Symbole zastosowane w niniejszej instrukcji; Ostrze - SAMSUNG NK24M1030IB - Instrukcja obsługi - Strona 12

SAMSUNG NK24M1030IB Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

42

PL - Instrukcja monta

ż

u i obs

ł

ugi

Symbole zastosowane w niniejszej instrukcji

OSTRZE

Ż

ENIE

Zagro

ż

enia i niebezpieczne czynno

ś

ci, które mog

ł

yby doprowadzi

ć

do wypadków lub

nawet

ś

mierci.

UWAGA

Zagro

ż

enia i niebezpieczne czynno

ś

ci, które mog

ł

yby doprowadzi

ć

do pora

ż

enia

elektrycznego, wypadków lub uszkodzenia rzeczy.

UWAGA

U

ż

yteczne porady i instrukcje


Wskazane ikony i symbole ostrzegawcze s

ł

u

żą

unikni

ę

ciu wypadkom operatorów oraz

innych osób. Nale

ż

y si

ę

dok

ł

adnie stosowa

ć

do nich. Po przeczytaniu niniejszego

rozdzia

ł

u, nale

ż

y go przechowywa

ć

w bezpiecznym miejscu w celu umo

ż

liwienia

konsultacji w przysz

ł

o

ś

ci.

Przy przeprowadzaniu instalacji urz

ą

dzenia nale

ż

y post

ę

powa

ć

wed

ł

ug

wskazówek podanych w niniejszej instrukcji.

Producent uchyla si

ę

od wszelkiej

odpowiedzialno

ś

ci za uszkodzenia wynik

ł

e na skutek instalacji niezgodnej z

informacjami podanymi w niniejszej instrukcji. Okap s

ł

u

ż

y do zasysania oparów

kuchennych i jest przeznaczony wy

łą

cznie do u

ż

ytku domowego.

Okap mo

ż

e ró

ż

ni

ć

si

ę

pod wzgl

ę

dem wygl

ą

du od okapu przedstawionego na

rysunkach niniejszej instrukcji, ale zalecenia dotycz

ą

ce obs

ł

ugi, konserwacji i

monta

ż

u pozostaj

ą

niezmienione.

Nale

ż

y zachowa

ć

instrukcj

ę

obs

ł

ugi aby móc z niej skorzysta

ć

w ka

ż

dej chwili. W

przypadku sprzeda

ż

y urz

ą

dzenia lub przeprowadzki, nale

ż

y upewni

ć

si

ę

,

ż

e

do

łą

czono do niego instrukcj

ę

obs

ł

ugi.

Uwa

ż

nie zapozna

ć

si

ę

z tre

ś

ci

ą

instrukcji obs

ł

ugi, która dostarcza dok

ł

adne

informacje dotycz

ą

ce instalacji, u

ż

ytkowania i piel

ę

gnacji urz

ą

dzenia..

Nie dokonywa

ć

zmian elektrycznych czy mechanicznych w urz

ą

dzeniu lub na

przewodach odprowadzaj

ą

cych.

Przed przyst

ą

pieniem do monta

ż

u urz

ą

dzenia nale

ż

y sprawdzi

ć

czy która

ś

z jego

cz

ęś

ci sk

ł

adowych nie jest uszkodzona. Je

ś

li tak, nale

ż

y skontaktowa

ć

si

ę

ze

sprzedawc

ą

i zaprzesta

ć

kontynuowania instalacji.

Ostrze

ż

enia

• Przed ka

ż

dym rozpocz

ę

ciem czyszczenia lub

konserwacji nale

ż

y od

łą

czy

ć

okap od zasilania

elektrycznego poprzez wyci

ą

gni

ę

cie wtyczki lub

od

łą

czenie g

ł

ównego bezpiecznika pomieszczenia.

• W trakcie wykonywania wszystkich prac instalacyjnych i

konserwacyjnych nale

ż

y u

ż

ywa

ć

r

ę

kawice robocze.

