Moulinex ME556810 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
105
104
PL
U
w
aga: Do urz
ą
dzenia dostarczona jest
broszura z instrukcjami bezpiecze
ń
st
w
a
dotycz
ą
cymi urz
ą
dzenia LS-123456. Przed
pier
w
szym u
ż
yciem urz
ą
dzenia prosimy j
ą
u
w
a
ż
nie przeczytać. Broszur
ę
nale
ż
y nast
ę
pnie
zacho
w
ać
w
bezpiecznym miejscu.
OPIS
1 Zespół silnika
2 Przycisk zwalniający głowicę maszynki
do mielenia
3 Przycisk
3a WŁ.
3b WYŁ.
3c R (cofanie)
4 Uchwyt
5 Zdejmowana głowica maszynki do mięsa
6 Wyjmowana tacka
7 Popychacz do mięsa
8 Ślimak
9 Samoostrzące się ostrze ze stali
nierdzewnej
10 Sitko z małymi otworami*
11 Sitko ze średnimi otworami*
12 Sitko z dużymi otworami*
13 Pierścień mocujący
14 Końcówka do kiełbasek*
15 Końcówka do kebbe*
15a Pierścień do kebbe
15b Kebbe
16 Bębny do rozdrabniania*
16a Popychacz
16b Szatkownica
16c Tarka
16d Rozdrabniacz
17 Pokrywa schowka
18 Schowek
* Zależnie od modelu
PRZED PIER
W
SZYM U
Ż
YCIEM
• Umyć wszystkie akcesoria w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wypłukać i
natychmiast dokładnie wysuszyć.
• Sitko i ostrze muszą być stale nasmarowane. Należy je przetrzeć olejem do smażenia.
• Urządzenia nie należy włączać, gdy nie ma w nim produktów lub jeżeli sitka nie zostały
nasmarowane olejem.
U
W
AGA: Ostrza i b
ę
bny do rozdrabniania s
ą
bardzo ostre. Z ostrzami nale
ż
y obchodzić
si
ę
z du
żą
ostro
ż
no
ś
ci
ą
.
U
Ż
YTKO
W
ANIE: G
Ł
O
W
ICA MASZYNKI DO MI
Ę
SA (RYS. 1–9)
• Przygotować produkty do zmielenia. Usunąć z nich kości, chrząstki i ścięgna. Pokroić mięso
na małe kawałki. (ok. 2 × 2 cm).
• Nacisnąć przycisk WŁ. (3a), aby uruchomić urządzenie (rys. 8).
W
skazó
w
ka: Po zako
ń
czeniu pracy mo
ż
na przez ni
ą
przepu
ś
cić kilka kromek chleba, aby
w
ydobyć z maszynki resztki mi
ę
sa.
U
w
agi:
- Urządzenia należy używać wyłącznie do mielenia surowego mięsa. Nie należy mielić mięsa
gotowanego.
- Urządzenia nie należy używać dłużej niż przez 10 minut.
- Mięso należy wpychać do zdejmowanej głowicy maszynki do mielenia (5) tylko za pomocą
popychacza do mięsa (7).
Co zrobić
w
przypadku zatkania maszynki do mi
ę
sa?
• Zatrzymać maszynkę do mięsa za pomocy przycisku WYŁ. (3b) i nacisnąć przycisk R (3c) na
kilka sekund, aby odblokować mięso.
• Nacisnąć przycisk WŁ. (3a), aby kontynuować mielenie.
U
Ż
YTKO
W
ANIE: KO
Ń
CÓ
W
KA DO KIE
Ł
BASEK (RYS. 10–15)
W
a
ż
ne: tej ko
ń
có
w
ki mo
ż
na u
ż
y
w
ać dopiero po zmieleniu, przypra
w
ieniu i dobrym
w
ymieszaniu mi
ę
sa.
• Po namoczeniu osłonki w ciepłej wodzie w celu przywrócenia jej elastyczności wsunąć ją
na lejek w taki sposób, aby zwisała na około 5 cm (na końcu można zawiązać supełek, aby
ją uszczelnić).
• Nacisnąć przycisk WŁ. (3a) (rys. 15), aby uruchomić urządzenie, i przepuścić zmielone mięso
przez maszynkę, przytrzymując stopniowo napełniająca się osłonkę.
U
w
aga: zaleca si
ę
, aby czynno
ś
ć t
ę
w
ykony
w
a
ł
y d
w
ie osoby: jedna
w
k
ł
ada zmielone
mi
ę
so, a druga przytrzymuje os
ł
onk
ę
.
• Długość kiełbaski ustala się poprzez zaciśnięcie i skręcenie osłonki. W celu przygotowania
kiełbasek o wysokiej jakości należy zadbać o to, aby podczas napełniania do środka nie
dostawało się powietrze. Kiełbaski powinny mieć od 10 do 15 cm długości (należy je
rozdzielać od siebie przez zaciśnięcie skórki między dwiema kiełbaskami i zawiązanie
węzełka na przewężeniu).
U
Ż
YTKO
W
ANIE: KO
Ń
CÓ
W
KA DO KEBBE (RYS. 16–17)
• Aby przygotować kebbe, należy nacisnąć przycisk WŁ. (3a) (rys. 17).
Praktyczna
w
skazó
w
ka:
Aby zrobić dobrą masę na potrawy takie jak kebbe lub kefta, należy przepuścić mięso przez
maszynkę dwa lub trzy razy aż do uzyskania odpowiedniej gładkości.
U
Ż
YTKO
W
ANIE: ROZDRABNIACZ DO
W
ARZY
W
(RYS. 18–20)
• Aby rozdrobnić warzywa, nacisnąć przycisk WŁ. (3a) (rys. 20).
Przydatne
w
skazó
w
ki u
ł
at
w
iaj
ą
ce uzyskanie najlepszych rezultató
w
:
Aby uzyskać satysfakcjonujące efekty i zapobiec zbieraniu się produktów w środku urządzenia,
należy używać twardych składników.
Nie u
ż
y
w
ać urz
ą
dzenia do tarcia ani krojenia zbyt t
w
ardych produktó
w
spo
ż
y
w
czych,
takich jak kostki cukru lub ka
w
a
ł
ki mi
ę
sa.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)