Informacje na temat certyfikacji tego wyrobu podano pod adresem - Oursson JM3300/IV - Instrukcja obsługi - Strona 7

Oursson JM3300/IV

Sokowirówka Oursson JM3300/IV – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

43

U WaG a:

Kolorowe zabrudzenia na plastikowych ele

-

mentach sokownika, na przykład ślady soku z marchwi

lub buraka, można usunąć odrobiną oleju roślinnego.

Następnie umyć części pod bieżącą wodą.

CZYSZCZENIE I KONSERWACjA,

Rys.С

• Pojemnik na miąższ, zespół filtra, filtr siatkowy,

pokrywę i dociskacz można myć w zmywarce.

Dokładnie osuszyć wszystkie części.

Wytrzeć urządzenie wilgotną ściereczką. Urządze

-

nia nie wolno zanurzać w wodzie ze względu na

niebezpieczeństwo porażenia prądem elektrycznym.

MOżLIWE PROBLEMY I ROZWIąZANIA

CERTYFIKaCJa WYRObU

Informacje na temat certyfikacji tego wyrobu podano pod adresem

http://www.oursson.com

, a egzemplarz

dokumentu można uzyskać od sprzedawcy.

*Produkty należy przechowywać w suchych, wentylowanych magazynach w temperaturze poniżej

-25°C.

Problem

Rozwiązania

Urządzenie nie

działa

• Sprawdzić, czy kabel zasilający jest podłączony do gniazdka. Jeśli urządzenie nie jest podłą

-

czone, podłączyć wtyczkę kabla do gniazdka.

• Sprawdzić, czy urządzenie jest prawidłowo zmontowane. Jeśli nie jest, rozmontować i zmon

-

tować zgodnie z instrukcjami.

• Jeśli problem nie ustąpi, skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym wyrobów

marki OURSSON AG.

Za mało soku

• Różne składniki zawierają różną ilość wilgoci.

• Jeśli produkty nie są świeże, oznacza to, że straciły swą soczystość. W celu przywrócenia

soczystości należy je umieścić w wodzie na 1-2 godziny.

• W przypadku używania składników z małymi pestkami, po załadowaniu kilku partii ich

obecność może doprowadzić do zmniejszenia ilości wyciskanego soku. W celu uzyskania

najlepszych efektów między wyciskaniem kolejnych partii należy rozmontować urządzenie i

usunąć z niego pestki.

Nadmierna ilość

miąższu w soku

• Duża ilość miąższu w soku występuje w przypadku ciągłego wyciskania, zależnie od zastoso

-

wanych składników.

• Aby zmniejszyć ilość miąższu w soku, należy częściej rozmontowywać naczynie na sok i

usuwać miąższ.

• Uszkodzenie filtra lub śruby może mieć niekorzystny wpływ na wydajność urządzenia i jakość

soku. W takiej sytuacji zaleca się wymianę części.

• Jeśli do sokownika jest ładowanych zbyt wiele składników jednocześnie, może to skutkować

częstymi zapchaniami i nadmierną ilością miąższu w soku. Składniki należy ładować powoli i

małymi porcjami.

Nietypowe dźwięki

podczas pracy

urządzenia

• Upewnić się, że wszystkie części są prawidłowo zmontowane. Spróbować rozmontować, a

następnie zmontować sokownik i sprawdzić, czy nadal wydaje nietypowe dźwięki.

• Nie włączać sokownika, gdy nie ma w nim składników.

• Sprawdzić rozmiar podawanych produktów. Zaleca się, aby większe składniki pokroić na

mniejsze kawałki, które zmieszczą się we wlocie.

• W zależności od typu i rozmiaru składników urządzenie może wydawać różne dźwięki.

• Jeśli sokownik pracuje na nierównej lub nachylonej powierzchni, jego działaniu może towarzy

-

szyć hałas. Należy go umieścić na płaskiej i stabilnej powierzchni.

Miąższ jest bardzo

wilgotny

• Na początku wyciskania soku miąższ może być wilgotny.

• Odzyskany miąższ może być wilgotny w przypadku używania nieświeżych składników.

• Przed wyciśnięciem soku ze składników przechowywanych długo w lodówce należy je umie

-

ścić w czystej wodzie pitnej na 1–2 godziny.

Urządzenie wibruje • Podczas pracy urządzenia nieznaczne wibracje są dopuszczalne. Nie jest to usterka.

Urządzenie prze

-

stało działać

• Wyłączyć urządzenie i zaczekać 5 minut, aż ostygnie. Następnie ponownie je włączyć.

Dane techniczne

Model

JM

3300

Pobór mocy (W)

Maks. 800 W

Napięcie znamionowe

220–240 V~; 50 Hz

Klasa ochrony

II

Wymagana temperatura magazynowania i transportu

-25°C do +35°C

Wymagana temperatura pracy

+5 °C do +35°C

Wymagana wilgotność

15–75% (bez kondensacji)

Masa w kg

7,3

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Symbol zagrożenia; INSTRuKCjE BEZPIECZEŃSTWA,; Wszystkie ilustracje w tej instrukcji to schematyczne; ZAWARTOść OPAKOWANIA

40 urządzenia wyłącznie pod nadzorem osoby odpo - wiedzialnej za ich bezpieczeństwo lub po poinstru - owaniu, jak bezpiecznie go używać. Nie należy pozwalać dzieciom bawić się tym urządzeniem. • Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. • Uszkodzony przewód zasilający musi zostać wy...

Strona 5 - OPRÓżNIANIE POjEMNIKA NA MIążSZ I; Składniki

41 1. Zamontować urządzenie w sposób opisany w poprzed - nim rozdziale. 2. Podłączyć urządzenie do gniazdka elektrycznego. 3. Włączyć urządzenie, ustawiając pokrętło w położeniu 1 lub 2. 4. Przy użyciu dociskacza wkładać uprzednio umyte oraz, jeśli to konieczne, obrane i posiekane składniki do ...

Strona 6 - Zielona pietruszka

42 Składniki Przygotowanie Obroty Uwaga Wiśnie (śliwki itd.) Usunąć nasiona, aby uniknąć uszko - dzenia urządzenia. 2 Przygotować sok z zamrożonych jagód, rozmrozić owoce i umieścić je we wlocie wraz z rozmrożonym sokiem. Arbuzy (melony, dynie itd.) Obrać owoce, usunąć nasiona i pokroić je, tak aby ...

Inne modele sokowirówki Oursson