uŻYTkowanIE; Nie napełniaj czajnika zimna wodą, aby przy-; PRzEd PIERwSzYm uŻYCIEm:; Podgrzewanie wody do wstępnie określonej; ZALEcENIA NA TEmAT - Oursson EK1744GD/RD - Instrukcja obsługi - Strona 6

Oursson EK1744GD/RD

Czajnik Oursson EK1744GD/RD – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

43

uŻYTkowanIE

Nie napełniaj czajnika zimna wodą, aby przy-

śpieszyć stygnięcie elementu grzewczego.

Może to uszkodzić element grzewczy.

PRzEd PIERwSzYm uŻYCIEm:

• Wymyj wnętrze swojego nowego czajnika za pomo-

cą nieściernych środków. Wysusz czajnik. Wytrzyj

czajnik suchą, czystą ściereczką.

• Zagotuj maksymalną ilość wody w bezpieczny

sposób opisany w poprzednim rozdziale. Podczas

pierwszych dwóch użyć sprawdź, czy nie pojawiają

się wycieki, iskry, nadmierne nagrzewanie się

przewodu zasilającego lub wtyczki, zapach spale-

nizny i czy korpus lub podstawa się nie topią.

• Woda zagotowana podczas dwóch pierwszych użyć

nie jest zalecana do spożycia. Możesz jej użyć do

codziennych czynności.

uŻYTkowanIE:

Gotowanie wody:

1.

Zdejmij czajnik z podstawy, otwórz pokrywkę (rys.

C-2), i napełnij czajnik wodą.

2. Zamknij pokrywkę i postaw czajnik na podstawie.

Włóż wtyczkę do kontaktu.

3.

Naciśnij przycisk , wskaźnik zaświeci się. Woda

nagrzeje się do 100°C.

4.

Kiedy woda się zagotuje, czajnik automatycznie się

wyłączy.

Podgrzewanie wody do wstępnie określonej

temperatury:

Naciśnij kilka razy przycisk , aby ustawić żądaną

temperaturę grzania wody. Naciśnij przycisk

.

Czajnik zacznie podgrzewać wodę do określonej tem-

peratury. Po podgrzaniu wody do podanej temperatury

czajnik automatycznie wyłączy się.

Uwaga:

Ustawiona temperatura nie powinna być niżs-

za niż aktualna temperatura wody.

Podgrzewanie wody i utrzymywanie wstępnie

określonej temperatury:

Naciśnij kilka razy przycisk , aby ustawić żądaną

temperaturę grzania wody. Następnie naciśnij i

przytrzymaj przycisk przez ~ 3 sekundy. Czajnik

zacznie podgrzewać wodę do określonej temperatury

z późniejszą konserwacją. Po 30 minutach urządzenie

wyłączy się automatycznie.

wyłączanie czajnika:

• Pchnij przycisk do góry, kiedy urządzenie działa.

• Kiedy czajnik działa, zdejmij go z podstawy.

Czajnik ma zabezpieczenie przed włączeniem

bez wody. Jeśli włączysz czajnik bez wody lub z

ilością niesięgającą do znaku MIN, urządzenie

wyłączy się po kilku sekundach. Po wystygnięciu

elementu grzewczego czajnik będzie działał.

Klikające dźwięki wydawane przez czajnik

oznaczają reset termostatu.

Czajnik jest przeznaczony wyłącznie do gotowania

czystej wody pitnej.

ZALEcENIA NA TEmAT

PRZYGOTOWYWANIA NAPOjÓW

Istnieje wiele krajowych tradycji związanych z herbatą:

Japońska ceremonia parzenia herbaty, chińska ceremonia

Gongfucha, rosyjska ceremonia parzenia herbaty, angiel-

ska ceremonia parzenia herbaty i inne. Dodatkowo istnieją

liczne modyfikacje tradycji herbacianych i sposobów

parzenia.

Uniwersalny przepis na zaparzenie pysznych herbat skła-

da się z następujących etapów:

• gotowanie wody,

• ogrzewanie imbryka,

• wsypanie liści herbaty,

• dodanie wody i zamieszanie,

• namoczenie,

• wlanie herbaty do filiżanek.

Dzięki bezproblemowej regulacji temperatury gotującej się

wody możesz ustawić żądaną temperaturę do przygotowa-

nia różnych napojów.

