Falmec West 90 (600) S Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
43
W wersji wyci
ą
gu na zewn
ą
trz,
ś
rednica kana
ł
u wyprowadzaj
ą
cego opary musi by
ć
nie mniejsza, ni
ż
pod
łą
czenie okapu kuchennego.
Na odcinkach poziomych kana
ł
musi lekko wznosi
ć
si
ę
do góry (oko
ł
o 10%), tak, by lepiej wyprowadza
ć
powietrze poza pomieszczenie.
Unika
ć
stosowania rur kolankowych, upewni
ć
si
ę
,
ż
e rury s
ą
o mo
ż
liwie najmniejszej d
ł
ugo
ś
ci.
Przestrzega
ć
aktualnych przepisów dotycz
ą
cych wyprowadzania powietrza do atmosfery.
Je
ż
eli w tym samym czasie u
ż
ywany jest bojler, piec, kominek, itp., który wykorzystuje gaz lub inne paliwa, upewni
ć
si
ę
,
ż
e pomieszczenie,
z którego odprowadzane s
ą
opary, jest dobrze wentylowane, zgodnie z aktualnymi przepisami. Instrukcje mocowania: patrz rozdzia
ł
„O”
instrukcji.
POD
ŁĄ
CZENIA ELEKTRYCZNE
POD
ŁĄ
CZENIA ELEKTRYCZNE
D
(Rozdzia
ł
zarezerwowany dla wykwalifikowanych instalatorów).
OSTRZE
Ż
ENIE!
Przed wykonywaniem jakichkolwiek prac wewn
ą
trz okapu kuchennego, od
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie od zasilania sieciowego.
Sprawdzi
ć
, czy przewody wewn
ą
trz okapu kuchennego nie s
ą
od
łą
czone lub przeci
ę
te; je
ż
eli tak jest, skontaktowa
ć
si
ę
z
najbli
ż
szym centrum serwisowym. Pod
łą
czenia elektryczne musz
ą
by
ć
wykonywane przez osob
ę
wykwalifikowan
ą
.
Pod
łą
czenia musz
ą
by
ć
wykonywane zgodnie z obowi
ą
zuj
ą
cymi normami prawnymi. Sprawdzi
ć
, czy bezpiecznik i uk
ł
ad elektryczny mog
ą
przenosi
ć
obci
ąż
enie urz
ą
dzenia (patrz specyfikacje techniczne w punkcie B).
Niektóre rodzaje urz
ą
dze
ń
s
ą
wyposa
ż
one w kabel bez wtyczki; w takim przypadku musz
ą
by
ć
stosowane „znormalizowane” wtyczki, z
uwzgl
ę
dnieniem,
ż
e:
-
przewód
ż
ó
ł
to-zielony musi by
ć
wykorzystywany do uziemienia;
-
przewód niebieski musi by
ć
u
ż
ywany dla linii zerowej (neutral);
-
przewód br
ą
zowy musi by
ć
u
ż
ywany jako fazowy; kabel nie mo
ż
e styka
ć
si
ę
z cz
ęś
ciami gor
ą
cymi (powy
ż
ej 70
o
C).
-
zak
ł
ada
ć
wtyczk
ę
, która jest odpowiednia dla obci
ąż
enia kabla zasilania i pod
łą
cza
ć
j
ą
do odpowiedniego gniazdka zasilania.
Dla urz
ą
dze
ń
, które przychodz
ą
wyposa
ż
one w kabel i wtyczk
ę
, prosz
ę
si
ę
upewni
ć
,
ż
e s
ą
one w
łą
czane do obwodu odpowiedniego dla
takiego urz
ą
dzenia.
Prosz
ę
poradzi
ć
si
ę
osoby wykwalifikowanej. (Patrz specyfikacje techniczne w punkcie B).
Producent nie ponosi
ż
adnej odpowiedzialno
ś
ci, je
ż
eli nie s
ą
przestrzegane normy bezpiecze
ń
stwa.
