Przepisy; Knedle z bułki - Bosch MFW 3600W - Instrukcja obsługi - Strona 10

Bosch MFW 3600W Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

31

pl

Przepisy

Wskazówki:

Części metalowe wytrzeć bezzwłocznie

do sucha i natrzeć nieco olejem jadal

-

nym w celu ochrony przed korozją.

Przy obróbce np. marchewki mogą

powstawać przebarwienia na elemen

-

tach z tworzywa sztucznego. Można

je usunąć kilkoma kroplami oleju

jadalnego.

Przepisy

Knedle z bułki

300 g świeżego chleba pszennego

– 20 ml mleka

40 g masła lub margaryny

– 3 jajka

1 łyżka drobno posiekanej cebuli

– pietruszka zielona

trochę mąki

sól i pieprz

■ Pokroić chleb w plastry o grubości 10

mm i przepołowić wzdłuż. Zalać 20 ml

mleka i pozostawić do nasączenia.

■ Zmielić zwilżone kawałki chleba za

pomocą przystawki do mielenia mięsa

(sitko do średniego mielenia) przez ok.

50 sekund.

■ Dodać drobno posiekaną cebulę,

pietruszkę i roztopione masło, potem

zmieszać.

■ Wymieszać z masą roztrzepane jajka,

sól i pieprz.

■ Poczekać kilka minut, aż ciasto dojrzeje.

Następnie ciasto jeszcze raz zagnieść.

■ Podczas formowania knedli ręce

zawsze dobrze zwilżać wodą. Knedle

otoczyć w mące.

■ Knedle włożyć do wrzącej wody

i gotować przez około 20 minut. Nie

dopuścić do rozgotowania!

Kebbe

Pieróg:

500 g baraniny, pociętej w paski

500 g kaszy pszennej Bulgur, wypłuka

-

nej i osuszonej

1 mała cebula, posiekana

■ Mielić naprzemiennie baraninę i kaszę

za pomocą przystawki do mielenia

mięsa (

sitko do drobnego mielenia).

■ Masę dobrze przemieszać, dodając

cebulę.

■ Mieszaninę zmielić dwukrotnie za

pomocą przystawki do mielenia mięsa.

Nadzienie:

400 g baraniny, pociętej w paski

2 średniej wielkości cebule, posiekane

1 łyżka stołowa oleju

1 łyżka stołowa mąki

2 łyżeczki ziela angielskiego

sól i pieprz

■ Zmielić baraninę za pomocą przystawki

do mielenia mięsa (sitko do drobnego

mielenia).

■ Cebulę przysmażyć na kolor

złocistobrązowy.

■ Dodać baraninę i podsmażyć.

■ Dodać pozostałe składniki.

■ Wszystko razem dusić przez około

1-2 minuty.

■ Odlać nadmiar tłuszczu.

■ Pozostawić nadzienie do ostygnięcia.

Przyrządzanie kebbe:

■ Przetworzyć mieszankę na pieróg za

pomocą nasadki do kebbe.

■ Z wytworzonej rurki masy odcinać

kawałki o długości 7,5 cm.

■ Zacisnąć koniec pieroga.

■ Niewielką ilość farszu wcisnąć do

otworu i zacisnąć drugi koniec pieroga.

■ Rozgrzać olej (około 180°C) i smażyć

pieróg przez około 6 minut, aż do osią

-

gnięcia złoto-brązowego koloru.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)