Strona 15 - Ważne; Wetknij wtyczkę przewodu zasilającego do uziemionego gniazdka.; P O L S K I
Ważne ◗ Przed pierwszym użyciem urządzenia prosimy zapoznać się ztekstem niniejszej instrukcji oraz zawartymi w niej ilustracjami. ◗ Niniejsze urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytkudomowego. Jeśli urządzenie wykorzystywane jest w sposóbniewłaściwy lub do celów profesjonalnych, lub też w sp...
Strona 16 - Bezpieczeństwo; Termiczny wyłącznik bezpieczeństwa; Zwróć się do sklepu lub upoważnionego punktu serwisowego; Używanie tłuszczu stałego; Jeśli chcesz użyć nowej kostki tłuszczu, roztop ją powoli na
◗ Podczas korzystania z urządzenia ustaw je w miejscu niedostępnymdla dzieci. Pamiętaj, aby przewód zasilający nie zwisał nad krawędziąstołu lub blatu kuchennego, na którym ustawiono urządzenie. ◗ Po zakończeniu korzystania z urządzenia ustaw regulatortemperatury w najniższym położeniu (obróć go mak...
Strona 17 - Smażenie; Nie wolno mieszać dwóch różnych rodzajów oleju lub tłuszczu!
C 4 Przechowuj frytkownicę wraz z zastygłym wewnątrz niej tłuszczem w temperaturze pokojowej. Zbyt oziębiony tłuszczpodczas smażenia może rozpryskiwać się. Aby temu zapobiec,zrób widelcem kilka otworów w warstwie zastygłego tłuszczu.Uważaj przy tym, by nie uszkodzić warstwy zapobiegającejprzywierani...
Strona 19 - Wyłącznik czasowy (tylko dla typu HD6153); Aby ustawić w minutach czas smażenia, wciśnij przycisk; Po zakończeniu smażenia; Korzystając z uchwytu unieś kosz do najwyższego położenia -
◗ Aby żywność usmażyła się równomiernie na złocisty kolor, wtrakcie smażenia wyjmij kilkakrotnie kosz z oleju lub tłuszczu idelikatnie potrząśnij jego zawartością. Zachowaj ostrożność: podczas smażenia gorąca para wydobywa się poprzez filtr w pokr ywie. Wyłącznik czasowy (tylko dla typu HD6153) C 1 ...
Strona 20 - Czyszczenie; Odczekaj, aż olej lub tłuszcz dostatecznie wystygną.; Demontaż frytkownicy.
C 4 Wyłącz urządzenie za pomocą przełącznika ON/OFF. Zgaśnie lampka kontrolna w przełączniku. 5 Po zakończeniu korzystania z urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka ściennego. ◗ Jeśli nie korzystasz regularnie z frytkownicy, wówczas olej lubpłynny tłuszcz przechowuj, po wystygnięciu, w szczelniezamknię...
Strona 21 - Zmiana oleju lub tłuszczu
C 5 Usuń olej lub tłuszcz i ewentualnie pozbądź się ich (patrz: "Olej i tłuszcz"). ◗ Wszystkie części, za wyjątkiem obudowy zawierającej układyelektryczne oraz grzałkę, można umyć w zmywarce lub w gorącejwodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń. 6 Obudowę oczyść wilgotną szmatką (zwilżoną p...
Strona 22 - - Nigdy nie korzystaj z tego samego oleju lub tłuszczu przez okres; Pozbywanie się zużytego oleju lub tłuszczu.; Wskazówki przydatne podczas smażenia; Domowe frytki; C, po raz drugi przez 2-4 minuty w temperaturze
- Jeśli fr ytkownicy używa się do przygotowywania potraw bogatych w proteiny (takich jak mięso lub r yby), olej lub tłuszcz należy zmieniaćczęściej. - Nigdy nie korzystaj z tego samego oleju lub tłuszczu przez okres dłuższy niż 6 miesięcy i zawsze stosuj się do instrukcji podanych naopakowaniu. - Do...
Strona 23 - Żywność mrożona; C) wyraźnie ostudzi olej lub; Ochrona środowiska (tylko dla typu HD6153); Pozbywanie się baterii; Do wyjęcia płytki z baterią użyj małego płaskiego wkrętaka.; Gwarancja i serwis
Żywność mrożona Mrożone fr ytki są już wstępnie smażone, dlatego też wystarczy jeusmażyć tylko raz, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Żywność wyjęta z zamrażarki (-16 to -18 c C) wyraźnie ostudzi olej lub tłuszcz po zanurzeniu jej w nim. Ponieważ tłuszcz nie podgrzewa się odrazu, żywność moż...
Strona 25 - ŚWIEŻA LUB ROZMROŻONA ŻYWNOŚĆ; Czasy przygotowania potraw i ustawienia temperatury.; ŻYWNOŚĆ MROŻONA
2 5 Czas smażenia(w minutach) 2-3 4-6 5-7 12-15 2-3 6-7 3-4 3-4 3-4 3-4 3-4 3-4 3-4 3-4 3-4 4-5 Maksymalna ilość 1300 g 1300 g Zalecana ilość w celuuzyskania najlepszegowyniku końcowego 6-8 sztuk 650 g 450 g 3-5 sztuk 8-10 sztuk 2-3 sztuki 8-10 sztuk 8-10 sztuk 8-10 sztuk 8-10 sztuk 8-10 sztuk 5 szt...