Oursson DH2300D/IV Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
48
49
Produkty
Przygotowanie
Czas goto-
wania
Uwagi
Suszone mięso (optymalna temperatura od 38 do 68°С)
Mięso (bez tłusz
-
czu)
Pokroić mięso w poprzek włókien. Przy użyciu zalewy
lub marynaty wstępnie posolić kawałki mięsa, podczas
suszenia zdejmować ręcznikiem kuchennym krople
tłuszczu z kawałków mięsa.
4-6 godzin
Kawałki po zwinięciu mogą
pękać, ale nie będą się
rwać
Ryba (tylko o
niskiej zawartości
tłuszczu)
Przygotować w specjalnej marynacie, przed suszeniem
opłukać z soli
12-14 godzin
Na rybie nie mogą być
widoczne żadne wilgotne
miejsca, nie powinna pękać
po naciśnięciu
Drób
Użyć tej samej zalewy lub marynaty co w przypadku
mięsa, oddzielić mięso od kości, pokroić w poprzek
włókien.
4 godzin
Znacznie twardsze niż
wołowina
Odparowywanie (optymalna temperatura 58°С)
Soki i przeciery
z owoców
Przygotować sok lub przecier z owoców. Wlać do spe
-
cjalnego pojemnika, rozprowadzić do postaci cienkiej
warstwy i umieścić na tackach
\
Do wybranej konsystencji.
Produkty
Przygotowanie
Czas goto-
wania
Uwagi
Jabłka (gruszki,
pigwy itd.)
Pokroić na cienkie plastry, wykroić gniazdo nasienne
8-15 godzin Miękkie, elastyczne plastry
Morele (brzoskwinie,
mandarynki itd.)
Pokroić na połówki, usunąć nasiona, położyć wewnętrzną
częścią w dół
20-30 godzin
Miękkie, elastyczne połówki
Banany (awokado,
persymony itd.)
Pokroić na cienkie plastry lub kawałki
6-10 godzin Twarde plastry lub kawałki
Wiśnie itd.
Usunąć nasiona, położyć wewnętrzną częścią w dół
12-48 godzin
Przypominające rodzynki
Borówki (żurawina)
Wybrać jagody tej samej wielkości
10-20 godzin
Melon (arbuz, dynia itd.) Obrać, usunąć nasiona, pokroić na duże plastry
10-48 godzin Miękkie, elastyczne plastry
Maliny (jeżyny itd.)
Wybrać jagody tej samej wielkości
12- 48 godzin
Twarde jagody
Truskawki
Wybrać jagody tej samej wielkości, duże sztuki pokroić
na kawałki ok. 5 mm
8-15 godzin
Egzotyczne owoce
(ananas, mango itd.)
Obrać, usunąć nasiona, pokroić na małe plastry, wykroić
rdzeń z ananasa
10-18 godzin Miękkie, elastyczne plastry
Grzyby
Posortować, umyć, wysuszyć, wybrać grzyby tej samej
wielkości, duże sztuki pokroić na kawałki ok. 5 mm
10-24 godzin
Twarde plastry
Ziemniaki (bataty,
bakłażany itd.)
Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki,
wyparzyć wrzącą wodą lub pod parą
6-14 godzin Kruche plastry lub kawałki
Marchew (burak,
rzepa itd.)
Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki albo
zetrzeć na grubsze kawałki
6-10 godzin Twarde plastry lub kawałki
Kapusta (biała,
czerwona itd.)
Pokroić w paski
8-12 godzin
Kruche paski
Kapusta (kalafior,
brokuły itd.)
Podzielić na różyczki jednakowej wielkości
10-14 godzin
Kruche różyczki
Ogórki (dynia squ
-
ash, cukinia itd.)
Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki
8-12 godzin Twarde plastry lub kawałki
Pomidory
Pokroić duże sztuki na kawałki 0,5 cm lub plastry. Pomi
-
dory wiśniowe pokroić na połówki, położyć wewnętrzną
częścią w dół
5-12 godzin Od miękkich i elastycznych
do kruchych krążków
Słodka papryka
(papryka chili itd.)
Usunąć łodygi i nasiona z dużych papryk, następnie po
-
kroić je na plastry lub krążki, umieścić obraną częścią
skierowaną w dół; małe sztuki suszyć w całości
5-12 godzin Od miękkich i elastycznych
do kruchych krążków
Cebula
Obrać, pokroić na krążki, połówki krążków, paski lub
małe kawałki
4-12 godzin
Twarde krążki
Pasternak (pietrusz-
ka, seler itd.)
Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki albo
zetrzeć na grubsze kawałki
5-12 godzin Twarde lub kruche krążki
Groch (fasola itd.)
Usunąć strąki, wygotować, wysuszyć, a następnie
umieścić na tackach
4-8 godzin
Kruche i łamliwe strącz
-
kowe
Zielenina
Posortować listki, umyć, wysuszyć, pokroić, rozłożyć
równomiernie na tacach, mieszać podczas suszenia
3-8 godzin
Kruche łodygi
Fasola szparagowa
(szparagi itd.)
