Korting KHP 5211 W - Instrukcja obsługi - Strona 8

Korting KHP 5211 W Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

INSTRUKCJE DO INSTALACJI

• Czynności montażu i podłączenia elektrycznego powin

-

ny być dokonane przez wyspecjalizowany personel.

• Przed przystąpieniem do czynności montażowych zało

-

żyć rękawice ochronne.

• Podłączenie elektryczne:

- Urządzenie skonstruowane jest według klasy II, dlatego

przewody nie muszą być uziemione. Wtyczka musi być

łatwo dostępna po instalacji urządzenia. W przypadku, gdy

urządzenie wyposażone jest w kabel bez wtyczki, w celu jego

podłączenia należy umieścić pomiędzy urządzeniem a siecią

wyłącznik wielobiegunowy z minimalnym otwarciem między

stykami wynoszącym 3 mm, przystosowany do obciążenia i

zgodny z obowiązującymi normami.

- Podłączenie do sieci elektrycznej powinno być przeprowa-

dzone następująco:

BRĄZOWY =

L

linia

BŁĘKITNY =

N

zerowy.

Minimalna odległość między płaszczyzną nośną naczyń

urządzenia kuchennego i najniższą częścią okapu kuchennego

powinna wynosić przynajmniej

65 cm

. Przy zastosowaniu rury

łączącej składającej się z dwóch lub kilku części, część górna

rury musi znajdować się wewnątrz części dolnej. Nie należy

łączyć przewodu wyciągowego okapu z przewodem, w któ-

rym krąży gorące powietrze lub z przewodem przeznaczonym

do odprowadzania dymu z urządzeń zasilanych energią inną

niż energia elektryczna.

Przed przystąpieniem do montażu, należy wyłączyć filtr (Rys.4)

w celu łatwiejszego manipulowania urządzeniem.

- W przypadku montażu urządzenia w wersji ssącej przygo-

tować otwór odprowadzenia powietrza.

Sugeruje się, aby używać przewodu do oprowadzania

powietrza o takiej samej średnicy jak otwór wylotowy. Uży-

wanie przewężenia może zmniejszyć sprawność produktu i

zwiększyć hałas.

Jeżeli Wasze urządzenie zostało zaprojektowane do użytku w

mieszkaniach zaopatrzonych w centralne zasysanie powietrza

należy dokonać następujących czynności:

- Wyłącznik steruje otwieraniem i zamykaniem zaworu poprzez

urządzenie termoelektryczne. Ustawiając wyłącznik w pozycji

ON

, po upływie jednej minuty, zawór się otworzy obracając się

o 90° umożliwiając w ten sposób zasysanie zanieczyszczonego

powietrza. Ustawiając wyłącznik w pozycji

OFF

, po upływie

100 sekund, zawór się zamyka.

• Instalacja:

Aby przeprowadzić prawidłową instalację okapu, należy

postępować wg następującego schematu:

1. Montaż okapu w dolnej części półki wiszącej.

2. Ybór wersji (wciągowa 3A lub filtrująca 3B).

• Montaż okapu w dolnej części półki wiszącej:

Takie urządzenia musi być umocowane na półce lub na innej

płaszczyźnie wspierającej.

Umocować okap posługując się 4 odpowiednimi śrubami i

przy wierceniu otworów postępować wg schematu poda-

nego na Rys.1.

Aby przeprowadzić montaż prawidłowo, należy ustawić w

linii przód okapu z drzwiczkami półki, regulując część odle-

głościową

L

poprzez śruby

P

(Rys.2), w taki sposób, aby tylna

część urządzenia odpowiadała półce.

• Wersja z zasysaniem:

Przy tym typie instalacji urządzenie usuwa opary na zewnątrz

przez ścianę obwodową lub istniejącą kanalizację. W tym

celu konieczny jest zakup rury ściennej teleskopowej odpo-

wietrzającej typu zgodnego z obowiązującymi przepisami,

niepalnego, i połączenie jej z kołnierzem

H

znajdującym się

w wyposażeniu urządzenia (Rys.3A).

• Wersja filtrująca:

Aby przekształcić okap z wersji wciągowej na filtrującą,

należy zwrócić się do Waszego dostawcy z prośbą o filtry na

węgiel aktywny.

Filtry należy umieścić dokładnie w zespole wciągającym

umieszczonym wewnątrz okapu, wykonać obrót o 90 stopni

aż do skoku końcowego (Rys.5).Przy przeprowadzeniu tej

operacji należy wyjąć siatki

G

(Rys.4).

Oczyszczone powietrze wprowadzone będzie do pomieszcze-

nia poprzez przewód rurowy łączący, przebiegający poprzez

półkę i połączony z pierścieniem łączącym

H

(Rys.3B).

EKSPLOATACJA I KONSERWACJA

Zaleca się uruchomienie urządzenia przed przystąpieniem

do gotowania jakiejkolwiek potrawy. Zaleca się, aby nie

wyłączać urządzenia przez około 15 minut po zakończeniu

gotowania potraw w celu całkowitego usunięcia nieświeżego

powietrza. Prawidłowe działanie okapu uwarunkowane jest

prawidłową i regularną konserwacją; szczególną uwagę na-

leży zwrócić na filtr przeciwtłuszczowy oraz na filtr z węglem

aktywnym.

• Filtr przeciwtłuszczowy

ma za zadanie zatrzymywanie czą-

steczek tłuszczu zawieszonych w powietrzu, dlatego narażony

jest na zatkanie, które może nastąpić w różnym czasie, zależnie

od eksploatacji urządzenia.

- Aby zapobiec ewentualnemu ryzyku pożaru, maksymalnie

co 2 miesiące należy ręcznie myć filtry przeciwtłuszczowe,

używając płynnych neutralnych nie ściernych środków czysz-

czących lub też myć je w zmywarce przy niskiej temperaturze

i krótkich cyklach mycia.

- Po kilku umyciach, ich kolor może się zmienić. Nie stanowi

to powodu do reklamacji w celu ewentualnej wymiany.

• Filtry z węglem

aktywnym służą do oczyszczania powietrza,

które jest wypuszczane do otoczenia oraz zatrzymują nieprzy-

jemne zapachy powstające podczas gotowania.

- Filtry z węglem aktywnym nieregenerowane muszą być

wymieniane maksymalnie co 4 miesiące. Nasycenie węgla

aktywnego zależy od przedłużonego lub nie użycia urządze-

nia, rodzaju kuchenki oraz częstotliwości czyszczenia filtra

przeciwtłuszczowego.

• Przed ponownym zamontowaniem filtrów przeciwtłusz

-

czowych i filtrów z węglem aktywnym regenerowanych

muszą być one dokładnie wysuszone.

• Często myć okap, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz,

przy pomocy szmatki zwilżonej denaturatem lub neutral-

nym środkiem myjącym w płynie, nie ściernym.

Instalacja oświetleniowa zaprojektowana jest do użytkowa-

nia podczas gotowania, a nie do długotrwałego użycia jako

oświetlenie główne pomieszczenia. Przedłużone użytkowanie

oświetlenia zmniejsza znacząco średnią trwałość żarówek.

Jeżeli urządzenie jest wyposażone w oświetlenie otoczenia,

może być ono używane przez dłuższe okresy jako ogólne

oświetlenie.

Uwaga:

nieprzestrzeganie wskazówek dotyczących czysz-

czenia okapu i wymiany oraz czyszczenia filtrów powoduje

ryzyko pożaru. Dlatego też, zaleca się przestrzeganie poda-

nych instrukcji.

- 24 -

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)