Scarlett SC-MG45S66 - Instrukcja obsługi - Strona 10
![Scarlett SC-MG45S66](/img/product/thumbs/180/96/c8/96c8519405406a83c16a65d0ab4853af.webp)
IM022
SC-MG45S66
38
Nie należy rozdrabniać w maszynce do mielenia mięsa twardych
produktów (kości, orzechów, imbiru itp.).
Jeżeli
zadziałał
system
zabezpieczający
silnik
przed
przegrzaniem, nie należy włączać urządzenia, lecz poczekać, aż
całkowicie ostygnie.
Maksymalna długość nieprzerwanej pracy urządzenia – nie
więcej niż 7 minut z obowiązkową przerwą nie mniejszą niż
10 minut.
Za każdym razem po zakończeniu pracy należy upewnić się, że
urządzenie
jest
wyłączone,
odłączone
od
sieci
elektroenergetycznej i silnik całkowicie się zatrzymał, nim
zaczynać rozmontowanie urządzenia.
Nie należy przeciążać urządzenia nadmierną ilością produktów.
Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się przy temperaturze poniżej 0ºC, przed
włączeniem należy go przechowywać w temperaturze pokojowej nie krócej niż 2 godziny.
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzania drobnych zmian do konstrukcji urządzenia,
nie wpływających zasadniczo na jego bezpieczeństwo, sprawność i funkcjonalność, bez
dodatkowego powiadomienia.
Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na opakowaniu, a także w dokumentacji
towyrzyszącej, w formacie XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby „XX” to miesiąc produkcji,
następne cztery cyfry „XXXX” to rok produkcji.
PRZYGOTOWANIE DO PRACY
Wszystkie części maszynki do mielenia mięsa, które będą stykać się z produktami (oprócz
obudowy), należy umyć ciepłą wodą z detergentem.
Przed podłączeniem urządzenia do sieci elektrycznej należy się upewnić, że jest wyłączony.
PRACA
ZESTAWIENIE
Naciśnij i przytrzymaj przycisk odłączania szyjki. Włóż szyjkę ładującą do gniazda w obudowie i
obróć ją w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara dopóki nie kliknie. Następnie
zwolnij przycisk.
Obracaj do pozycji, przy której usłyszysz trzask blokady
Włóż do gardzieli załadowczej maszynki do mielenia mięsa ślimak długim końcem i obracaj go,
aż trafi na miejsce.
Załóż na ślimak najpierw nożyk (płaską stroną na zewnątrz).
A
następnie sitko w taki sposób, aby jego występy trafiły na rowki w gardzieli załadowczej
maszynki do mięsa, a krawędzie tnące nożyka mocno stykały się do jej płaszczyzny, w
przeciwnym razie mięso nie zostanie zmielone.
Dokręć (nie przeciągając) nakrętkę pierścieniową.
Nałóż na gardziel załadowczą maszynki do mielenia mięsa miskę do produktów.
Ustaw maszynkę do mięsa na równej powierzchni.
Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych na spodzie i panelach bocznych.
OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA
Pokrój mięso na kawałki o takiej wielkości, aby łatwo przechodziły przez gardziel załadowczą.
Podłącz maszynkę do mielenia mięsa do źródła zasilania prądem elektrycznym i przełącz
wyłącznik na pozycję ON.
Umieść mięso na misce i po trochu podawaj do maszynki do mięsa popychaczem.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę do mięsa i odłącz ją od źródła zasilania prądem
elektrycznym.
PRZYGOTOWANIE KIBBEH
Kibbeh to tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu . Zazwyczaj przygotowuje się z baraniny i
zboża pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę. Z mięsa mielonego robi się puste
rureczki, faszeruje się je grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży się w oleju.
Przepuszczaj wcześniej przygotowany farsz poprzez nasadkę do przygotowania kibbeh.
Pokrój uzyskaną pustą rurę na kawałki o pożądanej długości.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Inne modele maszynki do mięsa Scarlett
-
Scarlett SC-MG45M07
-
Scarlett SC-MG45M11
-
Scarlett SC-MG45M14
-
Scarlett SC-MG45M17
-
Scarlett SC-MG45M20
-
Scarlett SC-MG45M21
-
Scarlett SC-MG45M23
-
Scarlett SC-MG45M24
-
Scarlett SC-MG45M25
-
Scarlett SC-MG45S58