Ciasta i wypieki - Bosch HBG43S420E - Instrukcja obsługi - Strona 15

Bosch HBG43S420E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

37

Porady dotycz

ą

ce oszcz

ę

dno

ś

ci energii i ochrony

ś

rodowiska

Niniejszy rozdzia

ł

zawiera porady dotycz

ą

ce oszcz

ę

dzania

energii podczas pieczenia oraz prawid

ł

owej utylizacji

urz

ą

dzenia.

Oszcz

ę

dzanie energii

Nagrzewa

ć

piekarnik tylko w przypadku, gdy jest to zalecane

w przepisie lub w tabeli potraw.

U

ż

ywa

ć

form do pieczenia w ciemnych kolorach, pokrytych

czarnym lakierem lub emali

ą

. Te formy najlepiej poch

ł

aniaj

ą

ciep

ł

o.

Pami

ę

ta

ć

, aby drzwiczki piekarnika by

ł

y zamkni

ę

te podczas

cyklu gotowania, pieczenia lub sma

ż

enia.

Podczas pieczenia kilku ciast, zaleca si

ę

je piec jedno po

drugim. Piekarnik b

ę

dzie rozgrzany, dzi

ę

ki czemu pieczenie

drugiego ciasta zajmie mniej czasu. Mo

ż

na równie

ż

wk

ł

ada

ć

jednocze

ś

nie dwie formy prostok

ą

tne, jedna obok drugiej.

Przy d

ł

ugich czasach gotowania/pieczenia, mo

ż

na wy

łą

czy

ć

piekarnik na 10 minut przed up

ł

ywem czasu i wykorzysta

ć

ciep

ł

o resztkowe w celu dogotowania/dopieczenia potrawy.

Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie

ś

rodowiska naturalnego

Opakowanie nale

ż

y usun

ąć

zgodnie z przepisami o ochronie

ś

rodowiska.

Przetestowane w naszym studiu gotowania

Poni

ż

ej znajd

ą

Pa

ń

stwo przyk

ł

ady potraw z optymalnymi dla

nich ustawieniami. Poka

ż

emy Pa

ń

stwu, jaki rodzaj grzania i

temperatura najlepiej nadaj

ą

si

ę

do przyrz

ą

dzenia danej

potrawy. Podajemy wskazówki dotycz

ą

ce odpowiedniego

wyposa

ż

enia oraz wysoko

ś

ci, na jak

ą

nale

ż

y wsuwa

ć

je do

piekarnika. Udzielamy porad dotycz

ą

cych naczy

ń

i

przygotowywania potraw.

Wskazówki

Dane w tabeli zawsze dotycz

ą

potraw wsuni

ę

tych do zimnego

i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa

ć

tylko wówczas, gdy tak podaj

ą

tabele.

Wyposa

ż

enie wy

ł

o

ż

y

ć

papierem do pieczenia dopiero po

podgrzaniu piekarnika.

Podane w tabelach czasy s

ą

warto

ś

ciami orientacyjnymi.

Zale

żą

one od jako

ś

ci i w

ł

a

ś

ciwo

ś

ci produktów spo

ż

ywczych.

Nale

ż

y stosowa

ć

dostarczone wyposa

ż

enie. Wyposa

ż

enie

dodatkowe mo

ż

na naby

ć

w punkcie serwisowym lub sklepie

specjalistycznym.
Przed u

ż

yciem piekarnika wyj

ąć

wyposa

ż

enie i naczynia, z

których si

ę

nie korzysta.

Do wyjmowania gor

ą

cego wyposa

ż

enia i naczy

ń

z piekarnika

zawsze u

ż

ywa

ć

ł

apek kuchennych.

Ciasta i wypieki

Pieczenie na jednym poziomie

Przy ustawieniu z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

uzyskuje

si

ę

lepsze wypieczenie ciast.

W przypadku pieczenia z nadmuchem gor

ą

cego powietrza

N

,

zaleca si

ę

nast

ę

puj

ą

ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:

Ciasta w formach: poziom 2

Ciasta na blasze: poziom 3

Pieczenie na kilku poziomach

Stosowa

ć

tryb z nadmuchem gor

ą

cego powietrza

N

.

Poziom pieczenia przy u

ż

ywaniu 2 poziomów:

Blacha emaliowana: poziom 3

Blacha aluminiowa poziom 1

Ciasta na blachach, które zosta

ł

y jednocze

ś

nie umieszczone w

piekarniku, nie musz

ą

by

ć

gotowe w tym samym czasie.

W tabelach znajduje si

ę

wiele rad dotycz

ą

cych ka

ż

dej potrawy.

W przypadku jednoczesnego u

ż

ycia 3 prostok

ą

tnych form,

nale

ż

y umie

ś

ci

ć

je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.

Formy do pieczenia

Najlepiej nadaj

ą

si

ę

ciemne metalowe formy do pieczenia.

W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub

formach szklanych czas pieczenia wyd

ł

u

ż

a si

ę

, a ciasto nie jest

równomiernie zrumienione.
W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale

ż

y piec

wed

ł

ug przepisów producenta formy i przestrzega

ć

jego

wskazówek. Formy silikonowe s

ą

cz

ę

sto mniejsze od zwyk

ł

ych.

Ilo

ść

sk

ł

adników i ciasta surowego mo

ż

e odbiega

ć

od tutaj

podanych.

To urz

ą

dzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektyw

ą

Europejsk

ą

2012/19/UE oraz polsk

ą

Ustaw

ą

z dnia

29 lipca 2005r. „O zu

ż

ytym sprz

ę

cie elektrycznym i

elektronicznym” (Dz.U. z 2005 r. Nr 180, poz. 1495)

symbolem przekre

ś

lonego kontenera na odpady.

Takie oznakowanie informuje,

ż

e sprz

ę

t ten, po

okresie jego u

ż

ytkowania nie mo

ż

e by

ć

umieszczany

łą

cznie z innymi odpadami pochodz

ą

cymi z

gospodarstwa domowego. U

ż

ytkownik jest

zobowi

ą

zany do oddania go prowadz

ą

cym zbieranie

zu

ż

ytego sprz

ę

tu elektrycznego i elektronicznego.

Prowadz

ą

cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,

sklepy oraz gminne jednostka, tworz

ą

odpowiedni

system umo

ż

liwiaj

ą

cy oddanie tego sprz

ę

tu. W

ł

a

ś

ciwe

post

ę

powanie ze zu

ż

ytym sprz

ę

tem elektrycznym i

elektronicznym przyczynia si

ę

do unikni

ę

cia

szkodliwych dla zdrowia ludzi i

ś

rodowiska

naturalnego konsekwencji, wynikaj

ą

cych z obecno

ś

ci

sk

ł

adników niebezpiecznych oraz niew

ł

a

ś

ciwego

sk

ł

adowania i przetwarzania takiego sprz

ę

tu.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)