AEG DF6260ML/1 - Instrukcja obsługi - Strona 12

AEG DF6260ML/1 Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 18
Ładowanie instrukcji

30

PL - Instrukcja monta

ż

u i obs

ł

ugi

Przy przeprowadzaniu instalacji urz

ą

dzenia nale

ż

y trzyma

ć

si

ę

wskazówek podanych w niniejszej instrukcji

. Producent uchyla si

ę

od

wszelkiej odpowiedzialno

ś

ci za uszkodzenia wynik

ł

e na skutek instalacji

niezgodnej z informacjami podanymi w niniejszej instrukcji. Okap zosta

ł

zaprojektowany wy

łą

cznie do u

ż

ytku domowego.

Ostrze

ż

enia

Uwaga!

Nie pod

łą

cza

ć

urz

ą

dzenia do sieci elektrycznej przed uko

ń

czeniem

monta

ż

u. Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynno

ś

ci czyszczenia lub

konserwacji nale

ż

y od

łą

czy

ć

okap od zasilania, wyjmuj

ą

c wtyczk

ę

z

gniazdka lub wy

łą

czaj

ą

c g

ł

ówny wy

łą

cznik zasilania.

Wszelkie czynno

ś

ci monta

ż

owe i konserwacyjne wykonywa

ć

w r

ę

kawicach

ochronnych. Niniejsze urz

ą

dzenie nie jest przeznaczone do u

ż

ytku przez

osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolno

ś

ciach fizycznych,

sensorycznych czy umys

ł

owych, a tak

ż

e nieposiadaj

ą

ce wiedzy lub

do

ś

wiadczenia w u

ż

ytkowaniu tego typu urz

ą

dze

ń

, chyba,

ż

e b

ę

d

ą

one

nadzorowane lub zostan

ą

poinstruowane na temat korzystania z tego

urz

ą

dzenia przez osob

ę

odpowiedzialn

ą

za ich bezpiecze

ń

stwo.

Dzieci nale

ż

y pilnowa

ć

, aby mie

ć

pewno

ść

,

ż

e nie bawi

ą

si

ę

urz

ą

dzeniem.

Nie nale

ż

y nigdy u

ż

ywa

ć

okapu bez prawid

ł

owo zamontowanych filtrów!

Okap nie powinien by

ć

NIGDY u

ż

ywany jako p

ł

aszczyzna oparcia chyba,

ż

e

taka mo

ż

liwo

ść

zosta

ł

a wyra

ź

nie wskazana. Pomieszczenie, w którym okap

jest u

ż

ywany

łą

cznie z innymi urz

ą

dzeniami spalaj

ą

cymi gaz lub inne paliwo

powinno posiada

ć

odpowiedni

ą

wentylacj

ę

. Zasysane powietrze nie

powinno by

ć

odprowadzane do kana

ł

u wykorzystywanego do

odprowadzania spalin wytwarzanych przez urz

ą

dzenia gazowe lub na inne

paliwo. Surowo zabrania si

ę

przygotowywania pod okapem potraw z

u

ż

yciem otwartego ognia (flambirowanie). U

ż

ycie otwartego ognia jest

gro

ź

ne dla filtrów i stwarza ryzyko po

ż

aru, a zatem nie wolno tego robi

ć

pod

ż

adnym pozorem. Podczas sma

ż

enia nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, aby nie

dopu

ś

ci

ć

do przegrzania oleju, aby nie uleg

ł

samozapaleniu. Dost

ę

pne

cz

ęś

ci mog

ą

ulec znacznemu nagrzaniu, je

ż

eli b

ę

d

ą

u

ż

ywane razem z

urz

ą

dzeniami przeznaczonymi do gotowania. W zakresie koniecznych do

zastosowania

ś

rodków technicznych i bezpiecze

ń

stwa dotycz

ą

cych

odprowadzania spalin nale

ż

y

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

przepisów wydanych przez

kompetentne w

ł

adze lokalne. Okap powinien by

ć

cz

ę

sto czyszczony

zarówno na zewn

ą

trz jak i od wewn

ą

trz (PRZYNAJMNIEJ RAZ W

MIESI

Ą

CU, z zachowaniem wskazówek dotycz

ą

cych konserwacji podanych

w niniejszej instrukcji). Nieprzestrzeganie zasad dotycz

ą

cych czyszczenia

okapu oraz wymiany i czyszczenia filtrów powoduje powstanie zagro

ż

enia

po

ż

arem. Celem unikni

ę

cia pora

ż

enia pr

ą

dem nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

lub

pozostawia

ć

okapu bez prawid

ł

owo zamontowanych

ż

arówek.

