Po ugotowaniu; Przygotowanie jogurtu - Profi Cook PC-SV 1112 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Profi Cook PC-SV 1112 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

55

PC-SV1112_IM

18.03.16

czasu. Temperatura jest utrzymywana na zadanym

poziomie. Nacisnąć przycisk START / STOP, aby

uruchomić zadany czas gotowania. Licznik zaczyna

odliczać czas. Miga przecinek w wyświetlanej

wartości odliczanego czasu gotowania.

9.

Z chwilą upływu zadanego czasu słyszalny jest

sygnał dźwiękowy. Wyświetlacz wyłącza się. Urzą

-

dzenie wyłączy się automatycznie.

Po ugotowaniu

Po zakończonym procesie gotowania tak przygotowa

-

ną żywność można wykorzystać na dwa sposoby:

Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym

Można utrzymywać pasteryzację ugotowanego jedze

-

nia w temperaturze co najmniej 55 °C aż do momentu

podania do stołu. Utrzymując jedzenie w tej tempera

-

turze zapobiega się rozwojowi wszelkich zarazków.

Mięso i warzywa są gotowane i mogą się rozgotować,

gdy będą ciepłe zbyt długo. Zależy to od temperatury

i rodzaju żywności. Twarde czy żylaste kawałki mięsa

wołowego można gotować i utrzymywać ciepłe przez

24 do 48 godzin w wodzie o temperaturze 55 °C.

Jednak większość dań można utrzymywać w takich

warunkach tylko przez 8 do 10 godzin, zanim nie

rozgotują się.
Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób

opisany powyżej.

Ustawić temperaturę 55 °C.

Wybrać maksymalny czas utrzymywania jedzenia

wstanie ciepłym po ugotowaniu.

Oto kilka pomocnych wskazówek:

Produkt żywnościowy

Czas maks. (godziny)

Mięso

6 - 10

Drób

2 - 3

Ryby

1

Warzywa

2

Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu

Żywność można spożywać natychmiast po ugotowa

-

niu metodą Sous Vide.

WSKAZÓWKA:

Mięso do gotowania spiec w celu uzyskania

chrupkości na gorącej patelni z niewielką ilością

oleju przez maksymalnie 1 minutę. Mięso pozo

-

staje bardziej soczyste i krócej się smaży.

WSKAZÓWKA:

Poprzez przyprawienie surowego mięsa, krótkie

przesmażenie, a następnie opakowanie próżnio

-

we, takie mięso jest w pełni gotowe do spożycia

zaraz po ugotowaniu metodą Sous Vide.

Przechowywanie ugotowanej żywności

WAŻNE:

Jeśli chcesz zachować pasteryzację ugotowanej

żywności, ostudź ją w wodzie z lodem do 5 °C. Taka

łaźnia wodna powinna być napełniona co najmniej

do połowy lodem.

Następnie można zamrozić żywność w torebkach

próżniowych i przechowywać ją w temperaturze

lodówki przez ok. 5 dni.

Wykorzystując zamrożoną, już ugotowaną żywność,

odmrozić potrawę w opakowaniu próżniowym i

ogrzać w brytfannie Sous Vide w temperaturze 55 °C.

Następnie wyjąć ją z torebki do dalszego przerobu lub

podania do stołu.

Przygotowanie jogurtu

Co warto wiedzieć na temat jogurtu

Jogurt to podobny do zsiadłego mleka napój, który

powstaje z mleka pod wpływem działania bakterii.

Mleko jest wzbogacane kulturami bakterii jogurtowych

(duża liczba zarodków). Bakterie mnożą w średniej

temperaturze 45 °C. Obecny w mleku cukier mlekowy

(laktoza) jest przekształcany do kwasu mlekowego. W

wyniku tego mleko się zsiada.

Przygotowanie jogurtu

Potrzebne jest pasteryzowane mleko (mleko H) i

jogurt naturalny w proporcji mieszania 100 ml : 15 ml

(lub 140 ml : 20 ml).

Kubki jogurtu można nabyć w sklepie spożywczym.

UWAGA:

Do urządzenia wstawić maksymalnie tyle słoików,

aby czujnik temperatury u spodu brytfanny nie

dotykał wstawionych słoików.

1.

Wybrać lokalizację brytfanny w takim miejscu, aby

urządzenie nie musiało być przesuwane w trakcie

sporządzania jogurtu i aby nie było narażone na

drgania. Inaczej jogurt nie zsiądzie się.

2.

Podgrzać mleko H w rondlu do temperatury ok.

45 °C i zmieszać z jogurtem naturalnym lub kulturą

bakterii jogurtowych. Aby użyć świeżego mleka,

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)