Profi Cook PC-FW 1173 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
PC-FW1173_IM
20.12.18
44
•
Nie używaj do kruszenia twardych obiektów, takich jak kości lub
muszle.
•
Nie manipuluj przełącznikami bezpieczeństwa.
•
Używać tego urządzenia tylko do przetwarzania żywności. Nie-
uprawnione używanie do innych celów może spowodować obra-
żenia ciała.
Rozpakowanie urządzenia
1.
Wyjmij urządzenie z opakowania.
2.
Usuń wszystkie materiały opakowaniowe takie, jak folie
z tworzyw sztucznych, materiał wypełniający, opaski
zaciskowe i opakowania kartonowe.
3.
Sprawdź zawartość pod kątem brakujących części.
4.
W razie, gdy zawartość opakowania jest niepełna lub jest
zauważalnie uszkodzona nie wolno korzystać z urządze-
nia. Należy zwrócić je bezzwłocznie do sprzedawcy.
WSKAZÓWKA:
Na urządzenie mogą znajdować się kurz i pozostałości
produkcyjne. Zalecamy wyczyszczenie urządzenia zgod-
nie ze wskazówkami zawartymi w punkcie „Czyszczenie”.
Przegląd elementów obsługi /
Zakres dostawy
1 Podajnik
2 Przełącznik ON / / R (do przodu / wył. / wstecz)
3 Przełącznik funkcyjny ON / R (wł. / wstecz)
4 Silnik
5 Śruba
6 Obudowa spirali
7 Popychacz
Rysunki A - C
8 Spirala
9 Nóż
10 3 perforowane dyski (drobne, średnie, grube)
11 Wtyczka
12 Akcesorium do kiełbas
13 2-częściowa nasadka do kebbe
Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem
Urządzenie to służy do
•
Rozdrabniania produktów.
•
Kształtowania makaronu lub ciasta przy użyciu różnych
akcesoriów.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku w prywatnych
gospodarstwach domowych i podobnych miejscach.
Może ono być eksploatowane jedynie w sposób, jaki został
opisany w niniejszej instrukcji obsługi.
Urządzenia nie można wykorzystywać w celach komercyj-
nych.
Stosowanie do innych zastosowań jest uznawane za
niezgodne z przeznaczeniem i nieprawidłowe i może pro-
wadzić do uszkodzenia mienia i obrażeń ciała.
Producent nie odpowiada za uszkodzenia spowodowane
użytkowaniem niezgodnym z przeznaczeniem.
Wskazówki dotyczące użytkowania
•
Nie używać do kruszenia twardych obiektów, takich jak
kości czy muszle.
•
Mięso pokroić na kawałki o długości około 2,5 cm.
Sprawdzić, czy nie ma w nim kości czy ścięgien.
•
Do zgrubnego rozdrabniania mięsa użyć sitka o najwięk-
szych otworach.
•
W drugim kroku założyć sitko o mniejszych otworach.
Zależy to od tego, jak drobno ma być zmielone mięso.
•
Przed rozpoczęciem pracy sitka maszynki lekko powlec
warstwą tłuszczu roślinnego.
•
Do mielenia mięsa należy pod wylotem maszynki umie-
ścić naczynie.
•
Za pomocą przystawki „Kebbe” (13) można formować
rurki mięsne lub z ciasta.
Formowanie kiełbas
•
Można użyć zarówno prawdziwych flaków jak i sztucz-
nych osłonek.
•
Jeśli zdecydowaliśmy się na naturalne jelita, przed uży-
ciem należy je przez pewien czas namoczyć w wodzie.
•
Zawiązać węzeł na końcu flaka.
•
Nasunąć flak na przystawkę do wyrobu kiełbas.
•
Gdy kiełbaska osiągnie żądaną długość, należy ją
uchwycić palcami tuż przy przystawce i raz lub dwa razy
obrócić wokół jej osi.
•
Sprawdzić, czy mięso kiełbasy jest „luźno” nadziane w jej
flaku, gdyż podczas gotowania lub pieczenia zwiększy
swoją objętość, co może spowodować rozerwanie flaka
czy osłonki.
•
Jeśli pierwsza kiełbasa osiągnie wymaganą długość,
ścisnąć palcami kiełbasę na końcu przystawki do sporzą-
dzania kiełbas.
•
Raz lub dwa razy okręć kiełbasę wokół jej własnej osi.
Spis treści
- 5 Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; Przed wymianą akcesoriów lub części dodatkowych, które ru
- 7 Rozpakowanie urządzenia
- 9 Czyszczenie; Przed czyszczeniem urządzenia zawsze wyciągaj wtyczkę zasi; Nożyk maszynki do mielenia mięsa jest ostry! Zachodzi ryzyko; czyszczenia i montażu poszczególnych elementów.; Przechowywanie
- 10 Eliminowanie usterek i zakłóceń; Dane techniczne
- 11 Usuwanie
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)