Umyć, odkroić końce, pokroić na drobne kawałki
(opcjonalnie)
5-10 godzin Kruche i łamliwe łodygi
i strąki
Przygotowanie pianki i przekąsek (temperatura od 38 do 58°С)
Pianka z owoców
(jagód, warzyw itd.)
Zmiksować składniki według przepisu, użyć maty siliko
-
nowej lub pergaminu. Umieścić przygotowaną masę na
rozłożonych tackach i wygładzić powierzchnię.
8-20 godzin
Plastyczna pianka, łatwa do
oddzielenia od niekleją
-
cego się papieru lub maty
silikonowej
Ciastko z nadzieniem
owocowym (orzecha
-
mi, ziarnami zbóż,
warzywami itd.)
Zetrzeć owoce i zmieszać je z miodem, orzechami i/
lub ziarnami zbóż, uformować w bloki i umieścić na
tackach.
5-12 godzin Suche i kruche batony
•
Wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
•
Umyć tacki ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Wy
-
trzeć do sucha.
Nie można ich myć w zmywarce.
•
Wytrzeć do sucha wnętrze urządzenia, a ze
-
wnętrzną część przetrzeć wilgotną szmatką.
Nie wolno zanurzać go w wodzie ze względu
na niebezpieczeństwo porażenia prądem
elektrycznym.
•
Dokładnie osuszyć wszystkie części.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,
rys. E
Zalecenia dotyczące suszenia
1.
Dużych tacek można używać w przypadku suszenia
produktów pokrojonych na duże kawałki. Przykłado
-
wo, do przygotowania suszonego mięsa lub kawałków
arbuza.
2.
Ustawienie maksymalnej temperatury zapewni szyb
-
kie suszenie składników. Aby zachować wartości
odżywcze składników, należy ustawić temperaturę
poniżej 48
°
C.
3.
Tacki z drobnymi otworami umożliwiają suszenie ma
-
łych składników.
MOŻLIWE PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA
Problem
Przyczyna
Rozwiązanie
Osuszacz nie osiąga
wymaganej temperatury
i nie pompuje powietrza.
• Brak zasilania.
• Sprawdź gniazdko. Jeśli jest sprawne, skontaktuj się
z punktem serwisowym.
Osuszacz pompuje po-
wietrze, ale nie osiąga
wymaganej temperatury.
• Nie wprowadzono wymaganego
ustawienia temperatury.
• Ustaw wartość temperatury. Jeśli problem nie ustąpi, skon
-
taktuj się z punktem serwisowym.
Osuszacz osiąga wyma
-
ganą temperaturę, ale
nie pompuje powietrza.
• Silnik jest wyłączony.
•
Natychmiast wyłącz urządzenie i wyciągnij fragmenty
produktów, które mogły przedostać się do silnika. W tym
celu obróć podstawę osuszacza i potrząśnij nią kilkakrot
-
nie. Jeśli wentylator nie wznawia pracy, skontaktuj się z
punktem serwisowym. W przypadku rozlania płynu na pod
-
stawę osuszacza wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka i
skontaktuj się z punktem serwisowym w celu dokonania
wymiany zespołu silnika.
Suszenie produktów
zajmuje za dużo czasu.
• Tacki są przepełnione, niepra
-
widłowo zamontowane lub
uszkodzone.
• Opróżnij tacki z nadmiaru produktów, sprawdź, czy są
zamontowane prawidłowo i wymień uszkodzone sztuki na
nowe egzemplarze. Jeśli są zamontowane 4 tacki, wymień
je w trakcie procesu suszenia.
Nierównomierne susze
-
nie produktów.
• Produkty lub ich kawałki mają
różne rozmiary.
• Możliwe zatkanie wylotu
powietrza.
• Pokrój produkty na równe kawałki i rozłóż je równomiernie
na tackach.
• Nie dopuszczaj do zatkania wylotów powietrza przez
produkty.
Głośna praca wenty
-
latora.
• Możliwe zablokowanie fragmen
-
tów produktów w wentylatorze.
• Wentylator jest uszkodzony.
• Natychmiast wyłącz urządzenie i wyciągnij fragmenty pro
-
duktów. W tym celu obróć podstawę osuszacza i potrząśnij
nią kilkakrotnie. Jeśli wentylator nadal pracuje za głośno,
skontaktuj się z punktem serwisowym.
• Skontaktuj się z centrum serwisowym.
Spis treści
- 3 ZALECENIA; Obsługa tego urządzenia w żadnym wypad; ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA; Czas pracy ciągłej nie powinien przekraczać; UŻYTKOWANIE; nia w zakresie do 12 godzin.; Produkty
- 4 Nie można ich myć w zmywarce.; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Zalecenia dotyczące suszenia; MOŻLIWE PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA
- 5 Dane techniczne; CERTYFIKACJA PRODUKTU; Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; SERWISOWANIE; Kuchenki mikrofalowe,
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)