uTYLIZACJA; Temperatura wody; Zapiekanka ziemniaczana - Oursson AG3202/SP - Instrukcja obsługi - Strona 7

Oursson AG3202/SP

Frytkownica powietrzna Oursson AG3202/SP – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

44

ręcznikiem papierowym, przestrzegając zasad

bezpieczeństwa.

• Małe wypieki (takie jak babeczki) można gotować na

papierze pergaminowym. Rozmiar papieru powinien

być mały, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca na

cyrkulację gorącego powietrza.

Papier pergaminowy/

folię należy umieszczać wyłącznie na ruszcie, nie

należy go umieszczać w misie roboczej.

• Urządzenie może być używane do podgrzewania

żywności, w tym celu wybierz temperaturę 150°C i

ustaw minutnik na 10 minut.

Przed gotowaniem zaleca się mycie, krojenie i, w rzie

potrzeby, marynowanie produktów.
Czas gotowania i waga w tabeli mają charakter zalecany

i mogą się różnić w zależności od początkowej jakości

i świeżości produktów, a także od przepisu i osobistych

preferencji.

uTYLIZACJA

• Przed wyrzuceniem starego urządzenia dla bezpie

-

czeństwa przetnij jego przewód zasilający.

CZYSZCZenIe I kOnSerWACJA,

rys. E

Natychmiast po zakończeniu użytkowania

wyczyścić wszystkie części urządzenia.

Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka.

• Po ugotowaniu bardzo tłustych potraw zaleca się na

-

tychmiastowe wyczyszczenie rusztu i misy. Użyj ręka

-

wic odpornych na ciepło, aby wyjąć ruszt. Wylej resztki

oleju/tłuszczu z misy, osusz ruszt i wnętrze misy. Jeśli

tłuszcz ostygnie, zgęstnieje i będzie trudniej go myć.

• Przed rozpoczęciem czyszczenia poczekaj, aż urzą

-

dzenie ostygnie (30 min), rys. E-1.

• Umyj ruszt, misa robocza w ciepłej wodzie z płynem.

Można ruszt

3

myć w zmywarce.

Temperatura wody

w zmywarce nie może przekraczać 60

o

C.

• Przetrzyj korpus i wnętrze urządzenia miękką, wilgotną

ściereczką.

• Jeśli brud przywarł do misy/rusztu, napełnij ją gorącą

wodą i detergentem. Umieść ruszt w misie i pozostaw

w wodzie na około 10 minut.

Urządzenia nie wolno zanurzać w wodzie ze

względu na niebezpieczeństwo porażenia prą

-

dem elektrycznym.

• Dokładnie osusz wszystkie części.

nazwa produktu

Temperatura

Czas gotowania

uwaga

Stek (100-500 g)

180°С

10-15 min

Zamarynować przed gotowaniem.

Przewracać podczas gotowania.

Kotlet schabowy (100-500 g)

180°С

10-15 min

Zamarynować przed gotowaniem.

Przewracać podczas gotowania.

Parówka w teście (100-500 g) 200°С

12-15 min

Gotowe ciasto gotuje się szybciej niż

domowe.

Hamburger (100-500 g)

180°С

10-15 min

Udka z kurczaka (100-500 g) 180°С

20-30 min

Zamarynować przed gotowaniem.

Przewracać podczas gotowania.

Pierś z kurczaka (100-500 g)

180°С

15-20 min

Natrzeć solą, przyprawami, ziołami.

Cienkie mrożone ziemniaki

(400-500 g)

200°С

18-20 min

Optymalna ilość 500g. Wstrząsać

podczas gotowania.

Grube mrożone ziemniaki

(400-500 g)

200°С

20-25 min

Wstrząsać podczas gotowania.

Zapiekanka ziemniaczana

(600 g)

200°С

20-25 min

Domowe plasterki ziemniac-

zane (300-600 g)

200°С

18-25 min

Posmarować plasterki lekko olejem

(1/2 łyżki). Wstrząsać podczas

gotowania.

Nadziewane naleśniki (100-

500 g)

200°С

8-10 min

Przewracać podczas gotowania.

Mrożone nuggetsy z kurczaka

(100-600 g)

200°С

6-10 min

Przewracać podczas gotowania.

Mrożone paluszki rybne (100-

500 g)

200°С

6-10 min

Nadziewane warzywa (100-

500 g)

160°С

10 min

Ciasto (~300 g)

160°С

20-25 min

Używaj naczyń do pieczenia w

piekarniku. Ustaw je na ruszcie.

Babeczki/muffiny (400 g)

200°С

15-18 min

Używaj papieru do pieczenia lub

naczyń do pieczenia. Ustaw je na

ruszcie.

Słodkie przekąski (500 g)

160°С

18-20 min

Używaj naczyń do pieczenia w

piekarniku. Ustaw je na ruszcie.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 5 - Symbol ryzyka oparzenia; temperaturach; Z a l E C E n I a; i podgr zewania potraw.; • nie wlewaj oleju do misy roboczej, aby zapo; Symbol zagrożenia; Przypomina użytkownikowi o obecności wysok; Symbol ostrzeżenia; Przypomina użytkownikowi o konieczności; InSTrukCJe BeZPIeCZeŃSTWA,

42 pl Symbol ryzyka oparzenia Przypomnienie o wysokich temperaturach • Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej i psychicznej, niedoświadczo - ne lub nieumiejętne. Takie osoby mogą korzystać z urządzenia wyłącznie pod nadzor...

Strona 6 - ZAWArTOŚĆ OPAkOWAnIA,; Minutnik; uŻYTkOWAnIe; regulator temperatury,; rys; Przygotowywanie do pracy; Zalecenia dotyczące gotowania

43 Obsługa tego urządzenia w żadnym wypadku nie przewiduje używania siły, ponieważ może to spowodować uszkodzenie produktu z winy użytkownika. POZYCJA, rys. A-2 • Postaw urządzenie na płaskiej, poziomej po - wierzchni odpornej na ciepło, na wysokości zabez - pieczającej je przed dziećmi oraz w bezpi...

Strona 7 - uTYLIZACJA; Temperatura wody; Zapiekanka ziemniaczana

44 ręcznikiem papierowym, przestrzegając zasad bezpieczeństwa. • Małe wypieki (takie jak babeczki) można gotować na papierze pergaminowym. Rozmiar papieru powinien być mały, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca na cyrkulację gorącego powietrza. Papier pergaminowy/ folię należy umieszczać wyłączn...