De Dietrich DHT1119X - Instrukcja obsługi - Strona 13

De Dietrich DHT1119X Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

13

PL - Instrukcja monta

ż

u i obs

ł

ugi

Przy przeprowadzaniu instalacji urz

ą

dzenia nale

ż

y

post

ę

powa

ć

wed

ł

ug wskazówek podanych w niniejszej

instrukcji.

Producent uchyla si

ę

od wszelkiej

odpowiedzialno

ś

ci za uszkodzenia wynik

ł

e na skutek instalacji

niezgodnej z informacjami podanymi w niniejszej instrukcji.
Okap zosta

ł

zaprojektowany wy

łą

cznie do u

ż

ytku domowego.

Uwaga: Elementy oznaczone symbolem “(*)” wchodz

ą

wy

łą

cznie w sk

ł

ad wybranych modeli, w pozosta

ł

ych

przypadkach powinny by

ć

zakupione osobno.

Obs

ł

uga

Okap s

ł

u

ż

y do zasysania oparów kuchennych i jest

przeznaczony wy

łą

cznie do u

ż

ytku domowego.

Urz

ą

dzenie mo

ż

na u

ż

ywa

ć

jako wyci

ą

g (odprowadzanie

oparów na zewn

ą

trz) b

ą

d

ź

jako poch

ł

aniacz (opary s

ą

filtrowane i odprowadzane z powrotem do pomieszczenia).

Okap pracuj

ą

cy jako wyci

ą

g

Okap jest zaopatrzony w wyj

ś

cie powietrza górne B do

odprowadzania oparów na zewn

ą

trz (rura odprowadzaj

ą

ca i

obejmy mocuj

ą

ce nie stanowi

ą

wyposa

ż

enia okapu). Rys. 6


Uwaga! Je

ż

eli okap jest wyposa

ż

ony we wk

ł

ad w

ę

glowy,

nale

ż

y go usun

ąć

.

Okap pracuj

ą

cy jako poch

ł

aniacz

W wypadku, gdyby nie by

ł

o mo

ż

liwe wypuszczanie dymu i

pary kuchni na zewn

ą

trz, mo

ż

na u

ż

ywa

ć

okap w wersji

filtruj

ą

cej. Montuj

ą

c filtr w

ę

gla aktywnego i deflektor F na

podstawie ( skrzynce) G, dymy i para b

ę

d

ą

przetworzone

przez ruszt podstawowy H poprzez rur

ę

wypustu po

łą

czon

ą

przy wyj

ś

ciu powietrza górnego B i pier

ś

cienia

łą

cz

ą

cego,

zamontowanego na deflektorze F ( rura wylotu i zaciski
mocuj

ą

ce nie s

ą

za

łą

czone do kompletu wyposa

ż

enia). Rys.

6-7

Uwaga! Je

ż

eli okap nie jest wyposa

ż

ony we wk

ł

ad

w

ę

glowy, nale

ż

y go zamówi

ć

i zamontowa

ć

przed

przyst

ą

pieniem do u

ż

ywania okapu.

Opis okapu

Rys. 1
1.
Panel sterowniczy
2. Filtr przeciwt

ł

uszczowy

3. Uchwyt os

ł

ony filtra przeciwt

ł

uszczowego

4. O

ś

wietlenie

5. Szufladka

wyci

ą

galna

Przestrogi

Instrukcja obs

ł

ugi powinna by

ć

przechowywana

łą

cznie z

urz

ą

dzeniem. W przypadku jego dalszej odsprzeda

ż

y nale

ż

y

pami

ę

ta

ć

o tym, aby wraz z urz

ą

dzeniem przekaza

ć

równie

ż

instrukcj

ę

obs

ł

ugi. Przed przyst

ą

pieniem do monta

ż

u i obs

ł

ugi

niniejszego urz

ą

dzenia nale

ż

y uwa

ż

nie przeczyta

ć

instrukcj

ę

obs

ł

ugi, poniewa

ż

zawiera ona wa

ż

ne informacje dotycz

ą

ce

bezpiecze

ń

stwa zarówno osób obs

ł

uguj

ą

cych jak i

zajmuj

ą

cych si

ę

instalacj

ą

urz

ą

dzenia.

Urz

ą

dzenie jest przeznaczone do zainstalowania w lokalu

kuchennym do normalnego u

ż

ytku domowego.

Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

urz

ą

dzenia do celów handlowych lub

przemys

ł

owych, do których nie jest przeznaczone.

Nie nale

ż

y modyfikowa

ć

danych technicznych urz

ą

dzenia.

Taka modyfikacja stanowi zagro

ż

enie dla Pa

ń

stwa

bezpiecze

ń

stwa.

Nie dopuszcza si

ę

wykorzystania okapu nad p

ł

aszczyzn

ą

gotowania zasilan

ą

drewnem lub w

ę

glem.

Je

ż

eli kuchnia jest ogrzewana urz

ą

dzeniem pod

łą

czonym do

przewodu dymnego (np. piecem), nale

ż

y zamontowa

ć

okap w

wersji filtruj

ą

cej tj. jako wyci

ą

g. Nie nale

ż

y nigdy u

ż

ywa

ć

okapu bez filtra przeciwt

ł

uszczowego.

Nie u

ż

ywa

ć

do czyszczenia okapu czy

ś

cików parowych lub

urz

ą

dze

ń

ci

ś

nieniowych (dla zachowania bezpiecze

ń

stwa

elektrycznego).
Uwaga! Nie pod

łą

cza

ć

urz

ą

dzenia do sieci elektrycznej przed

uko

ń

czeniem monta

ż

u.

Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynno

ś

ci czyszczenia lub

konserwacji nale

ż

y od

łą

czy

ć

okap od zasilania, wyjmuj

ą

c

wtyczk

ę

z gniazdka lub wy

łą

czaj

ą

c g

ł

ówny wy

łą

cznik

zasilania.
Wszelkie czynno

ś

ci monta

ż

owe i konserwacyjne wykonywa

ć

w r

ę

kawicach ochronnych.

Niniejsze urz

ą

dzenie nie jest przeznaczone do u

ż

ytku przez

osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolno

ś

ciach

fizycznych, sensorycznych czy umys

ł

owych, a tak

ż

e

nieposiadaj

ą

ce wiedzy lub do

ś

wiadczenia w u

ż

ytkowaniu tego

typu urz

ą

dze

ń

, chyba,

ż

e b

ę

d

ą

one nadzorowane lub zostan

ą

poinstruowane na temat korzystania z tego urz

ą

dzenia przez

osob

ę

odpowiedzialn

ą

za ich bezpiecze

ń

stwo.

Dzieci nale

ż

y pilnowa

ć

, aby mie

ć

pewno

ść

,

ż

e nie bawi

ą

si

ę

urz

ą

dzeniem.

Nie nale

ż

y nigdy u

ż

ywa

ć

okapu bez prawid

ł

owo

zamontowanych filtrów!
Okap nie powinien by

ć

NIGDY u

ż

ywany jako p

ł

aszczyzna

oparcia chyba,

ż

e taka mo

ż

liwo

ść

zosta

ł

a wyra

ź

nie wskazana.

Pomieszczenie, w którym okap jest u

ż

ywany

łą

cznie z innymi

urz

ą

dzeniami spalaj

ą

cymi gaz lub inne paliwo powinno

posiada

ć

odpowiedni

ą

wentylacj

ę

.

Zasysane powietrze nie powinno by

ć

odprowadzane do

kana

ł

u wykorzystywanego do odprowadzania spalin

wytwarzanych przez urz

ą

dzenia gazowe lub na inne paliwo.

Surowo zabrania si

ę

przygotowywania pod okapem potraw z

u

ż

yciem otwartego ognia (flambirowanie).

U

ż

ycie otwartego ognia jest gro

ź

ne dla filtrów i stwarza ryzyko

po

ż

aru, a zatem nie wolno tego robi

ć

pod

ż

adnym pozorem.

Podczas sma

ż

enia nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, aby nie

dopu

ś

ci

ć

do przegrzania oleju, aby nie uleg

ł

samozapaleniu.

Dost

ę

pne cz

ęś

ci mog

ą

ulec znacznemu nagrzaniu, je

ż

eli b

ę

d

ą

u

ż

ywane razem z urz

ą

dzeniami przeznaczonymi do

gotowania.
W zakresie koniecznych do zastosowania

ś

rodków

technicznych i bezpiecze

ń

stwa dotycz

ą

cych odprowadzania

spalin nale

ż

y

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

przepisów wydanych przez

kompetentne w

ł

adze lokalne.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)