Falmec TIME 85 pewter - Instrukcja obsługi - Strona 12

Falmec TIME 85 pewter Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 20
Ładowanie instrukcji

48

OSTRZEŻENIA DLA UŻYTKOWNIKA

Niniejsze ostrzeżenia zostają podane w

celu zapewnienia bezpieczeństwa zarówno

Państwa jak i innych osób. Przed użytkowa-

niem urządzenia oraz przed jego czyszczeniem

należy zatem przeczytać tę instrukcję w całości.

Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności

za jakiekolwiek szkody/obrażenia, które mogą zo-

stać spowodowane u ludzi, zwierząt domowych

lub w mieniu, w sposób bezpośredni lub pośred-

ni, w wyniku nieprzestrzegania instrukcji bezpie-

czeństwa wskazanych w tej broszurze.

Zachowanie niniejszej instrukcji obsługi razem z

urządzeniem jest bardzo ważne w celach wszel-

kiej przyszłej lektury.

Gdyby urządzenie zostało sprzedane lub przeniesiona
została jego własność na strony trzecie, należy upew-
nić się, że instrukcja została przekazana razem z nim,
aby nowy użytkownik mógł zapoznać się z funkcjono-
waniem okapu i danymi ostrzeżeniami.
Po zainstalowaniu okapu ze stali nierdzewnej należy
go wyczyścić, aby usunąć pozostałości kleju po folii
ochronnej oraz ewentualne tłuste plamy; zanieczysz-
czenia te, jeśli nie zostaną usunięte, mogą doprowa-
dzić do nieodwracalnego uszkodzenia powierzchni
okapu. W celu wykonania tej czynności, producent
zaleca, aby użyć chusteczek znajdujących się w wy-
posażeniu, dostępnymi również w ofercie handlowej.
Stosować wyłącznie oryginalne części zamienne.

PRZEZNACZENIE

Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do zasy-

sania oparów powstających podczas gotowania

żywności w gospodarstwie domowym, z wyłą-

czeniem przypadków użytkowania do celów pro-

fesjonalnych. Każde inne użycie jest niewłaściwe,

może spowodować szkody/obrażenia u ludzi,

zwierząt oraz w mieniu, i zwalnia Producenta z ja-

kiejkolwiek odpowiedzialności.

Urządzenie nie może być używane przez dzieci w wie-
ku poniżej 8 lat oraz osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub psychicznej lub niemają-
cych doświadczenia lub wymaganej wiedzy, chyba
że odbędzie się to pod nadzorem lub gdy otrzymały
instrukcje odnoszące się do zapewnienia bezpiecznej
pracy i zrozumienia związanego z nim niebezpieczeń-
stwa.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Czynności
czyszczenia i konserwacji, będące obowiązkiem użyt-
kownika, nie powinny być wykonywane przez dzieci
bez zapewnienia odpowiedniego nadzoru.

INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA I CZYSZCZENIA

Przed przystąpieniem do czyszczenia lub

konserwacji, odłączyć urządzenie wyjmu-

jąc wtyczkę lub głównym wyłącznikiem.

Nie należy używać okapu z mokrymi rękami lub boso.
Gdy nie korzysta się z urządzenia należy zawsze
sprawdzić, czy wszystkie części elektryczne (światła,
wyciąg) są wyłączone.
Maksymalna całkowita masa ewentualnych przed-
miotów postawionych lub zawieszonych (gdzie prze-
widziano) na okapie nie może przekroczyć 1,5 kg.
Podczas zastosowania frytkownic sprawdzać: prze-
grzany olej może się zapalić.
Nie zapalać swobodnych płomieni pod okapem.
Nie przygotowywać żywności z wykorzystaniem pło-
mieni pod okapem.
Nigdy nie należy używać okapu bez metalowych fil-
trów przeciwtłuszczowych; tłuszcz i brud w tym przy-
padku osadziłby się na urządzeniu pogarszając stan
jego działania.
Dostępne części okapu mogą być nagrzane, gdy są
stosowane w połączeniu z urządzeniami do gotowa-
nia.
Nie czyścić części okapu, gdy są jeszcze gorące.
Jeśli czyszczenie nie jest przeprowadzane zgodnie z
procedurami i z produktami wymienionymi w niniej-
szej instrukcji, może wystąpić zagrożenie pożarowe.
Gdy urządzenie nie jest używane przez dłuższy czas,
wyłączyć główny wyłącznik.

W przypadku jednoczesnego korzystania z

innych urządzeń (kotły, piece, kominki itd.)

zasilanych gazem lub innymi paliwami, na-

leży zapewnić odpowiednią wentylację w

pomieszczeniu, w którym następuje zasy-

sanie dymu, zgodnie z obowiązującymi

normami.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)