Scarlett SC-MG45M17 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Scarlett SC-MG45M17 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 9
Ładowanie instrukcji

IM020

www.scarlett.ru

SC-MG45M17

19

Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, to
powinien on być wymieniony u wytwórcy lub w
specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez
wykwalifikowaną osobę.

Nie

wolno

próbować

naprawiać

urządzenie

samodzielnie. W

przypadku

usterek

należy

skontaktować

się

z

najbliższym

Punktem

Serwisowym.

Należy uważać, aby przewód zasilający nie dotykał
ostrych krawędzi i gorących powierzchni.

Nie należy pociągać za przewód zasilania, skręcać
go lub nawijać wokół obudowy urządzenia.

Nie należy stawiać urządzenia na gorącej kuchni
gazowej bądź elektrycznej lub umieszczać w pobliżu
źródeł ciepła.

Nie należy dotykać ruchomych części urządzenia.

Należy uważać podczas obchodzenia się z nożem –
jest bardzo ostry.

Zabrania się przepychać produkty do komory
palcami, należy do tego korzystać z popychacza.
Jeżeli to nie pomogło rozwiązać problem, należy
wyłączyć

i

odłączyć

urządzenie

od

sieci

elektroenergetycznej, rozmontować go na części i
oczyścić zatkane miejsca.

Podczas przenoszenia należy trzymać urządzenie
obiema rękoma za obudowę oraz w żadnym
wypadku nie trzymać go za misę do produktów ani
za komorę.

Podczas korzystania z nasadki do kebbe nie należy
instalować noża i siatki.

Nie należy rozdrabniać w maszynce do mielenia
mięsa twardych produktów (kości, orzechów, imbiru
itp.).

Jeżeli zadziałał system zabezpieczający silnik przed
przegrz

aniem, nie należy włączać urządzenia, lecz

poczekać, aż całkowicie ostygnie.

Maksymalna

długość

nieprzerwanej

pracy

urządzenia – nie więcej niż 7 minut z
obowiązkową przerwą nie mniejszą niż 7 minut.

Za każdym razem po zakończeniu pracy należy
upewnić się, że urządzenie jest wyłączone,
odłączone od sieci elektroenergetycznej i silnik
całkowicie

się

zatrzymał,

nim

zaczynać

rozmontowanie urządzenia.

Nie należy przeciążać urządzenia nadmierną ilością
produktów.

Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się
przy temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem
należy go przechowywać w temperaturze pokojowej
nie krócej niż 2 godziny.

Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzania

drobnych zmian do konstrukcji urządzenia, nie
wpływających zasadniczo na jego bezpieczeństwo,
sprawność i funkcjonalność, bez dodatkowego
powiadomienia.

Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na

opakowaniu, a także w dokumentacji towyrzyszącej,
w formacie XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby
„XX” to miesiąc produkcji, następne cztery cyfry
„XXXX” to rok produkcji.

PRZYGOTOWANIE DO PRACY

Wszystkie części maszynki do mielenia mięsa, które
będą stykać się z produktami (oprócz obudowy),
należy umyć ciepłą wodą z dodatkiem środka
myjącego.

Przed

podłączeniem

urządzenia

do

sieci

elektroe

nergetycznej należy się upewnić, że jest

wyłączone.

PRACA

MONTAŻ

Należy włożyć komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa do otworu na obudowie.

Nalęzy włożyć do komory mielącej maszynki
ślimaka, aby jego dłuższa strona była skierowana
wewnątrz komory, oraz przekręcać go do końca.

Na ślimaka należy nałożyć nóż, a następnie sitko w
taki sposób, aby jego wypusty wszedły do rowków
na obudowie komory mielącej maszynki do mielenia
mięsa, natomiast krawędzie tnące noża mocno
stykały się z jej powierzchnią, w przeciwnym razie
mięso nie zostanie zmielone.

Należy dokręcić (nie przeciągając) nakrętkę
pierścieniową.

Należy nałóżyć na komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa miskę do produktów.

Należy ustawić maszynkę do mielenia mięsa na
równej powierzchni.

Nie wol

no blokować otworów wentylacyjnych na

dolnym i bocznym panelach.

OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA

Należy pokroić mięso na kawałki o takiej wielkości,
aby łatwo przechodziły przez komorę mielącą.

Należy podłączyć maszynkę do mielenia mięsa do
źródła zasilania prądem elektrycznym i przełączyć
wyłącznik na pozycję ON.

Należy umieścić mięso na misce i powoli podawać
do maszynki do mielenia mięsa popychaczem.

Po zakończeniu pracy należy wyłączyć maszynkę do
mielenia

mięsa

i

odłączyć

od

sieci

elektroenergetycznej.

PRZ

YRZĄDZENIE MIĘSA DO KEBBE

Kebbe to tradycyjne danie Bliskiego Wschodu.

Zazwyczaj jest przyrządzane z baraniny i zboża
pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę.
Z mięsa mielonego robi się puste rureczki, faszeruje
się je grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży
się w oleju.

Należy przepuścić wcześniej przygotowany farsz
przez nasadkę do kebbe.

Należy pokroić uzyskaną pustą rurę na kawałki o
pożądanej długości.

Należy napełnić rurki farszem i zalepić ich końce.

Należy podsmażyć kebbe w oleju.

PRZYRZĄDZANIE DOMOWEJ KIEŁBASY

Należy zanurzyć powłokę kiełbasy w ciepłej wodzie
na 10 minut, a następnie założyć wilgotną powłokę
na nasadkę do przygotowania kiełbasy.

Należy zamieścić zmielone mięso na misie. Należy
napełnić powłokę, delikatnie przesuwając mięso do
komory mielącej za pomocą popychacza.

Jeśli powłoka przyklei się do nasadki, należy ją
zwilżyć wodą.

NASADKI DO TARCIA I SZATKOWANIA

Te nasadki są wykorzystywane do szatkowania
warzyw i owoców.

Należy wstawić komorę mielącą do tarcia i
sza

tkowania do otworu na obudowie. Należy ją

umocować

poprzez

przekręcenie

przeciw

wskazówkom zegara.

Należy umieścić jedną z nasadek do bębna komory
mielącej.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)