Bosch HBG43T151R - Instrukcja obsługi - Strona 18

Bosch HBG43T151R Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

40

Nie umieszcza

ć

blachy do pieczenia ani blachy uniwersalnej na

poziomie 4 lub 5. Ze wzgl

ę

du na wysok

ą

temperatur

ę

, blachy

mog

ą

si

ę

odkszta

ł

ci

ć

i spowodowa

ć

uszkodzenia wn

ę

trza

piekarnika podczas ich wyjmowania.
W miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci, grillowa

ć

kawa

ł

ki tej samej wielko

ś

ci.

Dzi

ę

ki temu przyrumieniaj

ą

si

ę

w jednolity sposób i zachowuj

ą

soczysto

ść

. Nale

ż

y soli

ć

filety dopiero po usma

ż

eniu ich na

grillu.
Obróci

ć

kawa

ł

ki po up

ł

ywie

Z

czasu grillowania.

Element grzewczy grilla w

łą

cza si

ę

i wy

łą

cza automatycznie.

Jest to normalne zjawisko. Cz

ę

stotliwo

ść

w

łą

czania i

wy

łą

czania zale

ż

y od zaprogramowanego poziomu pracy grilla.

Mi

ę

so

Kawa

ł

ki mi

ę

sa nale

ż

y obraca

ć

na drug

ą

stron

ę

po up

ł

ywie

po

ł

owy czasu pieczenia.

Gdy piecze

ń

jest gotowa, nale

ż

y pozostawi

ć

j

ą

jeszcze na

10 minut w wy

łą

czonym, zamkni

ę

tym piekarniku. Dzi

ę

ki temu

sos z mi

ę

sa lepiej si

ę

rozprowadza.

Gotowy befsztyk owin

ąć

w foli

ę

aluminiow

ą

i w

ł

o

ż

y

ć

na

10 minut do wy

łą

czonego piekarnika.

S

ł

onin

ę

pieczeni wieprzowej ponacina

ć

w kratk

ę

i w

ł

o

ż

y

ć

piecze

ń

do naczynia, najpierw s

ł

onin

ą

do do

ł

u.

Drób

Wagi podane w tabeli odnosz

ą

si

ę

do drobiu gotowego do

upieczenia, bez farszu.
Umie

ś

ci

ć

ca

ł

e sztuki drobiu na ruszcie, na pocz

ą

tku piersi

ą

w

ł

. Po up

ł

ywie

Z

szacowanego czasu, obróci

ć

.

Obróci

ć

pieczone kawa

ł

ki, udziec lub pier

ś

indyka po up

ł

ywie

po

ł

owy czasu pieczenia. Obróci

ć

kawa

ł

ki ryby po up

ł

ywie

Z

czasu.

Je

ś

li piecze si

ę

kaczk

ę

lub g

ęś

, nak

ł

u

ć

skór

ę

pod skrzyd

ł

ami,

aby wyciek

ł

t

ł

uszcz.

Drób

ł

adnie si

ę

przyrumieni i stanie chrupki, gdy mniej wi

ę

cej

pod koniec pieczenia zostaje nasmarowany mas

ł

em, wod

ą

z

sol

ą

lub sokiem z pomara

ń

czy.

Je

ż

eli piecze si

ę

na grillu, k

ł

ad

ą

c bezpo

ś

rednio na ruszcie,

nale

ż

y umie

ś

ci

ć

blach

ę

emaliowan

ą

na poziomie 1.

Mi

ę

so

Waga

Naczynie

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,

poziom pracy grilla

Czas piecze-

nia w minutach

Sztufada wo

ł

owa (np.

ż

eberka)

1,0 kg

zamkni

ę

te 2

%

220-240

90

1,5 kg

2

%

210-230

110

2,0 kg

2

%

200-220

130

Pol

ę

dwica wo

ł

owa

1,0 kg

otwarte

2

%

210-230

70

1,5 kg

2

%

200-220

80

2,0 kg

2

%

190-210

90

Roastbeef, ma

ł

o wysma

ż

ony

1,0 kg

otwarte

1

7

210-230

40

Befsztyki, dobrze wysma

ż

one*

Ruszt

5

(

3

20

Befsztyki, ma

ł

o wysma

ż

one*

5

(

3

15

Mi

ę

so wieprzowe bez warstwy s

ł

oniny

(np. podgardle)

1,0 kg

otwarte

1

7

190-210

100

1,5 kg

1

7

180-200

140

2,0 kg

1

7

170-190

160

Mi

ę

so wieprzowe z warstw

ą

s

ł

oniny

(np.

ł

opatka, golonka)

1,0 kg

otwarte

1

7

180-200

120

1,5 kg

1

7

170-190

150

2,0 kg

1

7

160-180

180

Ż

eberka wieprzowe w

ę

dzone, z ko

ść

mi

1,0 kg

zamkni

ę

te 2

%

210-230

70

Piecze

ń

z mielonego mi

ę

sa

z 750 g mi

ę

sa otwarte

1

7

170-190

70

Kie

ł

baski

ok. 750 g

Ruszt

4

(

3

15

Piecze

ń

ciel

ę

ca

1,0 kg

otwarte

2

%

190-210

100

2,0 kg

2

%

170-190

120

Udziec jagni

ę

cy bez ko

ś

ci

1,5 kg

otwarte

1

7

150-170

110

* Podgrzewanie wst

ę

pne piekarnika przez 5 minut.

Drób

Waga

Naczynie Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia

w minutach

Po

ł

ówki kurczaka, od 1 do 4 cz

ęś

ci ka

ż

da cz

ęść

o wadze 400 g Ruszt

2

7

200-220

40-50

Kurczak podzielony

ka

ż

da cz

ęść

o wadze 250 g Ruszt

2

7

200-220

30-40

Kurczak w ca

ł

o

ś

ci, 1 do 4 sztuk

ka

ż

da sztuka o wadze 1,0

kg

Ruszt

2

7

190-210

50-80

Kaczka

1,7 kg

Ruszt

2

7

180-200

90-100

G

ęś

3,0 kg

Ruszt

2

7

170-190

110-130

M

ł

ody indyk

3,0 kg

Ruszt

2

7

180-200

80-100

2 uda indycze

ka

ż

da cz

ęść

o wadze 800 g Ruszt

2

7

190-210

90-110

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)