Scarlett SC-MG45S58 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Scarlett SC-MG45S58 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 9
Ładowanie instrukcji

IM020

www.scarlett.ru

SC-MG45S58

19

Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się przy
temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem należy go
przechowywać w temperaturze pokojowej nie krócej niż
2 godziny.

Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzania
drobnych zmian do konstrukcji urządzenia, nie
wpływających zasadniczo na jego bezpieczeństwo,
sprawność i funkcjonalność, bez dodatkowego
powiadomienia.

Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na
opakowaniu, a także w dokumentacji towyrzyszącej, w
formacie XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby „XX” to
miesiąc produkcji, następne cztery cyfry „XXXX” to rok
produkcji.

PRZYGOTOWANIE DO PRACY

Wszystkie części maszynki do mielenia mięsa, które
będą stykać się z produktami (oprócz obudowy), należy
umyć ciepłą wodą z detergentem.

Przed podłączeniem urządzenia do sieci elektrycznej
należy się upewnić, że jest wyłączony.

PRACA

ZESTAWIENIE (Ryc.1-7)

Włóż gardziel załadowczą maszynki do mielenia mięsa
do gniazda na obudowie.

Obracaj do pozycji, przy której usłyszysz trzask blokady

Włóż do gardzieli załadowczej maszynki do mielenia
mięsa ślimak długim końcem i obracaj go, aż trafi na
miejsce.

Załóż na ślimak najpierw nożyk (płaską stroną na
zewnątrz), a następnie sitko w taki sposób, aby jego
występy trafiły na rowki w gardzieli załadowczej
maszynki do mięsa, a krawędzie tnące nożyka mocno
stykały się do jej płaszczyzny, w przeciwnym razie
mięso nie zostanie zmielone.

Dokręć (nie przeciągając) nakrętkę pierścieniową.

Nałóż na gardziel załadowczą maszynki do mielenia mięsa
miskę do produktów.

Ustaw maszynkę do mięsa na równej powierzchni.

Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych na
spodzie i panelach bocznych.

OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA

Pokrój mięso na kawałki o takiej wielkości, aby łatwo
przechodziły przez gardziel załadowczą.

Podłącz maszynkę do mielenia mięsa do źródła
zasilania prądem elektrycznym i przełącz wyłącznik na
pozycję ON.

Umieść mięso na misce i po trochu podawaj do
maszynki do mięsa popychaczem.

Po

zakończeniu pracy wyłącz maszynkę do mięsa i

odłącz ją od źródła zasilania prądem elektrycznym.

PRZYGOTOWANIE KIBBEH (Ryc.8-10)

Kibbeh to tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu .
Zazwyczaj przygotowuje się z baraniny i zboża
pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę. Z
mięsa mielonego robi się puste rureczki, faszeruje się je
grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży się w
oleju.

Przepuszczaj wcześniej przygotowany farsz poprzez
nasadkę do przygotowania kibbeh.

Pokrój uzyskaną pustą rurę na kawałki o pożądanej
długości.

Napełnij rurki farszem i zamknij ich końce.

Smaż kibbeh w oleju.

PRZYGOTOWANIE DOMOWE

J KIEŁBASY (Ryc.11)

Przetrzymaj powłokę dla kiełbasy w ciepłej wodzie
przez 10 minut, a następnie załóż wilgotną powłokę na
nasadkę do przygotowania kiełbasy.

Umieść mielone mięso w misce. Napełnij powłokę,
delikatnie popychając mięso do gardzieli za pomocą
popychacza.

Jeśli powłoka przyklei się do nasadki, zwilż ją wodą.

NAWRÓT

Jeśli maszynka do mielenia mięsa została zatkana,
wyłącz ją oraz, nie odłączając od zasilania, ustaw
przełącznik na pozycję R.

Ślimak zacznie się obracać w przeciwnym kierunku i
wypchnie zacięte produkty.

Jeśli to nie pomoże, odłącz maszynkę do mięsa z
sieci, rozbierz i wyczyść.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

ROZBIERANIE

Wy

łącz maszynkę do mięsa i upewnij się, że silnik

całkowicie się zatrzymał.

Odłącz urządzenie od sieci elektrycznej.

Rozbieranie wykonuje się w odwrotnej kolejności do
zestawienia.

Po odłączeniu gardzieli załadowczej maszynki do
mielenia mięsa naciśnij ustalacz i obróć gardziel.

W

celu

ułatwienia

rozebrania

na

nakrętce

pierścieniowej przewidziane są specjalne występy.

CZYSZCZENIE

Usuń resztki produktów.

Umyj wszystkie części, które kontaktowały z
produktami, ciepłą wodą z detergentem.

Nie

używaj

środków

ściernych,

substancji

zawierających

chlorek

ani

rozpuszczalników

organicznych.

Nie wolno zanurzać obudowy silnika w wodzie.
Przetrzyj go zwilżoną szmatką.

Nie wolno myć części metalowych maszynki do
mięsa w zmywarce!

Nie używaj gorącej wody o temperaturze powyżej
50

do mycia metalowych maszynki do mięsa,

ponieważ to przyspieszy ich utlenianie.

Po umyciu wytrzyj części metalowe suchą
szmatką.

Jeśli maszynka do mielenia mięsa nie będzie
używana przez dłuższy czas, należy wytrzeć jej
wszystkie części metalowe szmatką zwilżoną w
oleju roślinnym.

PRZECHOWYWANIE

Przed przechowywaniem upewnij się, że urządzenie
jest odłączone od sieci elektrycznej i całkowicie
ostygło.

Spełniaj wszystkie wymagania określone w sekcji
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.

Zwiń przewód zasilający.

Przechowuj urządzenie w suchym i chłodnym miejscu.

Ten symbol umieszczony na wyrobie, opakowaniu

i/lub dołączonej dokumentacji oznacza, że zużytych
urządzeń elektrycznych i elektronicznych oraz baterii
nie należy wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami
gospo

darstwa domowego. Należy je oddawać do

specjalnych punktów odbioru.
Aby uzyskać więcej informacji na temat istniejących
systemów zbierania odpadów, należy skontaktować się
z władzami lokalnymi.
Prawidłowa utylizacja pomaga oszczędzać cenne
zasoby i zapob

iec ewentualnym negatywnym wpływom

na zdrowie ludzi i stan środowiska naturalnego, które
mogą powstać w wyniku niewłaściwego postępowania z
odpadami.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)