Bosch MFW3630A Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
183
pl
Porady
Marcepan
Wskazówka (MFW36.../MFW38...):
Przy wszystkich etapach pracy ustawić
prędkość na
2
(szybko).
–
210 g migdałów (grubo mielonych)
–
210 g cukru pudru
–
nieco wody różanej
–
1 kropla olejku z gorzkich migdałów
■ Dobrze wymieszać migdały i cukier
puder.
■ Podzielić mieszaninę na 6 równych
części (po ok. 70 g).
■ Przygotować urządzenie z przystawką
do mielenia mięsa oraz sitkiem do
drobnego mielenia (2,7 mm – w zależ-
ności od modelu
X
„Części zamienne i
akcesoria” patrz strona 185
).
■ Umieścić pierwszą porcję na tacy wsy-
powej i włączyć urządzenie.
■ Co 5 sekund dodawać kolejne porcje, aż
wszystko zostanie zmielone.
■ Następnie dodać trochę wody różanej
i 1 kroplę olejku z gorzkich migdałów,
przemieszać i odstawić.
Porady
Przystawka do mielenia mięsa
Przeznaczenie sitek
–
Sitko do drobnego mielenia (2,7 mm):
gotowanego mięsa drobiowego,
wieprzowego, wołowego, gotowanej
wątróbki, gotowanej ryby do zup; suro-
wego mięsa wieprzowego i wołowego
na kotlety mielone; surowej wątróbki,
mięsa i słoniny na kiełbasę pasztetową;
mięsa wieprzowego na metkę
–
Sitko do średniego mielenia (4 mm):
mięsa wieprzowego i wołowego na
pasztet i serwolatkę
–
Sitko do grubego mielenia (8 mm):
smażonego mięsa wieprzowego na
zupę gulaszową; resztek (np. smażone,
kiełbasa) do zapiekanek z resztek
■ Jeśli chce się uzyskać drobniejszą kon-
systencję przetworzonych produktów,
należy powtórzyć proces rozdrabniania
lub użyć kolejno różnych sitek (grube,
średnie, drobne).
■ Inne składniki (np. cebula, przyprawy
korzenne) mogą być dodawane
bezpośrednio przy mieleniu. Dzięki
temu wszystkie składniki są dobrze
zmieszane.
Nasadka masarska
■ Przed napełnieniem jelita naturalnego
zamoczyć je w letniej wodzie przez
około 10 minut.
■ Osłonki do kiełbas nie wypełniać „na
pulchno”, ponieważ kiełbasy mogłyby
wybuchnąć podczas gotowania lub
smażenia.
Przystawka do tarcia
Uwaga! (MFW36.../MFW38...)
–
Przystawki do tarcia oraz do szatko-
wania należy używać z prędkością
1
(wolno).
–
Wkładkę do przecierania używać z pręd-
kością
2
(szybko).
X
„Ustawienie prędkości” patrz
strona 177
Przeznaczenie wkładek
–
Wkładka do szatkowania:
do mar-
chewki, selera, kalarepy, cukinii
–
Wkładka do tarcia (grubo):
do
marchewki, orzechów, twardego sera
(np. ementalera)
–
Wkładka do tarcia (drobno):
do orze-
chów, twardego sera, sera parmezan
–
Wkładka do przecierania:
do ziemnia-
ków, sera parmezan, orzechów
Spis treści
- 6 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją
- 7 Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru
- 8 Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; „Konserwacja i codzienne czyszczenie” patrz strona 182; Serdecznie gratulujemy Państwu zakupu; Spis treści
- 9 Opis urządzenia; Korpus urządzenia; Przed pierwszym użyciem; Elementy obsługowe
- 10 Wszystkie modele; Wskaźnik pracy urządzenia; Zabezpieczenie przed; Wymiana zabieraka; Ustawienie prędkości
- 11 Zalecane prędkości; Nasadka; Funkcja biegu wstecznego; Przygotowanie; Niebezpieczeństwo zranienia!; Nasadka podstawowa; Przystawka do mielenia mięsa; Nasadka masarska
- 12 Przygotowanie nasadki do kebbe; Zastosowanie; Poniższy przykład opisuje wykorzystanie
- 13 Przystawka do tarcia
- 14 Wyciskarka do cytrusów
- 15 Przepisy
- 16 Marcepan; Porady; Przeznaczenie sitek; Przeznaczenie wkładek
- 18 Części zamienne i akcesoria
- 19 Usuwanie drobnych usterek
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)