Producent nie ponosi

ż

adnej odpowiedzialno

ś

ci za ewentualne szkody lub

po

ż

ary spowodowane przez urz

ą

dzenie a wynikaj

ą

ce z nieprzestrzegania

zalece

ń

podanych w niniejszej instrukcji.

Niniejsze urz

ą

dzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektyw

ą

Unijn

ą

2002/96/EC w sprawie zu

ż

ytego sprz

ę

tu elektrycznego i elektronicznego

(WEEE). Zapewniaj

ą

c prawid

ł

owe z

ł

omowanie niniejszego urz

ą

dzenia,

przyczyni

ą

si

ę

Pa

ń

stwo do ograniczenia ryzyka wyst

ą

pienia negatywnego

wp

ł

ywu produktu na

ś

rodowisko i zdrowie ludzi, które mog

ł

oby zaistnie

ć

w

przypadku niew

ł

a

ś

ciwej utylizacji urz

ą

dzenia.

Symbol

na urz

ą

dzeniu lub opakowaniu oznacza,

ż

e tego produktu

nie mo

ż

na traktowa

ć

jak innych odpadów komunalnych. Nale

ż

y odda

ć

go do

w

ł

a

ś

ciwego punktu zbiórki i recyklingu sprz

ę

tów elektrycznych i

elektronicznych.
W

ł

a

ś

ciwa utylizacja i z

ł

omowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego

wp

ł

ywu z

ł

omowanych urz

ą

dze

ń

na

ś

rodowisko oraz zdrowie. Aby uzyska

ć

szczegó

ł

owe dane dotycz

ą

ce mo

ż

liwo

ś

ci recyklingu niniejszego urz

ą

dzenia,

nale

ż

y skontaktowa

ć

si

ę

z lokalnym urz

ę

dem miasta, s

ł

u

ż

bami oczyszczania

miasta lub sklepem, w którym produkt zosta

ł

zakupiony.

Obs

ł

uga

Okap zosta

ł

wykonany do dzia

ł

ania w wersji zasysaj

ą

cej z wydalaniem

zewn

ę

trznym

lub filtruj

ą

cej o recyrkulacji wewn

ę

trznej

.

Instalacja okapu

Minimalna odleg

ł

o

ść

mi

ę

dzy powierzchni

ą

, na której znajduj

ą

si

ę

naczynia

na urz

ą

dzeniu grzejnym a najni

ż

sz

ą

cz

ęś

ci

ą

okapu kuchennego powinna

wynosi

ć

nie mniej ni

ż

43cm w przypadku kuchenek elektrycznych i nie mniej

ni

ż

65cm w przypadku kuchenek gazowych lub typu mieszanego. Je

ż

eli w

instrukcji zainstalowania kuchni gazowej podana jest wi

ę

ksza odleg

ł

o

ść

,

nale

ż

y dostosowa

ć

si

ę

do takich wskaza

ń

. Napi

ę

cie sieciowe musi

odpowiada

ć

napi

ę

ciu wskazanemu na tabliczce umieszczonej w

wewn

ę

trznej cz

ęś

ci okapu. Je

ś

li okap jest wyposa

ż

ony we wtyczk

ę

, nale

ż

y

j

ą

pod

łą

czy

ć

do gniazdka zgodnego z obowi

ą

zuj

ą

cymi normami i

umieszczonego w

ł

atwo dost

ę

pnym miejscu, równie

ż

po zako

ń

czonej

instalacji. Je

ś

li okap nie jest wyposa

ż

ony we wtyczk

ę

(bezpo

ś

rednie

pod

łą

czenie do sieci) lub wtyczka nie znajduje si

ę

w

ł

atwo dost

ę

pnym

miejscu, równie

ż

po zako

ń

czonej instalacji, nale

ż

y zastosowa

ć

znormalizowany wy

łą

cznik dwubiegunowy, który umo

ż

liwi ca

ł

kowite odci

ę

cie

od sieci elektrycznej w warunkach nadpr

ą

dowych kategorii III, zgodnie z

zasadami instalacji.

Uwaga!

Przed ponownym pod

łą

czeniem obwodu okapu do zasilania i

sprawdzeniem poprawno

ś

ci jego dzia

ł

ania nale

ż

y si

ę

zawsze upewni

ć

, czy

przewód zasilaj

ą

cy jest prawid

ł

owo zamontowany.

