Tefal HV10 8 IN 1 NE858D38 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
35
34
PL
UŻYTKOWANIE: KOŃCÓWKA DO KIEŁBASEK (RYS. 10–15)
Ważne: tej końcówki można używać dopiero po zmieleniu, przyprawieniu i dobrym
wymieszaniu mięsa.
• Po namoczeniu osłonki w ciepłej wodzie w celu przywrócenia jej elastyczności wsunąć ją na
lejek w taki sposób, aby zwisała na około 5 cm (na końcu można zawiązać supełek, aby ją
uszczelnić).
• Ustawić przycisk (2) w pozycji 2 (rys. 15), aby uruchomić urządzenie, i przepuścić zmielone
mięso przez maszynkę, przytrzymując stopniowo napełniająca się osłonkę.
Uwaga: zaleca się, aby czynność tę wykonywały dwie osoby: jedna wkłada zmielone
mięso, a druga przytrzymuje osłonkę.
• Długość kiełbaski ustala się poprzez zaciśnięcie i skręcenie osłonki. W celu przygotowania
kiełbasek o wysokiej jakości należy zadbać o to, aby podczas napełniania do środka
nie dostawało się powietrze. Kiełbaski powinny mieć od 10 do 15 cm długości (należy je
rozdzielać od siebie przez zaciśnięcie skórki między dwiema kiełbaskami i zawiązanie
węzełka na przewężeniu).
UŻYTKOWANIE: KOŃCÓWKA DO KEBBE (RYS. 16–17)
• Aby przygotować kebbe, należy ustawić przycisk (2) w pozycji 2 (rys. 17).
Praktyczna wskazówka:
Aby zrobić dobrą masę na potrawy takie jak kebbe lub kefta, należy przepuścić mięso przez
maszynkę dwa lub trzy razy aż do uzyskania odpowiedniej gładkości.
UŻYTKOWANIE: ROZDRABNIACZ DO WARZYW (RYS. 18-22)
• Aby zacząć rozdrabnianie, należy ustawić przycisk (2) w pozycji 1 (rys. 20).
Przydatne wskazówki ułatwiające uzyskanie najlepszych rezultatów:
Aby uzyskać satysfakcjonujące efekty i zapobiec zbieraniu się produktów w środku urządzenia,
należy używać twardych składników.
Nie używać urządzenia do tarcia ani krojenia zbyt twardych produktów spożywczych,
takich jak kostki cukru lub kawałki mięsa.
Wskazówka: Po zakończeniu pracy można przez nią przepuścić kilka kromek chleba, aby
wydobyć z maszynki resztki mięsa.
Uwagi:
– Urządzenia należy używać wyłącznie do mielenia surowego mięsa. Nie należy mielić mięsa
gotowanego.
– Urządzenia nie należy używać dłużej niż przez 5 minut.
Co zrobić w przypadku zatkania maszynki do mięsa?
• Należy zatrzymać maszynkę do mielenia mięsa, ustawiając przycisk (2) w pozycji „OFF”, a
następnie w pozycji „REV”
na kilka sekund, aby pozbyć się mięsa ze środka.
• Następnie ustawić przycisk w pozycji „2”, aby wznowić mielenie.
TABELA USTAWIEŃ PRĘDKOŚCI
UŻYTKOWANIE
2
2
2
1
CZYSZCZENIE (RYS. 23)
PRZEPIS
Rozdrabnianie na małe kawałki
1.
Czas pracy NIE POWINIEN przekroczyć 3 minut.
2.
Należy użyć sitka 9, 10 lub 11.
3.
Przez cały czas posypywać tacę mąką.
4.
Wymieszać 75 g mąki i 25 g wody aż do utworzenia się pasty.
5.
Z powstałego ciasta zagnieć małe kulki o wadze ok. 40 g.
6.
Podzielić je na dwa kawałki o podobnej wielkości.
7.
Użyć popychacza do żywności z siłą.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)