• Urz

ą

dzenie mo

ż

e by

ć

u

ż

ywane przez dzieci w wieku nie

ni

ż

szym ni

ż

8 lat oraz osoby o ograniczonej zdolno

ś

ci

fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub pozbawione

do

ś

wiadczenia czy niezb

ę

dnej wiedzy, pod warunkiem,

ż

e

pozostan

ą

pod nadzorem lub zostan

ą

poinstruowane o

bezpiecznym u

ż

ywaniu urz

ą

dzenia i zrozumiej

ą

niebezpiecze

ń

stwa z nim zwi

ą

zane. Dzieci powinny by

ć

pilnowane, aby nie bawi

ł

y si

ę

urz

ą

dzeniem.

• Czyszczenie i konserwacja nie mo

ż

e by

ć

wykonywana

przez dzieci pozostawione bez opieki.

• Pomieszczenie, w którym zainstalowany jest okap

powinno posiada

ć

odpowiedni

ą

wentylacj

ę

, kiedy jest on

u

ż

ywany jednocze

ś

nie z innymi urz

ą

dzeniami zasilanymi

gazem lub innymi paliwami.

• Okap powinien by

ć

cz

ę

sto czyszczony zarówno

wewn

ę

trznie jak i na zewn

ą

trz (PRZYNAJMNIEJ RAZ NA

MIESI

Ą

C), nale

ż

y bezwzgl

ę

dnie przestrzega

ć

wskazówek

zawartych w instrukcji konserwacji. Nieprzestrzeganie

zasad czyszczenia okapu oraz wymiany i czyszczenia

filtrów mo

ż

e spowodowa

ć

ryzyko powstania po

ż

aru.

• Jest surowo zabronione przygotowywanie posi

ł

ków z

p

ł

omieniem pod okapem.

• Aby wymieni

ć

lampk

ę

nale

ż

y u

ż

y

ć

wy

łą

cznie ten rodzaj

lampki, który zosta

ł

wskazany w rozdziale

konserwacja/wymiana lampki w niniejszej instrukcji.

U

ż

ywanie wolnego p

ł

omienia jest szkodliwe dla filtrów i

mo

ż

e spowodowa

ć

po

ż

ary, dlatego nale

ż

y tego unika

ć

w

ka

ż

dym przypadku.

Sma

ż

enie musi by

ć

wykonywane pod kontrol

ą

, aby

unikn

ąć

zapalenia si

ę

rozgrzanego oleju.

UWAGA: Kiedy powierzchnia do gotowania jest w

łą

czona

dost

ę

pne cz

ęś

ci okapu mog

ą

si

ą

rozgrza

ć

.

• Nie pod

łą

cza

ć

urz

ą

dzenia do sieci elektrycznej dopóki

instalacja nie zostanie ca

ł

kowicie zako

ń

czona.

• Je

ś

li chodzi o normy techniczne i bezpiecze

ń

stwa, których nale

ż

y przestrzega

ć

podczas wydalania oparów nale

ż

y rygorystycznie przestrzega

ć

zasad przewidzianych

w regulaminie w

ł

a

ś

ciwych organów lokalnych.

• Zasysane powietrze nie mo

ż

e by

ć

przekazane do kana

ł

u u

ż

ywanego do wydalania

oparów wytworzonych przez urz

ą

dzenia spalania gazów lub innych paliw.

• Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

ani pozostawia

ć

okapu pozbawionego poprawnie zamontowanych

lampek w zwi

ą

zku z mo

ż

liwo

ś

ci

ą

pora

ż

enia pr

ą

dem.

• Nigdy nie u

ż

ywa

ć

okapu bez poprawnie zamontowanej kratki!

• Okap nie mo

ż

e by

ć

NIGDY u

ż

ywany, jako p

ł

aszczyzna oparcia, o ile nie zosta

ł

o to

wyra

ź

nie wskazane.

• Nale

ż

y u

ż

ywa

ć

do instalacji wy

łą

cznie

ś

rub mocuj

ą

cych b

ę

d

ą

cych na wyposa

ż

eniu z

produktem lub je

ś

li ich nie ma na wyposa

ż

eniu, zakupi

ć

w

ł

a

ś

ciwy rodzaj

ś

rub.

• U

ż

ywa

ć

ś

rub o odpowiedniej d

ł

ugo

ś

ci, które s

ą

opisane w Przewodniku do instalacji.

