Elica CHROME EDS IX A/46 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Elica CHROME EDS IX A/46 Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 18
Ładowanie instrukcji

68

PL - Instrukcja monta

ż

u i obs

ł

ugi

Przy przeprowadzaniu instalacji urz

ą

dzenia nale

ż

y

post

ę

powa

ć

wed

ł

ug wskazówek podanych w niniejszej

instrukcji.

Producent uchyla si

ę

od wszelkiej

odpowiedzialno

ś

ci za uszkodzenia wynik

ł

e na skutek instalacji

niezgodnej z informacjami podanymi w niniejszej instrukcji.
Okap s

ł

u

ż

y do zasysania oparów kuchennych i jest

przeznaczony wy

łą

cznie do u

ż

ytku domowego.

!

Nale

ż

y zachowa

ć

instrukcj

ę

obs

ł

ugi aby móc z niej

skorzysta

ć

w ka

ż

dej chwili. W przypadku sprzeda

ż

y

urz

ą

dzenia lub przeprowadzki, nale

ż

y upewni

ć

si

ę

,

ż

e

do

łą

czono do niego instrukcj

ę

obs

ł

ugi.

!

Uwa

ż

nie zapozna

ć

si

ę

z tre

ś

ci

ą

instrukcji obs

ł

ugi, która

dostarcza dok

ł

adne informacje dotycz

ą

ce instalacji,

u

ż

ytkowania i piel

ę

gnacji urz

ą

dzenia..

!

Nie dokonywa

ć

zmian elektrycznych czy mechanicznych

w urz

ą

dzeniu lub na przewodach odprowadzaj

ą

cych.

!

Przed przyst

ą

pieniem do monta

ż

u urz

ą

dzenia nale

ż

y

sprawdzi

ć

czy która

ś

z jego cz

ęś

ci sk

ł

adowych nie jest

uszkodzona. Je

ś

li tak, nale

ż

y skontaktowa

ć

si

ę

ze

sprzedawc

ą

i zaprzesta

ć

kontynuowania instalacji.

Uwaga:

Elementy oznaczone symbolem “(*)” wchodz

ą

wy

łą

cznie w sk

ł

ad wybranych modeli, w pozosta

ł

ych

przypadkach powinny by

ć

zakupione osobno.

Ostrze

ż

enia

Uwaga!

Nie pod

łą

cza

ć

urz

ą

dzenia do sieci elektrycznej przed

uko

ń

czeniem monta

ż

u.

Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynno

ś

ci czyszczenia lub

konserwacji nale

ż

y od

łą

czy

ć

okap od zasilania, wyjmuj

ą

c

wtyczk

ę

z gniazdka lub wy

łą

czaj

ą

c g

ł

ówny wy

łą

cznik

zasilania.
Wszelkie czynno

ś

ci monta

ż

owe i konserwacyjne wykonywa

ć

w r

ę

kawicach ochronnych.

Niniejsze urz

ą

dzenie nie jest przeznaczone do u

ż

ytku przez

osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolno

ś

ciach

fizycznych, sensorycznych czy umys

ł

owych, a tak

ż

e

nieposiadaj

ą

ce wiedzy lub do

ś

wiadczenia w u

ż

ytkowaniu tego

typu urz

ą

dze

ń

, chyba,

ż

e b

ę

d

ą

one nadzorowane lub zostan

ą

poinstruowane na temat korzystania z tego urz

ą

dzenia przez

osob

ę

odpowiedzialn

ą

za ich bezpiecze

ń

stwo.

Dzieci nale

ż

y pilnowa

ć

, aby mie

ć

pewno

ść

,

ż

e nie bawi

ą

si

ę

urz

ą

dzeniem.

Nie nale

ż

y nigdy u

ż

ywa

ć

okapu bez prawid

ł

owo

zamontowanych filtrów!
Okap nie powinien by

ć

NIGDY u

ż

ywany jako p

ł

aszczyzna

oparcia chyba,

ż

e taka mo

ż

liwo

ść

zosta

ł

a wyra

ź

nie wskazana.

Pomieszczenie, w którym okap jest u

ż

ywany

łą

cznie z innymi

urz

ą

dzeniami spalaj

ą

cymi gaz lub inne paliwo powinno

posiada

ć

odpowiedni

ą

wentylacj

ę

.

Zasysane powietrze nie powinno by

ć

odprowadzane do

kana

ł

u wykorzystywanego do odprowadzania spalin

wytwarzanych przez urz

ą

dzenia gazowe lub na inne paliwo.

