Programy pieczenia; Praktyczne wskazówki dotyczące - Hotpoint-Ariston FHS 53 C IX/HA - Instrukcja obsługi - Strona 9

Hotpoint-Ariston FHS 53 C IX/HA Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

17

PL

Programy pieczenia

!

We wszystkich programach można nastawić

temperaturę w zakresie od 60°C do MAX, z
wyjątkiem:

• GRILL (zaleca się ustawienie tylko na MAX);

• ZAPIEKANIE (zaleca się nie przekraczać

temperatury 200°C).

a

Program

PIEKARNIK TRADYCYJNY

Włączają się obydwa grzejniki: górny i dolny. Przy
pieczeniu tradycyjnym najlepiej używać tylko
jednego poziomu: wykorzystanie większej liczby
poziomów prowadzi do nierównomiernego rozkładu
temperatury.

b

Program

MULTICOOKING

Włączają się obydwa grzejniki (górny i dolny) oraz
wentylator. Jako że temperatura jest taka sama w
całym piekarniku, pod wpływem gorącego powietrza
potrawy pieką się i przyrumieniają w sposób
równomierny. Można używać maksymalnie dwóch
poziomów jednocześnie.

c

Program

GRZANIE GÓRNE

Włącza się grzejnik górny. Funkcji tej można użyć
do dopiekania.

d

Program

GRILL

Włącza się grzejnik górny. Bardzo wysoka i
bezpośrednia temperatura grilla pozwala na
błyskawiczne opiekanie powierzchniowe potraw, gdyż
zapobiega wyciekaniu soków, przez co potrawy są w
środku delikatniejsze. Pieczenie w programie Grill
jest szczególnie polecane dla potraw wymagających
wysokiej temperatury powierzchniowej: befsztyki
cielęce i wołowe, antrykoty, filety, hamburgery itp.
Przykłady wykorzystania tej funkcji znajdują się w
części „Praktyczne wskazówki dotyczące
pieczenia”. Piec przy zamkniętych drzwiczkach
piekarnika.

e

Program

ZAPIEKANIE

Włącza się grzejnik górny oraz wentylator. Do
jednokierunkowego promieniowania cieplnego
dochodzi wymuszony obieg powietrza wewnątrz
piekarnika. Zapobiega to przypaleniu powierzchni
potraw, dzięki zwiększeniu zdolności przenikania

Programy

ciepła. Piec przy zamkniętych drzwiczkach
piekarnika.

Praktyczne wskazówki dotyczące

pieczenia

!

Do pieczenia z wentylacją nie używać poziomów 1 i

5: podlegają one bezpośredniemu działaniu gorącego
powietrza, co mogłoby spowodować przypalenie
delikatnych potraw.

!

W programach GRILL i ZAPIEKANIE na poziomie 1

umieścić znajdującą się w wyposażeniu blachę
uniwersalną, na której zbierać się będą pozostałości
po pieczeniu (soki lub tłuszcze).

MULTICOOKING

• Używać poziomów 2 i 4, wykorzystując poziom 2

do potraw, które wymagają wyższej temperatury.

• Blachę umieścić na dole, a ruszt na górze.

GRILL

• Włożyć ruszt na poziom 3 lub 4, umieszczając

potrawę na środku rusztu.

• Zaleca się nastawienie maksymalnego poboru

energii. Nie należy się niepokoić, jeśli górny
grzejnik nie będzie stale włączony: jego działanie
kontroluje termostat.

PIZZA

• Do właściwego przygotowania pizzy użyć

programu MULTICOOKING.

• Użyć lekkiej blachy aluminiowej, stawiając ją na

ruszcie znajdującym się w wyposażeniu
piekarnika.

Zastosowanie blachy uniwersalnej powoduje

wydłużenie czasu pieczenia, przez co trudno jest
przygotować chrupiącą pizzę.

• W przypadku pizzy z dużą ilością dodatków

zaleca się dodanie mozzarelli dopiero w połowie
pieczenia.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)