Scarlett SC-MG45M07 - Instrukcja obsługi - Strona 10

Scarlett SC-MG45M07 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

IM021

www.scarlett.ru

SC-MG45M07

19

Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez
osoby (w tym dzieci) o obniżonych możliwościach
fizycznych, zmysłowych lub umysłowych albo w
przypadku braku doświadczenia lub wiedzy, jeśli nie
znajdują się one pod nadzorem lub nie poinstruowane
przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo na
temat korzystania z urządzenia.

Dzieci

powinny

być

nadzorowane

w

celu

niedopuszczenia do bawienia się z urządzeniem.

Nie wolno pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.

Nie należy korzystać z akcesoriów nie stanowiących
części składowych tego zestawu.

Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, to
powinien on być wymieniony u wytwórcy lub w
specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez
wykwalifikowaną osobę.

Nie

wolno

próbować

naprawiać

urządzenie

samodzielnie.

W

przypadku

usterek

nal

eży

skontaktować się z najbliższym Punktem Serwisowym.

Należy uważać, aby przewód zasilający nie dotykał
ostrych krawędzi i gorących powierzchni.

Nie należy pociągać za przewód zasilania, skręcać go
lub nawijać wokół obudowy urządzenia.

Nie należy stawiać urządzenia na gorącej kuchni
gazowej bądź elektrycznej lub umieszczać w pobliżu
źródeł ciepła.

Nie należy dotykać ruchomych części urządzenia.

Należy uważać podczas obchodzenia się z nożem –
jest bardzo ostry.

Zabrania się przepychać produkty do komory palcami,
należy do tego korzystać z popychacza. Jeżeli to nie
pomogło rozwiązać problem, należy wyłączyć i
odłączyć urządzenie od sieci elektroenergetycznej,
rozmontować go na części i oczyścić zatkane miejsca.

Podczas przenoszenia należy trzymać urządzenie
obiema rękoma za obudowę oraz w żadnym wypadku
nie trzymać go za misę do produktów ani za komorę.

Podczas korzystania z nasadki do kebbe nie należy
instalować noża i siatki.

Nie należy rozdrabniać w maszynce do mielenia mięsa
twardych produktów (kości, orzechów, imbiru itp.).

Jeżeli zadziałał system zabezpieczający silnik przed
przegrzaniem, nie należy włączać urządzenia, lecz
poczekać, aż całkowicie ostygnie.

Maksymalna

długość

nieprzerwanej

pracy

urządzenia – nie więcej niż 7 minut z obowiązkową
prz

erwą nie mniejszą niż 7 minut.

Za każdym razem po zakończeniu pracy należy
upewnić się, że urządzenie jest wyłączone, odłączone
od sieci elektroenergetycznej i silnik całkowicie się
zatrzymał, nim zaczynać rozmontowanie urządzenia.

Nie należy przeciążać urządzenia nadmierną ilością
produktów.

Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się przy
temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem należy go
przechowywać w temperaturze pokojowej nie krócej niż
2 godziny.

Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzania
drobnych zmian do konstrukcji urządzenia, nie
wpływających zasadniczo na jego bezpieczeństwo,
sprawność i funkcjonalność, bez dodatkowego
powiadomienia.

Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na
opakowaniu, a także w dokumentacji towyrzyszącej, w
formacie XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby „XX” to
miesiąc produkcji, następne cztery cyfry „XXXX” to rok
produkcji.

PRZYGOTOWANIE DO PRACY

Wszystkie części maszynki do mielenia mięsa, które
będą stykać się z produktami (oprócz obudowy), należy
umyć ciepłą wodą z dodatkiem środka myjącego.

Przed

podłączeniem

urządzenia

do

sieci

elektroenergetycznej należy się upewnić, że jest
wyłączone.

PRACA

MONTAŻ

Należy włożyć komorę mielącą maszynki do mielenia
mięsa do otworu na obudowie.

Nalęzy włożyć do komory mielącej maszynki ślimaka,
aby jego dłuższa strona była skierowana wewnątrz
komory, oraz przekręcać go do końca.

Na ślimaka należy nałożyć nóż, a następnie sitko w taki
sposób, aby jego wypusty wszedły do rowków na
obudowie komory mielącej maszynki do mielenia
mięsa, natomiast krawędzie tnące noża mocno stykały
się z jej powierzchnią, w przeciwnym razie mięso nie
zostanie zmielone.

Należy

dokręcić

(nie

przeciągając)

nakrętkę

pierścieniową.

Należy nałóżyć na komorę mielącą maszynki do mielenia
mięsa miskę do produktów.

Należy ustawić maszynkę do mielenia mięsa na równej
powierzchni.

Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych na
dolnym i bocznym panelach.

OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA

Należy pokroić mięso na kawałki o takiej wielkości, aby
łatwo przechodziły przez komorę mielącą.

Należy podłączyć maszynkę do mielenia mięsa do
źródła zasilania prądem elektrycznym i przełączyć
wyłącznik na pozycję ON.

Należy umieścić mięso na misce i powoli podawać do
maszynki do mielenia mięsa popychaczem.

Po zakończeniu pracy należy wyłączyć maszynkę do
mielenia

mięsa

i

odłączyć

od

sieci

elektroenergetycznej.

PRZYRZĄDZENIE MIĘSA DO KEBBE

Kebbe to tradycyjne danie Bliskiego Wschodu.
Zazwyczaj jest przyrządzane z baraniny i zboża
pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę. Z
mięsa mielonego robi się puste rureczki, faszeruje się je
grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży się w
oleju.

Należy przepuścić wcześniej przygotowany farsz przez
nasadkę do kebbe.

Należy pokroić uzyskaną pustą rurę na kawałki o
pożądanej długości.

Należy napełnić rurki farszem i zalepić ich końce.

Należy podsmażyć kebbe w oleju.

PRZYRZĄDZANIE DOMOWEJ KIEŁBASY

Należy zanurzyć powłokę kiełbasy w ciepłej wodzie na
10 minut, a następnie założyć wilgotną powłokę na
nasadkę do przygotowania kiełbasy.

Należy zamieścić zmielone mięso na misie. Należy
napełnić powłokę, delikatnie przesuwając mięso do
komory mielącej za pomocą popychacza.

Jeśli powłoka przyklei się do nasadki, należy ją zwilżyć
wodą.

NASADKI DO TARCIA I SZATKOWANIA

Te nasadki są wykorzystywane do szatkowania warzyw
i owoców.

Należy wstawić komorę mielącą do tarcia i szatkowania
do otworu na obudowie. Należy ją umocować poprzez
przekręcenie przeciw wskazówkom zegara.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)