Surowo zabrania si

ę

przygotowywania pod okapem potraw z

u

ż

yciem otwartego ognia (flambirowanie).

U

ż

ycie otwartego ognia jest gro

ź

ne dla filtrów i stwarza ryzyko

po

ż

aru, a zatem nie wolno tego robi

ć

pod

ż

adnym pozorem.

Podczas sma

ż

enia nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, aby nie

dopu

ś

ci

ć

do przegrzania oleju, aby nie uleg

ł

samozapaleniu.

Dost

ę

pne cz

ęś

ci mog

ą

ulec znacznemu nagrzaniu, je

ż

eli b

ę

d

ą

u

ż

ywane razem z urz

ą

dzeniami przeznaczonymi do

gotowania.
W zakresie koniecznych do zastosowania

ś

rodków

technicznych i bezpiecze

ń

stwa dotycz

ą

cych odprowadzania

spalin nale

ż

y

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

przepisów wydanych przez

kompetentne w

ł

adze lokalne.

Okap powinien by

ć

cz

ę

sto czyszczony zarówno na zewn

ą

trz

jak i od wewn

ą

trz (PRZYNAJMNIEJ RAZ W MIESI

Ą

CU, z

zachowaniem wskazówek dotycz

ą

cych konserwacji podanych

w niniejszej instrukcji).
Nieprzestrzeganie zasad dotycz

ą

cych czyszczenia okapu

oraz wymiany i czyszczenia filtrów powoduje powstanie
zagro

ż

enia po

ż

arem.

Celem unikni

ę

cia pora

ż

enia pr

ą

dem nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

lub

pozostawia

ć

okapu bez prawid

ł

owo zamontowanych

ż

arówek.

Producent nie ponosi

ż

adnej odpowiedzialno

ś

ci za

ewentualne szkody lub po

ż

ary spowodowane przez

urz

ą

dzenie a wynikaj

ą

ce z nieprzestrzegania zalece

ń

podanych w niniejszej instrukcji.
Niniejsze urz

ą

dzenie posiada oznaczenia zgodnie

z Dyrektyw

ą

Unijn

ą

2002/96/EC w sprawie zu

ż

ytego sprz

ę

tu

elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniaj

ą

c prawid

ł

owe z

ł

omowanie niniejszego urz

ą

dzenia,

przyczyni

ą

si

ę

Pa

ń

stwo do ograniczenia ryzyka wyst

ą

pienia

negatywnego wp

ł

ywu produktu na

ś

rodowisko i zdrowie ludzi,

które mog

ł

oby zaistnie

ć

w przypadku niew

ł

a

ś

ciwej utylizacji

urz

ą

dzenia.

Symbol

na urz

ą

dzeniu lub opakowaniu oznacza,

ż

e

tego produktu nie mo

ż

na traktowa

ć

jak innych odpadów

komunalnych. Nale

ż

y odda

ć

go do w

ł

a

ś

ciwego punktu zbiórki i

recyklingu sprz

ę

tów elektrycznych i elektronicznych.

W

ł

a

ś

ciwa utylizacja i z

ł

omowanie pomaga w eliminacji

niekorzystnego wp

ł

ywu z

ł

omowanych urz

ą

dze

ń

na

ś

rodowisko oraz zdrowie. Aby uzyska

ć

szczegó

ł

owe dane

dotycz

ą

ce mo

ż

liwo

ś

ci recyklingu niniejszego urz

ą

dzenia,

nale

ż

y skontaktowa

ć

si

ę

z lokalnym urz

ę

dem miasta,

s

ł

u

ż

bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt

zosta

ł

zakupiony.


Urz

ą

dzenie zosta

ł

o zaprojektowane, przetestowane i

wyprodukowane zgodnie z nast

ę

puj

ą

cymi warunkami:

• Bezpiecze

ń

stwo: EN/IEC 60335-1; EN/IEC 60335-2-31,

EN/IEC 62233.
• Wydajno

ść

: EN/IEC 61591; ISO 5167-1; ISO 5167-3; ISO

5168; EN/IEC 60704-1; EN/IEC 60704-2-13; ISO 3741; EN
50564; IEC 62301.
• EMC: EN 55014-1; CISPR 14-1; EN 55014-2; CISPR 14-2;
EN/IEC 61000-3-2; EN/IEC 61000-3-3.
Sugestie dotycz

ą

ce prawid

ł

owego u

ż

ytkowania w celu

zmniejszenia wp

ł

ywu na

ś

rodowisko:

W

łą

czy

ć

okap na minimalne obroty w momencie rozpocz

ę

cia

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)