Pakowanie próżniowe żywności; Instrukcja użytkowania urządzenia - Profi Cook PC-SV 1112 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Profi Cook PC-SV 1112 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

53

PC-SV1112_IM

18.03.16

odsysającym, a następnie taką porcję gotuje się w

warunkach stałej temperatury wody w zakresie od 45

do 90 °C.

Dzięki tej metodzie gotowania jedzenie jest paste

-

ryzowane, a okres jego przechowywania jest ulega

przedłużeniu.

OSTRZEŻENIE:

Żywność pasteryzowana musi być albo bezpo

-

średnio spożyta albo należy ją szybko schłodzić i

zamrozić, aby nie dopuścić do wzrostu form prze

-

trwalnikowych bakterii.

Jedzenie przygotowywane gotowaniem Sous Vide

nie jest odpowiednie dla osób z obniżoną odpor

-

nością.

Pakowanie próżniowe żywności

Pakowanie próżniowe zachowuje pierwotny smak i

zapach żywności. Po dodaniu składników, takich jak

przyprawy i zioła do torby foliowej, smak staje się

bardziej intensywny.

Stosować tylko torebki foliowe, które są szczególnie

nadają się do wytwarzania próżni i są termoodpor

-

ne. Inne torebki nie zapewniają wymaganego prawi

-

dłowego zamknięcia.

Utrzymywać miejsca zamknięcia czyste i suche.

Unikać sfałdowań. W takich miejscach złącze może

przepuszczać powietrze.

Zgrzewarkę próżniową do pakowania można nabyć

w specjalistycznym sklepie. Z naszej linii produktów

polecamy zgrzewarkę próżniową

PC-VK 1080 i sto-

sowny dla niej rodzaj worków i folii w zapasie. W tej

sprawie należy skontaktować się z dealerem.

Urządzenie do pakowania próżniowego PC-VK 1080

Nr pozycji: 501 080

Torba zapasowa, rozmiar 22 x 30 cm

Nr pozycji: 8 910 151

Torba zapasowa, rozmiar 28 x 40 cm

Nr pozycji: 8 910 152

Rolka folii, rozmiar 28 cm x 6 m

Nr pozycji: 8 910 155

Instrukcja użytkowania urządzenia

Lokalizacja

Urządzenie należy ustawić na przeciwpoślizgowej,

równej, odpornej na ciepło powierzchni.

Należy pamiętać, aby urządzenie wraz z przewo

-

dem zasilania nigdy nie umieszczać na gorących

powierzchniach czy w pobliżu źródeł ciepła (np.

palenisko kuchenne, piekarnik).

Kabel zasilania

Uchwyt przewodu znajduje się u spodu urządzenia.

Całkowicie rozwinąć kabel sieciowy.

Połączenie elektryczne

Przed podłączeniem wtyczki zasilającej do gniazd

-

ka sprawdź, czy napięcie sieci jest zgodne z na

-

pięciem urządzenia. Wymagane informacje można

znaleźć na tabliczce znamionowej.

Zwrócić uwagę na poprowadzenie przewodu z

tyłu urządzenia. Podłącz urządzenie wyłącznie do

prawidłowo zainstalowanego i zabezpieczonego

gniazdka elektrycznego.

Przyciski funkcji

Przycisk Opis funkcji

Włączanie / wyłączanie urządzenia

Timer / Temp Ustawiania żądanej temperatury / cza

-

su gotowania

Obniżanie temperatury / skracanie

czasu gotowania

+

Zwiększanie temperatury / wydłużanie

czasu gotowania

°F / °C

Wybór jednostki temperatury

Start / Stop

Początek fazy grzania; rozpoczęcie

czasu gotowania / zatrzymanie

procesu

Po włączeniu każde naciśnięcie przycisku jest potwier

-

dzane sygnałem dźwiękowym.

Ilość wody

Brytfannę Sous Vide wraz z przygotowaną do go

-

towania porcją żywności napełnić wodą do znaku

MAX. To zapewni utrzymywanie się temperatury w

granicach + / - 1 °C.

Żywność zamknięta w opakowaniu próżniowym

za-

wsze musi

być całkowicie zanurzona w wodzie.

Jeśli żywności nie można otoczyć wodą z powodu

pęcherzyków powietrza, należy umieścić ciężar (np

naczynie) na torebkę z tą żywnością lub umocować

torebkę w dostarczonym w zestawie urządzenia

stojaku.

Stosowanie stojaka

W stojaku można ustawić do 3 osobnych opakowań

próżniowych żywności (np. steki). To gwarantuje,

że każde opakowanie w całości otoczone jest przez

wodę.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)