wszystkie regulatory w pozycji
9. Ostrożnie otwórz drzwi i wysuń upieczony produkt
za pomocą uchwytów lub specjalnego narzędzia
do tacy; patrz rys. C- 4.
Używanie rożna,
rys. C-5
1. Wyjmij rożen i zdejmij z niego jeden zacisk.
.
2. Nasuń na rożen przygotowane uprzednio mięso.
Ustaw je na środku. Zakręć zaciski po obu stro
-
nach. Wszystkie części mięsa muszą być zaci
-
śnięte; nic nie powinno zwisać.
3. Ustaw czasomierz
na 10 minut w trybie
i
poczekaj, aż urządzenie rozgrzeje się.
4. Włóż rożen do otworów — ostrą końcówką do pra
-
wego, a lewą do specjalnej, kwadratowej podpór
-
ki. .
5. Na niższym poziomie umieść tacę, na którą będą
skapywały soki z mięsa.
6. Ustaw wymaganą temperaturę regulatorem
.
7. Wybierz odpowiedni tryb za pomocą regulatorów:
(w modelach MO2305/2610) lub
, i
(w
modelach MO3020/3815/4225),
,
(w modelah
MO2620/3030).
8. Ustaw czasomierz
na odpowiedni czas.
9. Gdy pieczenie zostanie zakończone, czasomierz
wyłączy się automatycznie i usłyszysz sygnał dźwię
-
kowy. Ustaw wszystkie regulatory w pozycji
.
10.Umieść zaczepy specjalnego uchwytu
4
(rys. B)
po obu stronach rożna i wyjmij rożen. Najpier w
ostrożnie wysuń rożen z lewego otworu, a następ
-
nie z prawego. Zsuń mięso z rożna na tacę lub
półmisek.
UWAgA:
Koszyka grillowego
9
i koszyka na ryby
8
(rys. B) należy używać w podobny sposób.
Użycie: Piekarnik do pieczenia
(modelim MO3030)
1. Podłączyć do gniazdka. Postawić patelnię.
2. Nastawić funkcję grzewczą
,
,
. Lampka
kontrolna - Wł.
3.
Po przyrządzeniu Wyłączyć funkcję grzewczą
.
Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka.
Nie należy pozostawiać pracującego urządzenia
bez nadzoru.
Nie używać pól grzejnych bez naczyń.
• Palniki i piekarnik może pracować jednocze
-
śnie.
UWAgI:
Stosować naczynia z płaskim dnem
do palników. Przechowywać palniki. Wybierz
odpowiednie pole grzejne, aby ciepło dotykały tylko
dna naczynia i nie sięgały jego boków.
Spis treści
- 6 Nie wolno obudo; ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA,; Przełącznik kuchenki elektryczne,; Przełącznik trybu przygotowywania.; Przygotowywanie do pracy; Przed pierwszym użyciem; Kolejność czynności,; Użycie: Piekarnik do pieczenia; Nie należy pozostawiać pracującego urządzenia
- 7 wania; ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA:; wania
- 8 MOŻLIWE PROBLEMY I ROZWIĄZANIA; Zapach spalenizny; CERTYFIKAT PRODUKTU; można uzyskać od sprzedawcy.; punktów serwisowych wyrobów marki OURSSON AG.; SERWISOWANIE; Nazwa produktu; Dane techniczne
- 9 ciągnięciem sprawcy do odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)