Po ugotowaniu; Przygotowanie jogurtu - Profi Cook PC-SV 1112 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Profi Cook PC-SV 1112
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
Strona: / 21

Spis treści:

  • Strona 4 – Instrukcja obsługi; Spis treści
  • Strona 5 – Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; dzieci
  • Strona 6 – Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem; Wypakowanie urządzenia; Interesujące fakty dotyczące
  • Strona 7 – Pakowanie próżniowe żywności; Instrukcja użytkowania urządzenia
  • Strona 8 – Obsługa
  • Strona 9 – Po ugotowaniu; Przygotowanie jogurtu
  • Strona 10 – Czyszczenie; Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj; Przechowywanie
  • Strona 11 – Dane techniczne; Warunki gwarancji; Usuwanie
Ładowanie instrukcji

55

PC-SV1112_IM

18.03.16

czasu. Temperatura jest utrzymywana na zadanym

poziomie. Nacisnąć przycisk START / STOP, aby

uruchomić zadany czas gotowania. Licznik zaczyna

odliczać czas. Miga przecinek w wyświetlanej

wartości odliczanego czasu gotowania.

9.

Z chwilą upływu zadanego czasu słyszalny jest

sygnał dźwiękowy. Wyświetlacz wyłącza się. Urzą

-

dzenie wyłączy się automatycznie.

Po ugotowaniu

Po zakończonym procesie gotowania tak przygotowa

-

ną żywność można wykorzystać na dwa sposoby:

Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym

Można utrzymywać pasteryzację ugotowanego jedze

-

nia w temperaturze co najmniej 55 °C aż do momentu

podania do stołu. Utrzymując jedzenie w tej tempera

-

turze zapobiega się rozwojowi wszelkich zarazków.

Mięso i warzywa są gotowane i mogą się rozgotować,

gdy będą ciepłe zbyt długo. Zależy to od temperatury

i rodzaju żywności. Twarde czy żylaste kawałki mięsa

wołowego można gotować i utrzymywać ciepłe przez

24 do 48 godzin w wodzie o temperaturze 55 °C.

Jednak większość dań można utrzymywać w takich

warunkach tylko przez 8 do 10 godzin, zanim nie

rozgotują się.
Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób

opisany powyżej.

Ustawić temperaturę 55 °C.

Wybrać maksymalny czas utrzymywania jedzenia

wstanie ciepłym po ugotowaniu.

Oto kilka pomocnych wskazówek:

Produkt żywnościowy

Czas maks. (godziny)

Mięso

6 - 10

Drób

2 - 3

Ryby

1

Warzywa

2

Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu

Żywność można spożywać natychmiast po ugotowa

-

niu metodą Sous Vide.

WSKAZÓWKA:

Mięso do gotowania spiec w celu uzyskania

chrupkości na gorącej patelni z niewielką ilością

oleju przez maksymalnie 1 minutę. Mięso pozo

-

staje bardziej soczyste i krócej się smaży.

WSKAZÓWKA:

Poprzez przyprawienie surowego mięsa, krótkie

przesmażenie, a następnie opakowanie próżnio

-

we, takie mięso jest w pełni gotowe do spożycia

zaraz po ugotowaniu metodą Sous Vide.

Przechowywanie ugotowanej żywności

WAŻNE:

Jeśli chcesz zachować pasteryzację ugotowanej

żywności, ostudź ją w wodzie z lodem do 5 °C. Taka

łaźnia wodna powinna być napełniona co najmniej

do połowy lodem.

Następnie można zamrozić żywność w torebkach

próżniowych i przechowywać ją w temperaturze

lodówki przez ok. 5 dni.

Wykorzystując zamrożoną, już ugotowaną żywność,

odmrozić potrawę w opakowaniu próżniowym i

ogrzać w brytfannie Sous Vide w temperaturze 55 °C.

Następnie wyjąć ją z torebki do dalszego przerobu lub

podania do stołu.

Przygotowanie jogurtu

Co warto wiedzieć na temat jogurtu

Jogurt to podobny do zsiadłego mleka napój, który

powstaje z mleka pod wpływem działania bakterii.

Mleko jest wzbogacane kulturami bakterii jogurtowych

(duża liczba zarodków). Bakterie mnożą w średniej

temperaturze 45 °C. Obecny w mleku cukier mlekowy

(laktoza) jest przekształcany do kwasu mlekowego. W

wyniku tego mleko się zsiada.

Przygotowanie jogurtu

Potrzebne jest pasteryzowane mleko (mleko H) i

jogurt naturalny w proporcji mieszania 100 ml : 15 ml

(lub 140 ml : 20 ml).

Kubki jogurtu można nabyć w sklepie spożywczym.

UWAGA:

Do urządzenia wstawić maksymalnie tyle słoików,

aby czujnik temperatury u spodu brytfanny nie

dotykał wstawionych słoików.

1.

Wybrać lokalizację brytfanny w takim miejscu, aby

urządzenie nie musiało być przesuwane w trakcie

sporządzania jogurtu i aby nie było narażone na

drgania. Inaczej jogurt nie zsiądzie się.

2.

Podgrzać mleko H w rondlu do temperatury ok.

45 °C i zmieszać z jogurtem naturalnym lub kulturą

bakterii jogurtowych. Aby użyć świeżego mleka,

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Instrukcja obsługi; Spis treści

50 PC-SV1112_IM 18.03.16 Instrukcja obsługi Dziękujemy za wybór naszego produktu. Mamy nadzieję, że korzystanie z urządzenia sprawi Państwu radość. Symbole użyte w tej instrukcji obsługi Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa użytkownika są specjalnie wyróżnione. Koniecznie stosuj się do tych wsk...

Strona 5 - Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; dzieci

51 PC-SV1112_IM 18.03.16 Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń! Podczas i po zakończeniu operacji, temperatura dostępnych po - wierzchni będzie bardzo wysoka. • Urządzenie chwytać jedynie za uchwyty. • Otwierać i zamykać czajnik, chwytając pokrywkę za uchwyty ...

Strona 6 - Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem; Wypakowanie urządzenia; Interesujące fakty dotyczące

52 PC-SV1112_IM 18.03.16 doświadczenia i wiedzy w zakresie użytkowania, jeśli znajdują się pod nadzorem lub zostały poinstruowane odnośnie użytkowania urządzenia w bezpieczny sposób i rozumieją związane z tym ryzy - ko. • Nie próbować naprawiać urządzenia samodzielnie. Skontaktować się z pracownikie...