Pakowanie próżniowe żywności; Instrukcja użytkowania urządzenia - Profi Cook PC-SV 1112 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Profi Cook PC-SV 1112
Ładowanie instrukcji

53

PC-SV1112_IM

18.03.16

odsysającym, a następnie taką porcję gotuje się w

warunkach stałej temperatury wody w zakresie od 45

do 90 °C.

Dzięki tej metodzie gotowania jedzenie jest paste

-

ryzowane, a okres jego przechowywania jest ulega

przedłużeniu.

OSTRZEŻENIE:

Żywność pasteryzowana musi być albo bezpo

-

średnio spożyta albo należy ją szybko schłodzić i

zamrozić, aby nie dopuścić do wzrostu form prze

-

trwalnikowych bakterii.

Jedzenie przygotowywane gotowaniem Sous Vide

nie jest odpowiednie dla osób z obniżoną odpor

-

nością.

Pakowanie próżniowe żywności

Pakowanie próżniowe zachowuje pierwotny smak i

zapach żywności. Po dodaniu składników, takich jak

przyprawy i zioła do torby foliowej, smak staje się

bardziej intensywny.

Stosować tylko torebki foliowe, które są szczególnie

nadają się do wytwarzania próżni i są termoodpor

-

ne. Inne torebki nie zapewniają wymaganego prawi

-

dłowego zamknięcia.

Utrzymywać miejsca zamknięcia czyste i suche.

Unikać sfałdowań. W takich miejscach złącze może

przepuszczać powietrze.

Zgrzewarkę próżniową do pakowania można nabyć

w specjalistycznym sklepie. Z naszej linii produktów

polecamy zgrzewarkę próżniową

PC-VK 1080 i sto-

sowny dla niej rodzaj worków i folii w zapasie. W tej

sprawie należy skontaktować się z dealerem.

Urządzenie do pakowania próżniowego PC-VK 1080

Nr pozycji: 501 080

Torba zapasowa, rozmiar 22 x 30 cm

Nr pozycji: 8 910 151

Torba zapasowa, rozmiar 28 x 40 cm

Nr pozycji: 8 910 152

Rolka folii, rozmiar 28 cm x 6 m

Nr pozycji: 8 910 155

Instrukcja użytkowania urządzenia

Lokalizacja

Urządzenie należy ustawić na przeciwpoślizgowej,

równej, odpornej na ciepło powierzchni.

Należy pamiętać, aby urządzenie wraz z przewo

-

dem zasilania nigdy nie umieszczać na gorących

powierzchniach czy w pobliżu źródeł ciepła (np.

palenisko kuchenne, piekarnik).

Kabel zasilania

Uchwyt przewodu znajduje się u spodu urządzenia.

Całkowicie rozwinąć kabel sieciowy.

Połączenie elektryczne

Przed podłączeniem wtyczki zasilającej do gniazd

-

ka sprawdź, czy napięcie sieci jest zgodne z na

-

pięciem urządzenia. Wymagane informacje można

znaleźć na tabliczce znamionowej.

Zwrócić uwagę na poprowadzenie przewodu z

tyłu urządzenia. Podłącz urządzenie wyłącznie do

prawidłowo zainstalowanego i zabezpieczonego

gniazdka elektrycznego.

Przyciski funkcji

Przycisk Opis funkcji

Włączanie / wyłączanie urządzenia

Timer / Temp Ustawiania żądanej temperatury / cza

-

su gotowania

Obniżanie temperatury / skracanie

czasu gotowania

+

Zwiększanie temperatury / wydłużanie

czasu gotowania

°F / °C

Wybór jednostki temperatury

Start / Stop

Początek fazy grzania; rozpoczęcie

czasu gotowania / zatrzymanie

procesu

Po włączeniu każde naciśnięcie przycisku jest potwier

-

dzane sygnałem dźwiękowym.

Ilość wody

Brytfannę Sous Vide wraz z przygotowaną do go

-

towania porcją żywności napełnić wodą do znaku

MAX. To zapewni utrzymywanie się temperatury w

granicach + / - 1 °C.

Żywność zamknięta w opakowaniu próżniowym

za-

wsze musi

być całkowicie zanurzona w wodzie.

Jeśli żywności nie można otoczyć wodą z powodu

pęcherzyków powietrza, należy umieścić ciężar (np

naczynie) na torebkę z tą żywnością lub umocować

torebkę w dostarczonym w zestawie urządzenia

stojaku.

Stosowanie stojaka

W stojaku można ustawić do 3 osobnych opakowań

próżniowych żywności (np. steki). To gwarantuje,

że każde opakowanie w całości otoczone jest przez

wodę.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Instrukcja obsługi; Spis treści

50 PC-SV1112_IM 18.03.16 Instrukcja obsługi Dziękujemy za wybór naszego produktu. Mamy nadzieję, że korzystanie z urządzenia sprawi Państwu radość. Symbole użyte w tej instrukcji obsługi Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa użytkownika są specjalnie wyróżnione. Koniecznie stosuj się do tych wsk...

Strona 5 - Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; dzieci

51 PC-SV1112_IM 18.03.16 Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń! Podczas i po zakończeniu operacji, temperatura dostępnych po - wierzchni będzie bardzo wysoka. • Urządzenie chwytać jedynie za uchwyty. • Otwierać i zamykać czajnik, chwytając pokrywkę za uchwyty...

Strona 6 - Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem; Wypakowanie urządzenia; Interesujące fakty dotyczące

52 PC-SV1112_IM 18.03.16 doświadczenia i wiedzy w zakresie użytkowania, jeśli znajdują się pod nadzorem lub zostały poinstruowane odnośnie użytkowania urządzenia w bezpieczny sposób i rozumieją związane z tym ryzy - ko. • Nie próbować naprawiać urządzenia samodzielnie. Skontaktować się z pracownikie...