OSTRZE; SPOSÓB U - Gorenje WHU529EX/M - Instrukcja obsługi - Strona 16

Gorenje WHU529EX/M Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 22
Ładowanie instrukcji

Urz

ą

dzenie oznakowane jest zgodnie z dyrektyw

ą

europejsk

ą

2002/96/WE w sprawie zu

ż

ytego sprz

ę

tu elektrotechnicznego i

elektronicznego. Prawid

ł

owo utylizuj

ą

c niniejszy produkt, zapobiega si

ę

niekorzystnym wp

ł

ywom na

ś

rodowisko i zdrowie

ludzi, do czego mog

ł

oby doprowadzi

ć

niedpowiednie usuwanie niniejszego urz

ą

dzenia po zako

ń

czeniu jego przydatno

ś

ci

u

ż

ytkowej.

Symbol

na produkcie lub jego opakowaniu czy przynale

ż

nej do niego dokumentacji oznacza,

ż

e niniejszego urz

ą

dzenia nie nale

ż

y traktowa

ć

jako zwyk

ł

ego odpadu komunalnego,

ale

ż

e nale

ż

y je

przekaza

ć

do autoryzowanego punktu zbiórki i uzdatniania sprz

ę

tu sprz

ę

tu elektrotechnicznego i elektronicznego.

Urz

ą

dzenie nale

ż

y usun

ąć

zgodnie z lokalnymi przepisami o ochronie

ś

rodowiska, odnosz

ą

cymi si

ę

do sk

ł

adowania

odpadów.

W celu uzyskania dalszych i bardziej szczegó

ł

owych informacji, dotycz

ą

cych prawid

ł

owej utylizacji, zbierania i recyklingu

niniejszego urz

ą

dzenia, nale

ż

y zwróci

ć

si

ę

do w

ł

a

ś

ciwych organów w

ł

adz lokalnych, lokalnego przedsi

ę

biorstwa

komunalnego lub do sklepu, gdzie zakupione zosta

ł

o urz

ą

dzenie.

Urz

ą

dzenie zosta

ł

o zaprojektowane, przetestowane i wykonane zgodnie z nast

ę

puj

ą

cymi normami b

ą

d

ź

przepisami:

Bezpiecze

ń

stwo: EN/IEC 60335-1; EN/IEC 60335-2-31, EN/IEC 62233.

Efektywno

ść

dzia

ł

ania: EN/IEC 61591; ISO 5167-1; ISO 5167-3; ISO 5168; EN/IEC 60704-1; EN/IEC 60704-2-13; ISO

3741;

EN 50564; IEC 62301.

EMC (kompatybilno

ść

elektromagnetyczna): EN 55014-1; CISPR 14-1; EN 55014-2; CISPR 14-2; EN/IEC 61000-3-2;

EN/IEC 61000-3-3.

Zalecenia dotycz

ą

ce prawid

ł

owego u

ż

ytkowania, zmniejszaj

ą

ce wp

ł

yw na

ś

rodowisko: W

ŁĄ

CZY

Ć

okap na najni

ż

szej

pr

ę

dko

ś

ci, gdy rozpoczyna si

ę

gotowanie. Pozostawi

ć

go w

łą

czonego jeszcze przez kilka minut po zako

ń

czeniu gotowania.

Pr

ę

dko

ść

b

ą

d

ź

stopie

ń

dzia

ł

ania nale

ż

y podwy

ż

szy

ć

jedynie w przypadku wi

ę

kszej ilo

ś

ci dymu i pary, szczególnie

intensywne dzia

ł

anie czy te

ż

wysok

ą

pr

ę

dko

ść

nale

ż

y stosowa

ć

jedynie w skrajnych sytuacjach. Aby zachowa

ć

wysok

ą

efektywno

ść

usuwania nieprzyjemnych zapachów, nale

ż

y w razie potrzeby wymienia

ć

filtry w

ę

glowe (b

ą

d

ź

filtr w

ę

glowy). W

razie potrzeby nale

ż

y te

ż

czy

ś

ci

ć

filtry t

ł

uszczowe (b

ą

d

ź

filtr t

ł

uszczowy), w celu zachowania ich wysokiej efektywno

ś

ci

dzia

ł

ania. Stosowa

ć

nale

ż

y rury odprowadzaj

ą

ce o najwi

ę

kszej

ś

rednicy, podanej w niniejszej instrukcji obs

ł

ugi, efektywno

ść

b

ę

dzie wówczas optymalna przy najni

ż

szym poziomie ha

ł

asu.

Dodatkowe zalecenia monta

ż

u:

Do monta

ż

u nale

ż

y stosowa

ć

jedynie

ś

ruby mocuj

ą

ce, za

łą

czone do urz

ą

dzenia. Je

ż

eli

ś

ruby nie zosta

ł

y za

łą

czone, nale

ż

y

kupi

ć

ś

ruby odpowiedniego typu. U

ż

y

ć

nale

ż

y

ś

rub o odpowiedniej d

ł

ugo

ś

ci, zgodnie z danymi z instrukcji monta

ż

u.

W razie jakichkolwiek w

ą

tpliwo

ś

ci zalecamy skontaktowa

ć

si

ę

z upowa

ż

nionym serwisem, dzia

ł

em pomocy u

ż

ytkownikom lub

inn

ą

specjalistycznie wyszkolon

ą

osob

ą

.

OSTRZE

Ż

ENIE!

Je

ś

li

ś

ruby lub obudowa nie zostan

ą

zamocowane zgodnie z niniejsz

ą

instrukcj

ą

obs

ł

ugi, mo

ż

e

spowodowa

ć

to ryzyko pora

ż

enia pr

ą

dem elektrycznym.

SPOSÓB U

Ż

YTKOWANIA

Okap kuchenny wykonany jest w taki sposób,

ż

e mo

ż

e by

ć

u

ż

ywany w wersji wyci

ą

gu albo poch

ł

aniacza zapachów.

Wersja wyci

ą

gu

W tym przypadku dymy zostaj

ą

odprowadzone na zewn

ą

trz za pomoc

ą

specjalnej rury, przy

łą

czonej za pomoc

ą

odpowiedniego ko

ł

nierza

łą

czeniowego, znajduj

ą

cego si

ę

w górnej cz

ęś

ci okapu.

Uwaga!

Rura nie zosta

ł

a za

łą

czona i nale

ż

y j

ą

kupi

ć

oddzielnie.

Ś

rednica rury odprowadzaj

ą

cej powinna by

ć

równa

ś

rednicy

ko

ł

nierza

łą

czeniowego.

W poziomym odcinku rura powinna by

D

o połączenia okapu i ot

woru w

ścianie do odp

rowadzania oparów

bądź gazó

w

należy zastoso

w

rur

ę o ś

rednicy jednakowej

ś

rednicy otworu w

yjścio

wego w okapie (

kołnie

r

z łączenio

wy).

Jeżeli ś

rednica rury lub otworu w

ścianie jest mniejsza, moc odsysania będzie niższa, a poziom hałasu

w

znaczący sposób się

podw

yższy.

W takich przypadkach pr

oducent uchyla się od jakiejkol

wiek odpow

iedzialności.

!

Rura odprow

adzająca po

wietrze pow

inna być jak najk

rótsza.

ć

nieco wygi

ę

ta do góry (o oko

ł

o 10°),

ż

eby u

ł

atwi

ć

odprowadzenie powietrza z

pomieszczenia na zewn

ą

trz.

Uwaga!

Je

ż

eli okap wyposa

ż

ony jest w filtry w

ę

glowe, nale

ż

y je usun

ąć

.

84

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)