• W razie w

ą

tpliwo

ś

ci, skontaktowa

ć

si

ę

z odno

ś

nym autoryzowanym centrum obs

ł

ugi

lub z wykwalifikowanym personelem.

UWAGA!

Niezainstalowanie

ś

rub i urz

ą

dze

ń

mocuj

ą

cych zgodnie z instrukcj

ą

mo

ż

e

spowodowa

ć

zagro

ż

enia natury elektrycznej.

Nie

stosowa

ć

w po

łą

czeniu z oddzielnym programatorem, timerem, zdalnym

sterowaniem lub ka

ż

dym innym urz

ą

dzeniem, które uaktywnia si

ę

automatycznie.


Niniejsze urz

ą

dzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektyw

ą

Unijn

ą

2012/19/EC w

sprawie zu

ż

ytego sprz

ę

tu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).

Zapewniaj

ą

c prawid

ł

owe z

ł

omowanie niniejszego urz

ą

dzenia, przyczyni

ą

si

ę

Pa

ń

stwo

do ograniczenia ryzyka wyst

ą

pienia negatywnego wp

ł

ywu produktu na

ś

rodowisko i

zdrowie ludzi, które mog

ł

oby zaistnie

ć

w przypadku niew

ł

a

ś

ciwej utylizacji urz

ą

dzenia.

Symbol

na urz

ą

dzeniu lub opakowaniu oznacza,

ż

e tego produktu nie mo

ż

na

traktowa

ć

jak innych odpadów komunalnych. Nale

ż

y odda

ć

go do w

ł

a

ś

ciwego punktu

zbiórki i recyklingu sprz

ę

tów elektrycznych i elektronicznych.

W

ł

a

ś

ciwa utylizacja i z

ł

omowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego wp

ł

ywu

z

ł

omowanych urz

ą

dze

ń

na

ś

rodowisko oraz zdrowie. Aby uzyska

ć

szczegó

ł

owe dane

dotycz

ą

ce mo

ż

liwo

ś

ci recyklingu niniejszego urz

ą

dzenia, nale

ż

y skontaktowa

ć

si

ę

z

lokalnym urz

ę

dem miasta, s

ł

u

ż

bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym

produkt zosta

ł

zakupiony.


Urz

ą

dzenie zosta

ł

o zaprojektowane, przetestowane i wyprodukowane zgodnie z

nast

ę

puj

ą

cymi warunkami:

• Bezpiecze

ń

stwo: EN/IEC 60335-1; EN/IEC 60335-2-31, EN/IEC 62233.

• Wydajno

ść

: EN/IEC 61591; ISO 5167-1; ISO 5167-3; ISO 5168; EN/IEC 60704-1;

EN/IEC 60704-2-13; EN/IEC 60704-3; ISO 3741; EN 50564; IEC 62301.
• EMC: EN 55014-1; CISPR 14-1; EN 55014-2; CISPR 14-2; EN/IEC 61000-3-2;
EN/IEC 61000-3-3.
Sugestie dotycz

ą

ce prawid

ł

owego u

ż

ytkowania w celu zmniejszenia wp

ł

ywu na

ś

rodowisko:

W

łą

czy

ć

okap na minimalne obroty w momencie rozpocz

ę

cia gotowania i zostawi

ć

go

w

łą

czony przez kilka minut po zako

ń

czeniu gotowania. Zwi

ę

ksza

ć

obroty jedynie w

przypadku du

ż

ej ilo

ś

ci dymu i pary oraz u

ż

ywa

ć

wysokich obrotów tylko w

ekstremalnych sytuacjach. W razie potrzeby wymieni

ć

filtr/filtry w

ę

glowe, aby utrzyma

ć

dobr

ą

skuteczno

ść

redukcji zapachów. W razie konieczno

ś

ci wyczy

ś

ci

ć

filtr/filtry smaru,

aby utrzyma

ć

dobr

ą

wydajno

ść

filtra smaru. U

ż

ywa

ć

maksymalnej

ś

rednicy systemu

wentylacyjnego wskazanej w niniejszej instrukcji, w celu optymalizacji wydajno

ś

ci i

minimalizacji ha

ł

asu.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)