Dzia

ł

anie okapu

Okap jest wyposa

ż

ony w panel sterowania z regulacj

ą

pr

ę

dko

ś

ci turbiny

zasysaj

ą

cej oraz w

łą

cznikiem o

ś

wietlenia przestrzeni roboczej pod okapem.

W przypadku, gdy powietrze w pomieszczeniu kuchennym jest szczególnie
zanieczyszczone, nale

ż

y u

ż

ywa

ć

okapu ustawionego na najwy

ż

sz

ą

pr

ę

dko

ść

. Zaleca si

ę

uruchomienie okapu 5 minut przed przyst

ą

pieniem do

gotowania jakichkolwiek potraw i pozostawienie go w

łą

czonym jeszcze

przez ok. 15 minut po zako

ń

czeniu gotowania.

U

ż

y

ć

dost

ę

pnych klawiszy i przycisków s

ł

u

żą

cych do kontroli o

ś

wietlenia i

si

ł

y zasysania.

Dotyczy tylko niektórych modeli:

otwieraj

ą

c i zamykaj

ą

c

wentylator wyci

ą

gowy mo

ż

na sprawdzi

ć

za

łą

czenie i wy

łą

czenie wirnika

reguluj

ą

cego si

łę

zasysania i, w niektórych przypadkach, za

łą

czenie i

wy

łą

czenie o

ś

wietlenia.

Konserwacja
Uwaga! Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynno

ś

ci czyszczenia lub

konserwacji nale

ż

y od

łą

czy

ć

okap od zasilania wyjmuj

ą

c wtyczk

ę

z

gniazdka lub wy

łą

czaj

ą

c g

ł

ówny wy

łą

cznik zasilania.

Okap nale

ż

y cz

ę

sto czy

ś

ci

ć

, tak wewn

ą

trz jak i na zewn

ą

trz (przynajmniej z

t

ą

sam

ą

cz

ę

stotliwo

ś

ci

ą

, z któr

ą

wykonuje si

ę

czyszczenie filtrów

t

ł

uszczowych) przy u

ż

yciu szmatki nawil

ż

onej

ł

agodnymi

ś

rodkami. Nie

nale

ż

y u

ż

ywa

ć

ś

rodków

ś

ciernych.

NIE STOSOWA

Ć

ALKOHOLU!

Uwaga:

Nieprzestrzeganie przepisów dotycz

ą

cych czyszczenia urz

ą

dzenia i

wymiany filtrów powoduje powstanie zagro

ż

enia po

ż

arem. Zaleca si

ę

zatem

przestrzeganie podanych wskazówek.
Producent nie ponosi

ż

adnej odpowiedzialno

ś

ci za ewentualne uszkodzenia

silnika lub po

ż

ary wynikaj

ą

ce z nieprzestrzegania zasad konserwacji oraz

wzmiankowanych wy

ż

ej instrukcji.

Filtr przeciwt

ł

uszczowy

Rys. 3-12

Musi by

ć

czyszczony co najmniej raz w miesi

ą

cu, za pomoc

ą

ś

rodka

czyszcz

ą

cego nie

ż

r

ą

cego, r

ę

cznie lub w zmywarce w niskiej temperaturze i

krótkim cyklu mycia.
Mycie w zmywarce metalowego filtra t

ł

uszczowego mo

ż

e spowodowa

ć

jego

nieznaczne odbarwienie, to jednak nie pogarsza parametrów jego pracy.

Filtr na w

ę

giel ( tylko dla wersji filtruj

ą

cej)

Rys. 11
Type 150 - Filtr w

ę

glowy nadaj

ą

cy si

ę

do mycia

Filtr w

ę

glowy mo

ż

e by

ć

myty co dwa miesi

ą

ce w gor

ą

cej wodzie z

odpowiednimi detergentami lub w zmywarce w temperaturze 65°( w
wypadku mycia w zmywarce zastosowa

ć

cykl pe

ł

ny bez naczy

ń

w

zmywarce).
Nadmiar wody nale

ż

y ostro

ż

nie usun

ąć

, tak aby nie uszkodzi

ć

filtra, potem

wyj

ąć

wk

ł

ad znajduj

ą

cy si

ę

wewn

ą

trz os

ł

ony plastikowej i w

ł

o

ż

y

ć

go do

piekarnika na dziesi

ęć

minut w temperaturze 100° aby wysuszy

ć

go

ca

ł

kowicie. Wk

ł

ad nale

ż

y wymienia

ć

co trzy lata lub za ka

ż

dym razem gdy

materia

ł

jest uszkodzony.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)