Do parzenia herbat eksperci zalecają użycie różnych

temperatur wody. Ogrzany imbryk jest bardzo ważnym

elementem technologii parzenia. W zimnym imbryku

temperatura parzenia może spaść o 10–20°C, liście

herbaty ogrzewają się nierównomiernie, proces parzenia

zostaje zakłócony, co bardzo źle wpływa na rezultaty. Przy

ogrzewaniu imbryka ważne jest przestrzeganie trzech

podstawowych zasad:

Imbryk powinien być ogrzewany równomiernie.

Imbryk powinien mieć mniej więcej taką samą tempera-

turę jak woda na herbatę. Ogrzany imbryk powinien być

suchy. Jeśli nie masz zwyczaju pić zielonej herbaty, dodaj

więcej liści, ponieważ jej smak w porównaniu z czarną

wydaje się słabszy.

Jeśli parzysz herbatę przy użyciu twardej wody, dodaj wię-

cej liści, ponieważ twarda woda źle wpływa na przekazy-

wanie smaku herbaty. Jeśli pijesz herbatę drobnoliściastą,

możesz zmniejszyć porcję o 1–2

łyżeczki, ponieważ takie herbaty mają ostrzejszy smak.

Jeśli pijesz herbatę od razu po obfitym posiłku lub paleniu,

należy zwiększyć standardową porcję liści, ponieważ zdol-

ność odczuwania smaku jest wtedy stępiona.

Liście herbaty należy wsypać do imbryka jak najszybciej:

szybko otwórz imbryk i włóż do niego wymaganą ilość li-

ści, zalej wrzącą wodą i zamknij. Podczas dodawania liści

herbaty zalecane jest wykonanie kliku kolistych ruchów i

potrząśnięcie – jakby „rozsmarowywanie” liści wewnątrz

imbryka. Zalewanie liści wrzącą wodą można wykonać w

jednym kroku lub w kilku. Najbardziej standardowy sposób

parzenia czarnej herbaty obejmuje dwa kroki: najpierw

wrząca woda jest wlewana w ilości wystarczającej do

napełnienia 1/3 imbryka, herbata pęcznieje przez 1–2

minuty, następnie jest zalewana wrzącą wodą i należy

poczekać, aż się zaparzy. Czarna herbata nadaje się do

maksymalnie dwóch parzeń. Zaparz ją raz i natychmiast

ponownie zalej wrząca wodą; przerwa między pierwszym

i drugim parzeniem nie powinna wynosić więcej niż dzie-

sięć minut. Białe i zielone herbaty można parzyć 3–4 razy.

Parzenie to bardzo delikatny proces. Przykryj imbryk ście-

reczką i postaw go w ustronnym miejscu lub bezpośrednio

na stole. W żadnym wypadku nie podgrzewaj imbryka ani

nie gotuj liści herbaty. Czarną herbatę parzy się 3–5 minut.

Oolong i zielone herbaty parzy się 1–3 minuty.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 5 - zawaRTość oPakowanIa; Obsługa tego urządzenia w żadnym wypadku; Symbol zagrożenia; InSTRukCjE BEzPIECzEŃSTwa,

42 zawaRTość oPakowanIa Czajnik ..................................................................... 1 szt. Filtr antywapienny .................................................... 1 szt. Podstawa z przewodem i uchwytem do jego nawijania, rys.C-1 .................................................... ...

Strona 6 - uŻYTkowanIE; Nie napełniaj czajnika zimna wodą, aby przy-; PRzEd PIERwSzYm uŻYCIEm:; Podgrzewanie wody do wstępnie określonej; ZALEcENIA NA TEmAT

43 uŻYTkowanIE Nie napełniaj czajnika zimna wodą, aby przy- śpieszyć stygnięcie elementu grzewczego. Może to uszkodzić element grzewczy. PRzEd PIERwSzYm uŻYCIEm: • Wymyj wnętrze swojego nowego czajnika za pomo- cą nieściernych środków. Wysusz czajnik. Wytrzyj czajnik suchą, czystą ściereczką. • Zago...

Strona 8 - cZYSZcZENIE I KONSERWAcjA,; W trakcie korzystania z czajnika element; cERTYFIKAcjA WYROBU; Dane techniczne

45 100˚С Czarna herbata całkowicie fermentowana Wyparz imbryk wrzącą wodą; czas parzenia wynosi 2–3 minuty. Herbata z jagód goji Przygotuj herbatę z proporcji 100 g jagód na 400 ml wody. Czas parzenia wynosi 20 minut. Kawa mielona Ogrzej zaparzacz wrzącą wodą, wytrzyj go do sucha, nasyp mielonej kaw...

Inne modele czajniki Oursson