Co zrobić - Moulinex ME556810 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Moulinex ME556810 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 10
Ładowanie instrukcji

105

104

PL

U

w

aga: Do urz

ą

dzenia dostarczona jest

broszura z instrukcjami bezpiecze

ń

st

w

a

dotycz

ą

cymi urz

ą

dzenia LS-123456. Przed

pier

w

szym u

ż

yciem urz

ą

dzenia prosimy j

ą

u

w

a

ż

nie przeczytać. Broszur

ę

nale

ż

y nast

ę

pnie

zacho

w

w

bezpiecznym miejscu.

OPIS

1 Zespół silnika

2 Przycisk zwalniający głowicę maszynki

do mielenia

3 Przycisk

3a WŁ.

3b WYŁ.

3c R (cofanie)

4 Uchwyt

5 Zdejmowana głowica maszynki do mięsa

6 Wyjmowana tacka

7 Popychacz do mięsa

8 Ślimak

9 Samoostrzące się ostrze ze stali

nierdzewnej

10 Sitko z małymi otworami*

11 Sitko ze średnimi otworami*

12 Sitko z dużymi otworami*

13 Pierścień mocujący

14 Końcówka do kiełbasek*

15 Końcówka do kebbe*

15a Pierścień do kebbe

15b Kebbe

16 Bębny do rozdrabniania*

16a Popychacz

16b Szatkownica

16c Tarka

16d Rozdrabniacz

17 Pokrywa schowka

18 Schowek

* Zależnie od modelu

PRZED PIER

W

SZYM U

Ż

YCIEM

• Umyć wszystkie akcesoria w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wypłukać i

natychmiast dokładnie wysuszyć.

• Sitko i ostrze muszą być stale nasmarowane. Należy je przetrzeć olejem do smażenia.

• Urządzenia nie należy włączać, gdy nie ma w nim produktów lub jeżeli sitka nie zostały

nasmarowane olejem.

U

W

AGA: Ostrza i b

ę

bny do rozdrabniania s

ą

bardzo ostre. Z ostrzami nale

ż

y obchodzić

si

ę

z du

żą

ostro

ż

no

ś

ci

ą

.

U

Ż

YTKO

W

ANIE: G

Ł

O

W

ICA MASZYNKI DO MI

Ę

SA (RYS. 1–9)

• Przygotować produkty do zmielenia. Usunąć z nich kości, chrząstki i ścięgna. Pokroić mięso

na małe kawałki. (ok. 2 × 2 cm).

• Nacisnąć przycisk WŁ. (3a), aby uruchomić urządzenie (rys. 8).

W

skazó

w

ka: Po zako

ń

czeniu pracy mo

ż

na przez ni

ą

przepu

ś

cić kilka kromek chleba, aby

w

ydobyć z maszynki resztki mi

ę

sa.

U

w

agi:

- Urządzenia należy używać wyłącznie do mielenia surowego mięsa. Nie należy mielić mięsa

gotowanego.

- Urządzenia nie należy używać dłużej niż przez 10 minut.

- Mięso należy wpychać do zdejmowanej głowicy maszynki do mielenia (5) tylko za pomocą

popychacza do mięsa (7).

Co zrobić

w

przypadku zatkania maszynki do mi

ę

sa?

• Zatrzymać maszynkę do mięsa za pomocy przycisku WYŁ. (3b) i nacisnąć przycisk R (3c) na

kilka sekund, aby odblokować mięso.

• Nacisnąć przycisk WŁ. (3a), aby kontynuować mielenie.

U

Ż

YTKO

W

ANIE: KO

Ń

W

KA DO KIE

Ł

BASEK (RYS. 10–15)

W

a

ż

ne: tej ko

ń

w

ki mo

ż

na u

ż

y

w

ać dopiero po zmieleniu, przypra

w

ieniu i dobrym

w

ymieszaniu mi

ę

sa.

• Po namoczeniu osłonki w ciepłej wodzie w celu przywrócenia jej elastyczności wsunąć ją

na lejek w taki sposób, aby zwisała na około 5 cm (na końcu można zawiązać supełek, aby

ją uszczelnić).

• Nacisnąć przycisk WŁ. (3a) (rys. 15), aby uruchomić urządzenie, i przepuścić zmielone mięso

przez maszynkę, przytrzymując stopniowo napełniająca się osłonkę.

U

w

aga: zaleca si

ę

, aby czynno

ś

ć t

ę

w

ykony

w

a

ł

y d

w

ie osoby: jedna

w

k

ł

ada zmielone

mi

ę

so, a druga przytrzymuje os

ł

onk

ę

.

• Długość kiełbaski ustala się poprzez zaciśnięcie i skręcenie osłonki. W celu przygotowania

kiełbasek o wysokiej jakości należy zadbać o to, aby podczas napełniania do środka nie

dostawało się powietrze. Kiełbaski powinny mieć od 10 do 15  cm długości (należy je

rozdzielać od siebie przez zaciśnięcie skórki między dwiema kiełbaskami i zawiązanie

węzełka na przewężeniu).

U

Ż

YTKO

W

ANIE: KO

Ń

W

KA DO KEBBE (RYS. 16–17)

• Aby przygotować kebbe, należy nacisnąć przycisk WŁ. (3a) (rys. 17).

Praktyczna

w

skazó

w

ka:

Aby zrobić dobrą masę na potrawy takie jak kebbe lub kefta, należy przepuścić mięso przez

maszynkę dwa lub trzy razy aż do uzyskania odpowiedniej gładkości.

U

Ż

YTKO

W

ANIE: ROZDRABNIACZ DO

W

ARZY

W

(RYS. 18–20)

• Aby rozdrobnić warzywa, nacisnąć przycisk WŁ. (3a) (rys. 20).

Przydatne

w

skazó

w

ki u

ł

at

w

iaj

ą

ce uzyskanie najlepszych rezultató

w

:

Aby uzyskać satysfakcjonujące efekty i zapobiec zbieraniu się produktów w środku urządzenia,

należy używać twardych składników.

Nie u

ż

y

w

ać urz

ą

dzenia do tarcia ani krojenia zbyt t

w

ardych produktó

w

spo

ż

y

w

czych,

takich jak kostki cukru lub ka

w

a

ł

ki mi

ę

sa.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)