Praktyczna wskazówka:; takich jak kostki cukru lub kawałki mięsa.; Co zrobić w przypadku zatkania maszynki do mięsa?; TABELA USTAWIEŃ PRĘDKOŚCI; UŻYTKOWANIE; PRZEPIS; Rozdrabnianie na małe kawałki - Tefal HV10 8 IN 1 NE858D38 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Tefal HV10 8 IN 1 NE858D38 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 12
Ładowanie instrukcji

35

34

PL

UŻYTKOWANIE: KOŃCÓWKA DO KIEŁBASEK (RYS. 10–15)

Ważne: tej końcówki można używać dopiero po zmieleniu, przyprawieniu i dobrym

wymieszaniu mięsa.

• Po namoczeniu osłonki w ciepłej wodzie w celu przywrócenia jej elastyczności wsunąć ją na

lejek w taki sposób, aby zwisała na około 5 cm (na końcu można zawiązać supełek, aby ją

uszczelnić).

• Ustawić przycisk (2) w pozycji 2 (rys. 15), aby uruchomić urządzenie, i przepuścić zmielone

mięso przez maszynkę, przytrzymując stopniowo napełniająca się osłonkę.

Uwaga: zaleca się, aby czynność tę wykonywały dwie osoby: jedna wkłada zmielone

mięso, a druga przytrzymuje osłonkę.

• Długość kiełbaski ustala się poprzez zaciśnięcie i skręcenie osłonki. W celu przygotowania

kiełbasek o wysokiej jakości należy zadbać o to, aby podczas napełniania do środka

nie dostawało się powietrze. Kiełbaski powinny mieć od 10 do 15  cm długości (należy je

rozdzielać od siebie przez zaciśnięcie skórki między dwiema kiełbaskami i zawiązanie

węzełka na przewężeniu).

UŻYTKOWANIE: KOŃCÓWKA DO KEBBE (RYS. 16–17)

• Aby przygotować kebbe, należy ustawić przycisk (2) w pozycji 2 (rys. 17).

Praktyczna wskazówka:

Aby zrobić dobrą masę na potrawy takie jak kebbe lub kefta, należy przepuścić mięso przez

maszynkę dwa lub trzy razy aż do uzyskania odpowiedniej gładkości.

UŻYTKOWANIE: ROZDRABNIACZ DO WARZYW (RYS. 18-22)

• Aby zacząć rozdrabnianie, należy ustawić przycisk (2) w pozycji 1 (rys. 20).

Przydatne wskazówki ułatwiające uzyskanie najlepszych rezultatów:

Aby uzyskać satysfakcjonujące efekty i zapobiec zbieraniu się produktów w środku urządzenia,

należy używać twardych składników.

Nie używać urządzenia do tarcia ani krojenia zbyt twardych produktów spożywczych,

takich jak kostki cukru lub kawałki mięsa.

Wskazówka: Po zakończeniu pracy można przez nią przepuścić kilka kromek chleba, aby

wydobyć z maszynki resztki mięsa.

Uwagi:

– Urządzenia należy używać wyłącznie do mielenia surowego mięsa. Nie należy mielić mięsa

gotowanego.

– Urządzenia nie należy używać dłużej niż przez 5 minut.

Co zrobić w przypadku zatkania maszynki do mięsa?

• Należy zatrzymać maszynkę do mielenia mięsa, ustawiając przycisk (2) w pozycji „OFF”, a

następnie w pozycji „REV”

na kilka sekund, aby pozbyć się mięsa ze środka.

• Następnie ustawić przycisk w pozycji „2”, aby wznowić mielenie.

TABELA USTAWIEŃ PRĘDKOŚCI

UŻYTKOWANIE

2

2

2

1

CZYSZCZENIE (RYS. 23)

PRZEPIS

Rozdrabnianie na małe kawałki

1.

Czas pracy NIE POWINIEN przekroczyć 3 minut.

2.

Należy użyć sitka 9, 10 lub 11.

3.

Przez cały czas posypywać tacę mąką.

4.

Wymieszać 75 g mąki i 25 g wody aż do utworzenia się pasty.

5.

Z powstałego ciasta zagnieć małe kulki o wadze ok. 40 g.

6.

Podzielić je na dwa kawałki o podobnej wielkości.

7.

Użyć popychacza do żywności z siłą.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)