Bosch HBA43T150E - Instrukcja obsługi - Strona 21

Bosch HBA43T150E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

43

Suszenie

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie wysokiej jako

ś

ci owoców i warzyw oraz

dok

ł

adnie je my

ć

.

Pozostawi

ć

, a

ż

odciekn

ą

i dok

ł

adnie wyschn

ą

.

Po

ł

o

ż

y

ć

specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze

emaliowanej i ruszcie.
Co jaki

ś

czas obraca

ć

owoce i warzywa.

Po przyrumienieniu, osuszy

ć

je i zdj

ąć

z papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s

ł

oiki i gumy elastyczne musz

ą

by

ć

czyste

i w idealnym stanie. U

ż

ywa

ć

w miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci s

ł

oików o tych

samych wymiarach. Warto

ś

ci podane w tabelach odnosz

ą

si

ę

do okr

ą

g

ł

ych s

ł

oików o pojemno

ś

ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u

ż

ywa

ć

s

ł

oików o wi

ę

kszej pojemno

ś

ci lub wysoko

ś

ci.

Pokrywki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u

ż

yciem, dok

ł

adnie je umy

ć

.

Czasy podane w tabelach s

ą

warto

ś

ciami orientacyjnymi. Mog

ą

ulec zmianie zale

ż

nie od temperatury otoczenia, liczby s

ł

oików,

ilo

ś

ci oraz temperatury zawarto

ś

ci s

ł

oików. Przed wy

łą

czeniem

urz

ą

dzenia, sprawdzi

ć

, czy wewn

ą

trz s

ł

oików utworzy

ł

y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ć

owoce lub warzywa do s

ł

oików, lecz nie do pe

ł

na.

2.

Oczy

ś

ci

ć

brzegi s

ł

oików; powinny by

ć

czyste.

3.

Umie

ś

ci

ć

na ka

ż

dym s

ł

oiku wilgotn

ą

, elastyczn

ą

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ć

s

ł

oiki za pomoc

ą

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ć

naraz wi

ę

cej ni

ż

sze

ść

s

ł

oików wewn

ą

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie

ś

ci

ć

emaliowan

ą

blach

ę

na poziomie 2. Umie

ś

ci

ć

s

ł

oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka

ł

y.

2.

Nala

ć

½ litra gor

ą

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

emaliowan

ą

.

3.

Zamkn

ąć

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ć

pokr

ę

t

ł

o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ć

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ą

si

ę

tworzy

ć

p

ę

cherzyki. Wy

łą

czy

ć

piekarnik.

Wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep

ł

o resztkowe). Je

ś

li pozostawi si

ę

na

d

ł

u

ż

ej do sch

ł

odzenia w piekarniku, mog

ą

wytworzy

ć

si

ę

bakterie, które spowoduj

ą

ski

ś

ni

ę

cie marmolady.

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ą

si

ę

tworzy

ć

w s

ł

oikach ma

ł

e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ć

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale

ż

nie od rodzaju warzyw. Po up

ł

ywie tego czasu,

wy

łą

czy

ć

piekarnik i wykorzysta

ć

ciep

ł

o resztkowe.

Wyjmowanie s

ł

oików z piekarnika

Po zako

ń

czeniu gotowania, wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika.

Uwaga!

Nie umieszcza

ć

gor

ą

cych s

ł

oików na zimnym lub wilgotnym

pod

ł

o

ż

u. S

ł

oiki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura

w °C

Czas pieczenia w godzi-

nach

jab

ł

ka w plasterkach - 600 g

1+3

N

80

ok. 5 h

gruszki w kawa

ł

kach - 800 g

1+3

N

80

ok. 8 h

ś

liwki - 1,5 kg

1+3

N

80

ok. 8-10 h

zio

ł

a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

N

80

ok. 1½ h

Owoce w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków powietrza i pary

wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab

ł

ka, porzeczki, truskawki

Wy

łą

czanie

ok. 25 minut

Czere

ś

nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

łą

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab

ł

ek, gruszek,

ś

liwek

Wy

łą

czanie

ok. 35 minut

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego

litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków 120

­

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)