Bosch HBA23RN61 - Instrukcja obsługi - Strona 33

Bosch HBA23RN61 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 40
Ładowanie instrukcji

33

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Mi

ę

so, drób, ryby

Naczynia

Mo na stosowa

ц

dowolne naczynie odporne na wysok

ф

temperatur

ę

. W przypadku du ych pieczeni, mo na równie

u y

ц

blachy emaliowanej.

Najbardziej odpowiednie s

ф

naczynia szklane. Sprawdzi

ц

, czy

pokrywka rondla jest dopasowana i dok

ł

adnie zamyka

naczynie.

Je li u ywa si

ę

naczy

ń

emaliowanych, nale y doda

ц

wi

ę

cej

p

ł

ynu.

Je li u ywa si

ę

rondli ze stali nierdzewnej, mi

ę

so nie

przyrumieni si

ę

za bardzo, a nawet mo e okaza

ц

si

ę

niedogotowane. W tym przypadku, wyd

ł

u y

ц

czas gotowania.

Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk

ф

= zamkni

ę

te

Umieszcza

ц

naczynie zawsze po rodku rusztu.

Gor

ф

ce naczynia ze szk

ł

a nale y umieszcza

ц

na suchej cierce

kuchennej. Szk

ł

o mo e ulec p

ę

kni

ę

ciu, je li naczynie zostaje

oparte na wilgotnym lub zimnym pod

ł

o u.

Pieczenie mi

ę

s

Do chudego mi

ę

sa doda

ц

nieco wody. Spód naczynia powinien

by

ц

zakryty na wysoko

ц

ok. ½ cm.

Do pieczeni duszonej doda

ц

wi

ę

cej wody. Spód naczynia

powinien by

ц

zakryty na wysoko

ц

1 - 2 cm.

Ilo

ц

wody zale y od rodzaju mi

ę

sa i materia

ł

u, z jakiego

wykonane jest naczynie. Je li mi

ę

so przyrz

ф

dzane jest w

brytfannie emaliowanej, nale y doda

ц

nieco wi

ę

cej wody ni do

szklanego naczynia.

W miar

ę

mo liwo ci nie nale y u ywa

ц

brytfann ze stali

nierdzewnej. Mi

ę

so gotuje si

ę

wolniej i jest mniej rumiane.

Nale y zwi

ę

kszy

ц

temperatur

ę

i/lub wyd

ł

u y

ц

czas gotowania.

Pieczenie/sma

ż

enie na grillu

Pieczenie/sma enie na grillu powinno zawsze si

ę

odbywa

ц

przy

zamkni

ę

tym piekarniku.

Aby piec/sma y

ц

na grillu, nale y nagrzewa

ц

piekarnik przez

oko

ł

o 3 minuty przed w

ł

o eniem potrawy do piekarnika.

Umie ci

ц

kawa

ł

ki bezpo rednio na ruszcie. W przypadku

grillowania tylko jednego kawa

ł

ka, lepszy rezultat osi

ф

gnie si

ę

,

k

ł

ad

ф

c kawa

ł

ek na w rodkowej cz

ę

ci rusztu.

Umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1. W ten sposób

mo na zebra

ц

sok z mi

ę

sa, dzi

ę

ki czemu piekarnik b

ę

dzie

czystszy.

Nie umieszcza

ц

blachy do pieczenia ani blachy uniwersalnej na

poziomie 4 lub 5. Ze wzgl

ę

du na wysok

ф

temperatur

ę

, blachy

Pieczenie na podstawie w

ł

asnego przepisu.

Porówna

ц

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto jest ju upieczone.

Na oko

ł

o 10 minut przed up

ł

ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,

nak

ł

u

ц

ciasto w najwy szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li

patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa

ł

ków ciasta), ciasto

jest gotowe.

Ciasto jest ma

ł

o wyro ni

ę

te.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych lub zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni ni sz

ф

. Przestrzega

ц

czasów mieszania odpo-

wiednich sk

ł

adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros

ł

o na rodku, ale przy brze-

gach jest ni sze.

Nie smarowa

ц

formy t

ł

uszczem. Po upieczeniu, ostro nie oddzieli

ц

ciasto od

formy za pomoc

ф

no a.

Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu.

W

ł

o y

ц

ciasto do piekarnika na ni szym poziomie, zaprogramowa

ц

ni sz

ф

tem-

peratur

ę

pieczenia i pozostawi

ц

w piekarniku na d

ł

u ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak

ł

u

ц

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-

ska

ц

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-

czeniu, zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia wy sz

ф

o 10 stopni i skróci

ц

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk

ł

ad, sernik) dobrze

wygl

ф

da z zewn

ф

trz, ale w rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych i pozostawi

ц

w pie-

karniku na troch

ę

d

ł

u ej, w ni szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym

wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa

ц

przypieczony spód ciasta sieka-

nymi migda

ł

ami lub tart

ф

bu

ł

k

ф

, a nast

ę

pnie na

ł

o y

ц

warstw

ę

wierzchni

ф

. Prze-

strzega

ц

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

Ciastka przyrumieni

ł

y si

ę

nierównomiernie.

Ustawi

ц

ni sz

ф

temperatur

ę

; ciastka b

ę

d

ф

upieczone bardziej równomiernie.

Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na jednym poziomie.

Na nieprawid

ł

owy przep

ł

yw powietrza mo e równie wp

ł

ywa

ц

wystaj

ф

cy papier

do pieczenia. Zawsze nale y przycina

ц

go do rozmiarów blachy.

Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do

ł

u.

Nast

ę

pnym razem ustawi

ц

ciasto o jeden poziom ni ej.

Wycieka sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u y

ц

blachy uniwersalnej, je li jest dost

ę

pna.

Ma

ł

e ciastka dro d owe mog

ф

przykleja

ц

si

ę

do

siebie podczas pieczenia.

Stara

ц

si

ę

zachowa

ц

mi

ę

dzy nimi odst

ę

p oko

ł

o 2 cm. W ten sposób b

ę

d

ф

mia

ł

y

wystarczaj

ф

co du o miejsca, aby wyrosn

фц

i przyrumieni

ц

si

ę

z ka dej strony.

Podczas pieczenia na ró nych poziomach,
ciastka na górnej blasze maj

ф

ciemniejszy kolor

ni na dolnej.

Podczas pieczenia na ró nych poziomach nale y zawsze wybiera

ц

funkcj

ę

grzewcz

ф

za pomoc

ф

nadmuchu gor

ф

cego powietrza

N

. Mimo, e ciasta zosta

ł

y

wstawione do piekarnika jednocze nie, niekoniecznie musz

ф

one by

ц

gotowe w

tym samym czasie.

Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj

ф

si

ę

skropliny pary wodnej.

Podczas pieczenia mo e wytwarza

ц

si

ę

para wodna. Para cz

ę

ciowo ulatnia si

ę

przez obramowanie drzwiczek piekarnika i mo e osadza

ц

si

ę

na panelu stero-

wania lub frontach s

ф

siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zja-

wisko fizyczne.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)