niste; ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA - Oursson JM6001/DC - Instrukcja obsługi - Strona 10

Spis treści:
- Strona 8 – INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,; Przy obchodzeniu się z tym urządzeniem; ZALECENIA
- Strona 9 – Przed; KOLEJNOŚć CZYNNOŚCI; W przypadku owoców z dużymi
- Strona 10 – niste; ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA
- Strona 11 – CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ); MOŻLIWE PROBLEMY I ICh ROZWIĄZANIA; nia
- Strona 12 – CERTYFIKACJA WYROBU; wanych punktów serwisowych wyrobów marki OURSSON AG.; Dane techniczne
- Strona 13 – Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; SERWIS; Nazwa produktu
- Strona 14 – electrical and electronic equipment – WEEE).; Data produkcji
52
Właściwości
produktu
Produkty
Zalecenia
Twarde pestki
Morele, brzoskwinie,
mango, nektarynki,
śliwki itp.
Produkty z pestkami lub twardymi pestkami należy pozbawić pestek.
Twarde i nieja
-
dalne skóry
Mango, pomarańcze,
ananasy, arbuzy,
melony itp.
Obrać ze skóry i usunąć pestki.
Owoce mrożo
-
ne (z małymi
pestkami lub
bez)
Mrożone truskawki,
winogrona, borówki,
maliny itp.
Całkowicie rozmrozić przed użyciem.
Miękkie owoce i
warzywa
Pomarańcze, pomi
-
dory itp.
Umyć i w razie potrzeby obrać owoce i warzywa oraz usunąć duże pestki
i łodygi. Przed włożeniem do wlotu pociąć na kawałki. Stopniowo wkładać
przygotowane w ten sposób warzywa i owoce do wlotu, aby nie przepeł
-
nić naczynia.
Jednolite owoce
i warzywa
Marchewki, ziemnia
-
ki, buraki itp.
Jednolite owoce i warzywa dodatkowo obciążają silnik i mogą spowodo
-
wać jego zatrzymanie. Należy je ciąć na kostki o wymiarach ok. 2 x 2 x 2.
Jeśli produkty nie są zbyt świeże, należy je rozmoczyć w ciepłej wodzie.
Aby uzyskać jak najwięcej soku, należy stosować świeże i soczyste
owoce. Stopniowo wkładać przygotowane warzywa i owoce do wlotu i
wciskać dociskaczem.
Składniki z ma
-
łymi pestkami
Maliny, jabłka, grusz
-
ki, winogrona itp.
Produkty z małymi pestkami należy wkładać do sokownika powoli i w
małych porcjach, aby zapobiec zapchaniu filtra. W przypadku owoców
jagodowych wkładać nie więcej niż 1 łyżkę stołową na raz. Jeśli składniki
są zamrożone (np. maliny, truskawki), należy je rozmrozić. Przed wyci
-
skaniem soku z winogron należy je oddzielić od gałązek. Granaty należy
obierać ze skóry. Sok jagodowy uzyskany podczas rozmrożenia można
dodać do wlotu razem z rozmrożonymi jagodami. Gęstą masę uzyskaną
z takich jagód, jak maliny, porzeczki, żurawina itp., najlepiej rozcieńczyć
wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję napoju. Można przygotowy
-
wać przeciery z owoców, napoje, syropy, desery itp.
Składniki włók
-
niste
Seler, kapusta,
ananas
Składniki o strukturze włóknistej, takie jak seler, kapusta, ananas itp.,
należy ciąć w paski. W razie potrzeby należy oddzielać łodygi od liści.
Składniki liściaste należy ładować w małych porcjach. W celu uzyskania
najlepszych efektów zaleca się okresowe rozmontowanie i czyszczenie
sokownika. Podczas wyciskania soku wkładać na zmianę łodygi i liście.
Jeśli liście zaplączą się o śrubę dociskową, należy otworzyć pokrywkę
i usunąć włókno, a następnie kontynuować pracę. Podczas wyciskania
soku z takich produktów, jak ananasy, należy najpierw obrać owoc i
wyciąć jego rdzeń, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Po wyci
-
śnięciu 500 ml soku z produktów włóknistych zaleca się rozmontowanie i
przeczyszczenie sokownika. Potem można wznowić pracę.
1.
Nie wkładać do urządzenia suchych ani twardych
składników, takich jak produkty pełnoziarniste, owoce
z twardymi pestkami, owoce z grubą skórą ani owoce
zamrożone. Może to doprowadzić do uszkodzenia
podzespołów sokownika.
2.
Fasola i ziarna mogą być używane pod warunkiem
ich uprzedniego nocnego rozmoczenia i rozgotowa-
nia.
3.
Nie wciskać produktów, które nie zawierają soku (ko
-
kos, trzcina cukrowa, produkty pełnoziarniste itp.).
4.
Nie stosować składników, które zawierają nadmier
-
ne ilości oleju roślinnego i tłuszczu roślinnego. Nie
używać sokownika do wyciskania oleju ze składników.
Jeśli olej roślinny lub tłuszcz zwierzęcy dostanie się
do śruby dociskowej, może to skutkować zmniejsze
-
niem wydajności sokownika i uszkodzeniem jego
podzespołów.
5. Nie wciskać miąższu do sokownika. Może to dopro
-
wadzić do wyłączenia urządzenia lub zablokowania
pokrywki naczynia na sok.
6. Po wyciśnięciu soku ze składników zawierających
małe pestki należy oczyścić wszystkie części urzą
-
dzenia z pestek.
7. Ilość soku zależy od świeżości i soczystości użytych
produktów. Im bardziej świeże warzywa lub owoce,
tym więcej soku można z nich uzyskać.
ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
50 Pl ich bezpieczeństwo, lub po poinstruowaniu, jak bez - piecznie go używać. Nie należy pozwalać dzieciom bawić się tym urządzeniem. • Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. • Uszkodzony przewód zasilający musi zostać wymie - niony przez specjalistę z autoryzowanego punktu ser ...
51 Aby uniknąć przegrzania silnika, nie należy używać urządzenia dłużej niż 30 minut bez przerwy. Po każdych 30 minutach pracy na - leży zrobić 5-minutową przerwę, aby schło - dzić urządzenie. Do wpychania składników do wlotu należy używać wyłącznie dociskacza, który został dołączony do urządzenia. ...
52 Właściwości produktu Produkty Zalecenia Twarde pestki Morele, brzoskwinie, mango, nektarynki, śliwki itp. Produkty z pestkami lub twardymi pestkami należy pozbawić pestek. Twarde i nieja - dalne skóry Mango, pomarańcze, ananasy, arbuzy, melony itp. Obrać ze skóry i usunąć pestki. Owoce mrożo - ne...
Inne modele sokowirówki Oursson
-
Oursson JM3300/IV
-
Oursson JM3300/RD
-
Oursson JM6001/GA
-
Oursson JM6001/IV
-
Oursson JM6001/OR
-
Oursson JM6001/RD