Nie można ich myć w zmywarce.; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Zalecenia dotyczące suszenia; MOŻLIWE PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA - Oursson DH2300D/IV - Instrukcja obsługi - Strona 4

Oursson DH2300D/IV Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 7
Ładowanie instrukcji

48

49

Produkty

Przygotowanie

Czas goto-

wania

Uwagi

Suszone mięso (optymalna temperatura od 38 do 68°С)

Mięso (bez tłusz

-

czu)

Pokroić mięso w poprzek włókien. Przy użyciu zalewy

lub marynaty wstępnie posolić kawałki mięsa, podczas

suszenia zdejmować ręcznikiem kuchennym krople

tłuszczu z kawałków mięsa.

4-6 godzin

Kawałki po zwinięciu mogą

pękać, ale nie będą się

rwać

Ryba (tylko o

niskiej zawartości

tłuszczu)

Przygotować w specjalnej marynacie, przed suszeniem

opłukać z soli

12-14 godzin

Na rybie nie mogą być

widoczne żadne wilgotne

miejsca, nie powinna pękać

po naciśnięciu

Drób

Użyć tej samej zalewy lub marynaty co w przypadku

mięsa, oddzielić mięso od kości, pokroić w poprzek

włókien.

4 godzin

Znacznie twardsze niż

wołowina

Odparowywanie (optymalna temperatura 58°С)

Soki i przeciery

z owoców

Przygotować sok lub przecier z owoców. Wlać do spe

-

cjalnego pojemnika, rozprowadzić do postaci cienkiej

warstwy i umieścić na tackach

\

Do wybranej konsystencji.

Produkty

Przygotowanie

Czas goto-

wania

Uwagi

Jabłka (gruszki,

pigwy itd.)

Pokroić na cienkie plastry, wykroić gniazdo nasienne

8-15 godzin Miękkie, elastyczne plastry

Morele (brzoskwinie,

mandarynki itd.)

Pokroić na połówki, usunąć nasiona, położyć wewnętrzną

częścią w dół

20-30 godzin

Miękkie, elastyczne połówki

Banany (awokado,

persymony itd.)

Pokroić na cienkie plastry lub kawałki

6-10 godzin Twarde plastry lub kawałki

Wiśnie itd.

Usunąć nasiona, położyć wewnętrzną częścią w dół

12-48 godzin

Przypominające rodzynki

Borówki (żurawina)

Wybrać jagody tej samej wielkości

10-20 godzin

Melon (arbuz, dynia itd.) Obrać, usunąć nasiona, pokroić na duże plastry

10-48 godzin Miękkie, elastyczne plastry

Maliny (jeżyny itd.)

Wybrać jagody tej samej wielkości

12- 48 godzin

Twarde jagody

Truskawki

Wybrać jagody tej samej wielkości, duże sztuki pokroić

na kawałki ok. 5 mm

8-15 godzin

Egzotyczne owoce

(ananas, mango itd.)

Obrać, usunąć nasiona, pokroić na małe plastry, wykroić

rdzeń z ananasa

10-18 godzin Miękkie, elastyczne plastry

Grzyby

Posortować, umyć, wysuszyć, wybrać grzyby tej samej

wielkości, duże sztuki pokroić na kawałki ok. 5 mm

10-24 godzin

Twarde plastry

Ziemniaki (bataty,

bakłażany itd.)

Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki,

wyparzyć wrzącą wodą lub pod parą

6-14 godzin Kruche plastry lub kawałki

Marchew (burak,

rzepa itd.)

Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki albo

zetrzeć na grubsze kawałki

6-10 godzin Twarde plastry lub kawałki

Kapusta (biała,

czerwona itd.)

Pokroić w paski

8-12 godzin

Kruche paski

Kapusta (kalafior,

brokuły itd.)

Podzielić na różyczki jednakowej wielkości

10-14 godzin

Kruche różyczki

Ogórki (dynia squ

-

ash, cukinia itd.)

Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki

8-12 godzin Twarde plastry lub kawałki

Pomidory

Pokroić duże sztuki na kawałki 0,5 cm lub plastry. Pomi

-

dory wiśniowe pokroić na połówki, położyć wewnętrzną

częścią w dół

5-12 godzin Od miękkich i elastycznych

do kruchych krążków

Słodka papryka

(papryka chili itd.)

Usunąć łodygi i nasiona z dużych papryk, następnie po

-

kroić je na plastry lub krążki, umieścić obraną częścią

skierowaną w dół; małe sztuki suszyć w całości

5-12 godzin Od miękkich i elastycznych

do kruchych krążków

Cebula

Obrać, pokroić na krążki, połówki krążków, paski lub

małe kawałki

4-12 godzin

Twarde krążki

Pasternak (pietrusz-

ka, seler itd.)

