Ciasto ucierane; Hak do zagniatania - Bosch MFQ 2600(G) - Instrukcja obsługi - Strona 5

Bosch MFQ 2600(G) Mikser – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

44

pl

Przepisy kulinarne

■ Jajka wybić do miski, wsypać cukier

i ubijać ok. 2-3 minuty na zakresie 4,

aż do uzyskania piany.

■ Mąkę wymieszać z proszkiem do

pieczenia, dodać do piany z jaj

i zamieszać krótko na zakresie 2.

■ Wylać ciasto na blachę wyłożoną

papierem do pieczenia, rozsmarować

gładko i piec w piekarniku

z ogrzewaniem górnym i dolnym

nagrzanym do temperatury 200 °C.

■ Upieczone ciasto biszkoptowe wyłożyć

na ręcznik kuchenny posypany

cukrem, zwinąć w rolkę i pozostawić

do ostygnięcia.

■ Śmietanę kremówkę ubić na sztywno

z cukrem i usztywniaczem

na zakresie 4.

■ Rozwinąć rolkę ciasta biszkoptowego,

rozsmarować na cieście ubitą śmietanę,

rozłożyć owoce na śmietanie i ponownie

zwinąć ciasto w rolkę. Posypać

cukrem­pudrem.

Ciasto ucierane

Przepis podstawowy

250 g mąki

– 125 g cukru

– 125 g margaryny

– 2 jajka

– 1 torebka cukru waniliowego

– 1 torebka proszku do pieczenia

– 75 g mleka

■ Podane składniki mieszać końcówką

do mieszania przez ok. ½ minuty

na zakresie 1, następnie przez ok.

3­4 minuty na zakresie 4.

■ W zależności od przepisu dodać na

koniec np. rodzynki, kandyzowaną

skórkę cytryny lub pomarańczy

i wymieszać.

■ Na babkę marmurkową pozostawić

połowę ciasta, dodać kakao w proszku

i zamieszać.

Hak do zagniatania

Za pomocą haków do zagniatania

można przygotować różne ciasta, jak

np. ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę,

ciasto na strudel, ciasto na chleb lub ciasto

kruche.

Ciasto drożdżowe

500 g mąki

1 paczka drożdży suszonych lub 25 g

świeżych drożdży

– 1 jajko

210-220 g ciepłego mleka

80 g masła (o temperaturze pokojowej)

– 80 g cukru

– 1 szczypta soli

otarta skórka z połowy cytryny lub

aromat cytrynowy

■ Włożyć wszystkie składniki do miski.

■ Zamieszać ok. 30 sekund na najniższym

zakresie a następnie zagniatać ok.

7 minut na zakresie 4.

Razowe bułki lub chleb

250 g mąki pszennej razowej

250 g mąki pszennej

1 łyżka cukru

1 łyżka margaryny

½ łyżki soli

1 ½ paczki suszonych drożdży

300 ml ciepłej wody

■ Włożyć wszystkie składniki do miski.

■ Zamieszać ok. 30 sekund na najniższym

zakresie a następnie zagniatać ok.

7 minut na zakresie 4.

Wskazówka:

Z tej ilości przygotowanego

ciasta można upiec 12 bułek lub jeden

chleb w długiej formie.

Zastrzega się możliwość wprowadzania

zmian.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)