USUWANIE ODPADÓW; Gwarancja i serwis naprawczy - Gorenje FDK500GCW - Instrukcja obsługi - Strona 13

Gorenje FDK500GCW Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 16
Ładowanie instrukcji

36

niż suche owoce i warzywa ze sklepów ze
zdrową żywnością czy supermarketów.
Spowodowane jest to tym, że w posiadanej
suszarce spożywczej nie stosuje się
konserwantów i sztucznych barwników oraz że
pozostają jedynie naturalne składniki.

Notowanie stopnia wilgotności na podstawie
ciężaru żywności przed i po określonych cyklach
suszenia może pomóc przy ulepszaniu techniki
suszenia w przyszłości.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
SUSZENIA:

Czas suszenia wstępnie przygotowanej żywności
zmienia się w zależności od następujących
czynników:
1)

grubości kawałków lub plastrów,

2)

ilości sit, używanych w procesie suszenia,

3)

ilości suszonej żywności,

4)

wilgoci lub wilgotności otoczenia,

5)

indywidualnych

wymagań,

dotyczących

suszenia poszczególnych rodzajów żywności.


Zalecamy, co następuje:

Co godzinę należy sprawdzić, jak przebiega
proces suszenia.

Jeżeli zauważy się, że suszenie jest
nierównomierne należy obrócić i/lub zamienić
kolejność sit.

Na

paczce z żywnością należy zapisać

zawartość,

datę

oraz

ciężar

przed

suszeniem.

Aby doskonalić proces suszenia,

korzystną

będzie

również

informacja,

dotycząca czasu suszenia.

Najlepsze rezultaty w przypadku suszenia
żywności osiąga się, wstępnie przygotowując
żywność.

Prawidłowe przechowywanie żywności po
wysuszeniu

pomoże zapewnić, aby żywność

pozostała w dobrym stanie i zachowała
substancje odżywcze.

PRZECHOWYWANIE

Żywność należy przechowywać po jej
ochłodzeniu.

Żywność pozostanie dłużej świeża, jeżeli
będzie przechowywana w chłodnym, suchym
i ciemnym pomieszczeniu.

Z naczynia

bądź opakowania z suszoną

żywnością należy wycisnąć całe powietrze,
na ile to jest możliwe, oraz szczelnie je
zamknąć.

Optymalna temperatura przechowywania
suszonej żywności to 15 °C lub mniej.

Nigdy nie należy przechowywać żywności
bezpośrednio w metalowym pojemnku.

Nie należy stosować opakowań, które
umożliwiają przepływ powietrza lub są

nieszczelne.

W kolejnych tygodniach po suszeniu należy
od czasu do czasu sprawdzić wilgotność
suchej żywności. Jeżeli w żywności
pozostała wilgoć, następnym razem będzie
trzeba ją suszyć dłużej niż poprzednio, aby
zapobiec, by nie uległa zepsuciu.

Aby sucha żywność była jak najlepszej
jakości, suszone owoce, warzywa, zioła,
orzeszki oraz chleb, należy przechowywać w
chłodziarce lub zamrażarce najwyżej przez
rok.

Su

szone mięso, drób i ryby można

przechowywać najwyżej przez trzy miesiące
w chłodziarce bądź przez rok w zamrażarce.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Po zakończeniu użytkowania, suszarkę
spożywczą należy odłączyć z sieci elektrycznej i
poczekać, aż się ochłodzi. Miękką szczotką należy
usunąć ewentualne pozostałości jedzenia, które
mogłyby przywrzeć do sit. Zanim suszarka
zostanie schowana, wszytkie jej elementy należy
osuszyć suchą ściereczką. Powierzchnię obudowy
należy oczyścić wilgotną ściereczką.
Za pomocą ręczników papierowych należy usunąć
ewentualnie pozostały wyciekły sok.
Urządzenia nie należy czyścić, używając przy tym
agresywnych środków chemicznych czy też
drapiących bądź szorujących substancji
chemicznych, ponieważ mogłyby one uszkodzić
powierzchnię.

USUWANIE ODPADÓW

Symbol

na produkcie lub jego opakowaniu

oznacza, że produktu nie można traktować jako
zwykłego odpadu komunalnego. Produkt należy
wywieźć na odpowiednie miejsce zbierania w celu
odzysku sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Usuwając produkt w prawidłowy sposób, pomaga się
zapobiegać ewentualnym negatywnym skutkom oraz
wpływom na środowisko i zdrowie ludzi, które mogłyby
się pojawić w przypadku nieprawidłowego usuwania
produktu po jego wyeksploatowaniu. W celu uzyskania
dokładniejszych informacji o usuwaniu i odzysku
produktu, należy zwrócić się do organu administracji
lokalnej, lokalnego przedsiębiorstwa komunalnego lub
sklepu, w którym produkt ten został zakupiony.


Gwarancja i serwis naprawczy

Chcąc uzyskać informacje lub w razie
j

akichkolwiek problemów przy użytkowaniu

urządzenia, należy skontaktować się z Centrum
Obsługi Klienta firmy Gorenje w kraju
zamieszkania (numer telefonu znajduje się na

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)