E
OKAP KUCHENNY Z WYPROWADZENIEM ZEWN
Ę
TRZNYM
OKAP KUCHENNY Z WYPROWADZENIEM ZEWN
Ę
TRZNYM
(wyci
ą
g)
W tej wersji, dymy i para z kuchni s
ą
wyprowadzane na zewn
ą
trz poprzez kana
ł
wyci
ą
gowy.
Przewód wyci
ą
gowy, który wystaje z górnej cz
ęś
ci okapu kuchennego musi by
ć
pod
łą
czony do kana
ł
u, który wyprowadza dymy i par
ę
na
zewn
ą
trz. W tej wersji filtry z w
ę
gla drzewnego, je
ż
eli s
ą
za
ł
o
ż
one, musz
ą
by
ć
wyj
ę
te; w tym celu prosz
ę
przejrze
ć
instrukcje w punkcie F.
Gdy okap kuchenny jest u
ż
ywany w tym samym pomieszczeniu jednocze
ś
nie z urz
ą
dzeniami spalaj
ą
cymi gaz lub inne paliwa, musi by
ć
zapewniona odpowiednia wentylacja, zgodnie z norm
ą
.
Odst
ę
pstwo dla Niemiec:
Gdy równocze
ś
nie pracuj
ą
: okap kuchenny i urz
ą
dzenia zasilane energi
ą
inn
ą
, ni
ż
elektryczna, podci
ś
nienie w pomieszczeniu nie mo
ż
e
przekracza
ć
4 Pa (4x10 E-5 bar).
F
OKAP KUCHENNY RECYRKULACYJNY
OKAP KUCHENNY RECYRKULACYJNY
(z
fi
ltrem)
W tej wersji powietrze przep
ł
ywa przez filtry z w
ę
glem drzewnym w celu oczyszczenia, nast
ę
pnie jest wyprowadzane ponownie do kuchni.
Sprawdzi
ć
, czy na silniku za
ł
o
ż
one s
ą
filtry z w
ę
gla drzewnego, je
ż
eli nie, zainstalowa
ć
je zgodnie z instrukcjami w punkcie H.
Je
ż
eli okap jest typu filtruj
ą
cego, wyj
ąć
zawór jednokierunkowy za
ł
o
ż
ony na wylocie silnika.
Dla maksymalnej wydajno
ś
ci, gdy wyst
ę
puj
ą
silne zapachy lub du
ż
a ilo
ść
pary, powinna by
ć
u
ż
ywana pr
ę
dko
ść
trzecia,
w normalnych warunkach pr
ę
dko
ść
druga, a pr
ę
dko
ść
pierwsza dla utrzymywania czystego powietrza przy minimalnym
zu
ż
yciu energii. Okap kuchenny powinien by
ć
w
łą
czany na pocz
ą
tku gotowania i pozostawiony w
łą
czony a
ż
do znikni
ę
cia
zapachów.
G
OBS
Ł
UGA
OBS
Ł
UGA
1. PULPIT STEROWANIA PI
Ę
CIOPRZYCISKOWY
Ś
WIAT
Ł
O – przycisk
Naci
ś
ni
ę
ty:
ś
wiat
ł
o w
łą
czone
Zwolniony:
ś
wiat
ł
o wy
łą
czone
Przycisk SILNIKA – 1, 2, 3, OFF
1: uruchamia silnik z minimaln
ą
pr
ę
dko
ś
ci
ą
2: uruchamia silnik ze
ś
redni
ą
pr
ę
dko
ś
ci
ą
3: uruchamia silnik z maksymaln
ą
pr
ę
dko
ś
ci
ą
OFF: zatrzymuje silnik
2.
ELEKTRONICZNY PULPIT STEROWANIA
Przycisk
ś
wiat
ł
a
•
ON:
ś
wiat
ł
o w
łą
czone (przycisk
ś
wieci si
ę
);
•
OFF:
ś
wiat
ł
o wy
łą
czone;
Przycisk
–
Naciska
ć
dla zmniejszania pr
ę
dko
ś
ci silnika
Pr
ę
dko
ś
ci 1, 2 i 3 s
ą
wskazywane przez liczb
ę
zapalaj
ą
cych si
ę
diod LED (wy
łą
czaj
ą
c diody LED
ś
wiat
ł
a i zegara).
Norsk
P
olska
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)