Profi Cook PC-SV 1112 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
55
PC-SV1112_IM
18.03.16
czasu. Temperatura jest utrzymywana na zadanym
poziomie. Nacisnąć przycisk START / STOP, aby
uruchomić zadany czas gotowania. Licznik zaczyna
odliczać czas. Miga przecinek w wyświetlanej
wartości odliczanego czasu gotowania.
9.
Z chwilą upływu zadanego czasu słyszalny jest
sygnał dźwiękowy. Wyświetlacz wyłącza się. Urzą
-
dzenie wyłączy się automatycznie.
Po ugotowaniu
Po zakończonym procesie gotowania tak przygotowa
-
ną żywność można wykorzystać na dwa sposoby:
Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym
Można utrzymywać pasteryzację ugotowanego jedze
-
nia w temperaturze co najmniej 55 °C aż do momentu
podania do stołu. Utrzymując jedzenie w tej tempera
-
turze zapobiega się rozwojowi wszelkich zarazków.
Mięso i warzywa są gotowane i mogą się rozgotować,
gdy będą ciepłe zbyt długo. Zależy to od temperatury
i rodzaju żywności. Twarde czy żylaste kawałki mięsa
wołowego można gotować i utrzymywać ciepłe przez
24 do 48 godzin w wodzie o temperaturze 55 °C.
Jednak większość dań można utrzymywać w takich
warunkach tylko przez 8 do 10 godzin, zanim nie
rozgotują się.
Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób
opisany powyżej.
•
Ustawić temperaturę 55 °C.
•
Wybrać maksymalny czas utrzymywania jedzenia
wstanie ciepłym po ugotowaniu.
Oto kilka pomocnych wskazówek:
Produkt żywnościowy
Czas maks. (godziny)
Mięso
6 - 10
Drób
2 - 3
Ryby
1
Warzywa
2
Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu
Żywność można spożywać natychmiast po ugotowa
-
niu metodą Sous Vide.
WSKAZÓWKA:
•
Mięso do gotowania spiec w celu uzyskania
chrupkości na gorącej patelni z niewielką ilością
oleju przez maksymalnie 1 minutę. Mięso pozo
-
staje bardziej soczyste i krócej się smaży.
WSKAZÓWKA:
•
Poprzez przyprawienie surowego mięsa, krótkie
przesmażenie, a następnie opakowanie próżnio
-
we, takie mięso jest w pełni gotowe do spożycia
zaraz po ugotowaniu metodą Sous Vide.
Przechowywanie ugotowanej żywności
WAŻNE:
Jeśli chcesz zachować pasteryzację ugotowanej
żywności, ostudź ją w wodzie z lodem do 5 °C. Taka
łaźnia wodna powinna być napełniona co najmniej
do połowy lodem.
Następnie można zamrozić żywność w torebkach
próżniowych i przechowywać ją w temperaturze
lodówki przez ok. 5 dni.
Wykorzystując zamrożoną, już ugotowaną żywność,
odmrozić potrawę w opakowaniu próżniowym i
ogrzać w brytfannie Sous Vide w temperaturze 55 °C.
Następnie wyjąć ją z torebki do dalszego przerobu lub
podania do stołu.
Przygotowanie jogurtu
Co warto wiedzieć na temat jogurtu
Jogurt to podobny do zsiadłego mleka napój, który
powstaje z mleka pod wpływem działania bakterii.
Mleko jest wzbogacane kulturami bakterii jogurtowych
(duża liczba zarodków). Bakterie mnożą w średniej
temperaturze 45 °C. Obecny w mleku cukier mlekowy
(laktoza) jest przekształcany do kwasu mlekowego. W
wyniku tego mleko się zsiada.
Przygotowanie jogurtu
•
Potrzebne jest pasteryzowane mleko (mleko H) i
jogurt naturalny w proporcji mieszania 100 ml : 15 ml
(lub 140 ml : 20 ml).
•
Kubki jogurtu można nabyć w sklepie spożywczym.
UWAGA:
Do urządzenia wstawić maksymalnie tyle słoików,
aby czujnik temperatury u spodu brytfanny nie
dotykał wstawionych słoików.
1.
Wybrać lokalizację brytfanny w takim miejscu, aby
urządzenie nie musiało być przesuwane w trakcie
sporządzania jogurtu i aby nie było narażone na
drgania. Inaczej jogurt nie zsiądzie się.
2.
Podgrzać mleko H w rondlu do temperatury ok.
45 °C i zmieszać z jogurtem naturalnym lub kulturą
bakterii jogurtowych. Aby użyć świeżego mleka,
Spis treści
- 4 Instrukcja obsługi; Spis treści
- 5 Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; dzieci
- 6 Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem; Wypakowanie urządzenia; Interesujące fakty dotyczące
- 7 Pakowanie próżniowe żywności; Instrukcja użytkowania urządzenia
- 8 Obsługa
- 9 Po ugotowaniu; Przygotowanie jogurtu
- 10 Czyszczenie; Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj; Przechowywanie
- 11 Dane techniczne; Warunki gwarancji; Usuwanie
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)