Obrać (jeśli trzeba), pokroić na plastry lub kawałki albo

zetrzeć na grubsze kawałki

5-12 godzin Twarde lub kruche krążki

Groch (fasola itd.)

Usunąć strąki, wygotować, wysuszyć, a następnie

umieścić na tackach

4-8 godzin

Kruche i łamliwe strącz

-

kowe

Zielenina

Posortować listki, umyć, wysuszyć, pokroić, rozłożyć

równomiernie na tacach, mieszać podczas suszenia

3-8 godzin

Kruche łodygi

Fasola szparagowa

(szparagi itd.)

Umyć, odkroić końce, pokroić na drobne kawałki

(opcjonalnie)

5-10 godzin Kruche i łamliwe łodygi

i strąki

Przygotowanie pianki i przekąsek (temperatura od 38 do 58°С)

Pianka z owoców

(jagód, warzyw itd.)

Zmiksować składniki według przepisu, użyć maty siliko

-

nowej lub pergaminu. Umieścić przygotowaną masę na

rozłożonych tackach i wygładzić powierzchnię.

8-20 godzin

Plastyczna pianka, łatwa do

oddzielenia od niekleją

-

cego się papieru lub maty

silikonowej

Ciastko z nadzieniem

owocowym (orzecha

-

mi, ziarnami zbóż,

warzywami itd.)

Zetrzeć owoce i zmieszać je z miodem, orzechami i/

lub ziarnami zbóż, uformować w bloki i umieścić na

tackach.

5-12 godzin Suche i kruche batony

Wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.

Umyć tacki ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Wy

-

trzeć do sucha.

Nie można ich myć w zmywarce.

Wytrzeć do sucha wnętrze urządzenia, a ze

-

wnętrzną część przetrzeć wilgotną szmatką.

Nie wolno zanurzać go w wodzie ze względu

na niebezpieczeństwo porażenia prądem

elektrycznym.

Dokładnie osuszyć wszystkie części.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,

rys. E

Zalecenia dotyczące suszenia

1.

Dużych tacek można używać w przypadku suszenia

produktów pokrojonych na duże kawałki. Przykłado

-

wo, do przygotowania suszonego mięsa lub kawałków

arbuza.

2.

Ustawienie maksymalnej temperatury zapewni szyb

-

kie suszenie składników. Aby zachować wartości

odżywcze składników, należy ustawić temperaturę

poniżej 48

°

C.

3.

Tacki z drobnymi otworami umożliwiają suszenie ma

-

łych składników.

MOŻLIWE PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA

Problem

Przyczyna

Rozwiązanie

Osuszacz nie osiąga

wymaganej temperatury

i nie pompuje powietrza.

• Brak zasilania.

• Sprawdź gniazdko. Jeśli jest sprawne, skontaktuj się

z punktem serwisowym.

Osuszacz pompuje po-

wietrze, ale nie osiąga

wymaganej temperatury.

• Nie wprowadzono wymaganego

ustawienia temperatury.

• Ustaw wartość temperatury. Jeśli problem nie ustąpi, skon

-

taktuj się z punktem serwisowym.

Osuszacz osiąga wyma

-

ganą temperaturę, ale

nie pompuje powietrza.

• Silnik jest wyłączony.

Natychmiast wyłącz urządzenie i wyciągnij fragmenty

produktów, które mogły przedostać się do silnika. W tym

celu obróć podstawę osuszacza i potrząśnij nią kilkakrot

-

nie. Jeśli wentylator nie wznawia pracy, skontaktuj się z

punktem serwisowym. W przypadku rozlania płynu na pod

-

stawę osuszacza wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka i

skontaktuj się z punktem serwisowym w celu dokonania

wymiany zespołu silnika.

Suszenie produktów

zajmuje za dużo czasu.

• Tacki są przepełnione, niepra

-

widłowo zamontowane lub

uszkodzone.

• Opróżnij tacki z nadmiaru produktów, sprawdź, czy są

zamontowane prawidłowo i wymień uszkodzone sztuki na

nowe egzemplarze. Jeśli są zamontowane 4 tacki, wymień

je w trakcie procesu suszenia.

Nierównomierne susze

-

nie produktów.

• Produkty lub ich kawałki mają

różne rozmiary.

• Możliwe zatkanie wylotu

powietrza.

• Pokrój produkty na równe kawałki i rozłóż je równomiernie

na tackach.

• Nie dopuszczaj do zatkania wylotów powietrza przez

produkty.

Głośna praca wenty

-

latora.

• Możliwe zablokowanie fragmen

-

tów produktów w wentylatorze.

• Wentylator jest uszkodzony.

• Natychmiast wyłącz urządzenie i wyciągnij fragmenty pro

-

duktów. W tym celu obróć podstawę osuszacza i potrząśnij

nią kilkakrotnie. Jeśli wentylator nadal pracuje za głośno,

skontaktuj się z punktem serwisowym.

• Skontaktuj się z centrum serwisowym.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)