EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA; Informacje o produkcie i karta produktu* - Electrolux EOD3C50TX - Instrukcja obsługi - Strona 80

Electrolux EOD3C50TX Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 88
Ładowanie instrukcji

14. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA

14.1 Informacje o produkcie i karta produktu*

Nazwa dostawcy

Electrolux

Dane identyfikacyjne modelu

EOD3C50TX 949499309

EOD5C50Z 949499311

Wskaźnik efektywności energetycznej

95.3

Klasa sprawności energetycznej

A

Zużycie energii przy standardowym obciążeniu, tryb konwencjonal‐

ny

0.95 kWh/cykl

Zużycie energii przy standardowym obciążeniu, tryb wymuszonej

wentylacji

0.81 kWh/cykl

Liczba komór

1

Źródła ciepła

Elektryczność

Pojemność

72 l

Rodzaj piekarnika

Piekarnik do zabudowy

Masa

EOD3C50TX

30.4 kg

EOD5C50Z

30.5 kg

* Dla Unii Europejskiej zgodnie z rozporządzeniami UE 65/2014 i 66/2014.

Dla Białorusi zgodnie z normą STB 2478-2017, aneks G oraz STB 2477-2017, aneksy A i B.

Dla Ukrainy zgodnie z normą 568/32020.

Klasa efektywności energetycznej nie dotyczy Rosji.

EN 60350-1 – Elektryczny sprzęt do gotowania do użytku domowego – część 1: Gamy, piekarniki, piekarniki pa‐

rowe i grille – Metody pomiaru wydajności.

14.2 Oszczędzanie energii

Piekarnik wyposażono w funkcje

umożliwiające oszczędzanie

energii podczas codziennego

pieczenia.

Podczas działania piekarnika sprawdzić, czy

jego drzwi są prawidłowo zamknięte. Nie

otwierać zbyt często drzwi piekarnika

podczas pieczenia. Dbać, aby uszczelka

drzwi była czysta i prawidłowo umieszczona.
Korzystanie z metalowych naczyń pozwala

oszczędzać energię.
Gdy nie jest to konieczne, nie należy

wstępnie nagrzewać piekarnika przed

rozpoczęciem pieczenia.

Przygotowując kilka potraw, należy w miarę

możliwości skracać przerwy między ich

pieczeniem.
Pieczenie z termoobiegiem

Jeśli to możliwe, w celu oszczędzania energii

należy korzystać z funkcji termoobiegu.
Ciepło resztkowe

Gdy pieczenie przekracza 30 min, należy

zmniejszyć temperaturę piekarnika do

minimum na 3-10 min przed zakończeniem

pieczenia. Dzięki ciepłu resztkowemu

wewnątrz piekarnika potrawy będą się nadal

piec.
Używać ciepła resztkowego do

podgrzewania innych potraw.

POLSKI

279

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)