Siemens KG46S123 Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
101
100
pl
Wskazówki dotyczàce
rozmieszczania
produktów spo˝ywczych
l
Goràce potrawy i napoje sch∏odziç
przed w∏o˝eniem do ch∏odziarki.
l
Produkty spo˝ywcze wk∏adaç mo˝liwie
zapakowane lub przykryte. Dzi´ki temu
zachowajà one aromat, kolor, wilgotnoÊç
i Êwie˝oÊç, oraz zapobiega si´
przeniesieniu zapachów i smaków. Tylko
warzywa, owoce i sa∏ata w pojemnikach
na warzywa powinny pozostaç bez
opakowania.
l
Elementów z tworzywa sztucznego
i uszczelek drzwiczek nie zabrudziç
olejem ani t∏uszczem (stajà si´
porowate).
l
W urzàdzeniu nie wolno przechowywaç
˝adnych materia∏ów wybuchowych,
a wysokoprocentowe alkohole
przechowywaç tylko szczelnie zamkni´te
i na stojàco.
– Niebezpieczeƒstwo wybuchu!
l
W zamra˝alniku nie wolno przechowywaç
˝adnych zamarzajàcych p∏ynów w
butelkach. Przy zamarzaniu butelki p´knà.
Przyk∏ad rozmieszczenia
produktów spo˝ywczych
Rysunek
1
Komora ch∏odzenia (A)
Na
pó∏kach (11)
od góry na dó∏
przechowywaç pieczywo i ciasto, gotowe
potrawy, produkty mleczarskie.
W
pojemniku na warzywa (15)
przechowywaç warzywa, owoce, sa∏at´.
W
pojemniku (16)
uk∏adaç mas∏o i ser.
Na
pó∏ce (17)
stawiaç ma∏e butelki, puszki.
Na
pó∏ce na butelki (20)
stawiaç du˝e
butelki.
pl
Rozmieszczanie produktów spo˝ywczych
Komora zamra˝ania (B)
Na tacy do zamra˝ania (21)
przechowywaç drobne mro˝onki,
przygotowaç lód.
W
górnych pojemnikach na mro˝onki
(22)
przechowywaç mro˝onki.
Wyposa˝enie wn´trza
Pó∏ki komory ch∏odzenia mo˝na
przestawiaç przy drzwiach otwartych na
90°. Pó∏k´ pociàgnàç do przodu,
przechyliç na dó∏ i wyjàç, nast´pnie w∏o˝yç
na nowe miejsce (rysunek
4
).
Pó∏ka na butelki
W zag∏´bieniach pó∏ki mo˝na bezpiecznie
przechowywaç butelki w pozycji le˝àcej
nawet spi´trzone w kilku warstwach
(rysunek
5
).
Aby butelki nie przewraca∏y si´ przy
otwieraniu i zamykaniu drzwi, nale˝y
zabezpieczyç je uchwytem (rysunek
6
/A).
Wszystkie pó∏ki i pojemniki na wewn´trznej
stronie drzwi mo˝na wyjàç do mycia.
Pó∏k´ lub pojemnik unieÊç do góry i wyjàç
(rysunek
7
).
W razie potrzeby wk∏adki na jajka w
pojemnikach mo˝na odchyliç do góry,
wtedy uzyskamy miejce na przechowanie
tubek, ma∏ych puszek itp.
Opakowanie produktów
przeznaczonych do
zamro˝enia
Produkty zapakowaç w porcje wielkoÊci
odpowiedniej dla Paƒstwa gospodarstwa
domowego.
Warzywa i owoce nie powinny byç
pakowane w porcje wi´ksze ni˝ 1 kg,
a mi´so do 2,5 kg. Ma∏e porcje zamarzajà
szybciej, a przy rozmra˝aniu i przygoto-
waniu zachowana zostaje dobra jakoÊç.
Produkty spo˝ywcze zapakowaç szczelnie,
aby zachowa∏y smak i nie wysch∏y.
Na opakowania nadajà si´:
Folie z tworzywa sztucznego, folie
„w´˝owe“ z polietylenu, folie aluminiowe,
pojemniki do zamra˝ania. Opakowania te
mo˝na nabyç w sklepach.
Na opakowania nie nadajà si´:
Papier pakowy, papier pergaminowy,
celofan, worki na Êmieci i u˝ywane torby
reklamówki.
Produkty spo˝ywcze przeznaczone
do zamro˝enia w∏o˝yç do opakowania,
wycisnàç ca∏kowicie powietrze i zamknàç
szczelnie opakowanie.
Do zamkni´cia opakowania nadajà si´:
Gumki, klipsy z tworzywa sztucznego,
nici do wiàzania, taÊmy klejàce odporne
na dzia∏anie niskiej temperatury lub tym
podobne. Worki i folie „w´˝owe“
z polietylenu mo˝na zaspawaç specjalnym
urzàdzeniem do spawania woreczków
polietylenowych.
Przed w∏o˝eniem do zamra˝arki
oznaczyç zawartoÊç opakowania
i zapisaç dat´ w∏o˝enia.
Przestrzegaç przy zakupie
mro˝onek
l
Przy zakupie zamro˝onych produktów
spo˝ywczych zwracaç uwag´ na
opakowanie, nie powinno byç
uszkodzone.
l
Zwracaç uwag´ na dat´ przydatnoÊci
do spo˝ycia.
l
Temperatura w zamra˝arce sklepowej
powinna wynosiç –18 °C lub ni˝ej.
l
Mro˝onki kupowaç na samym koƒcu
zakupów, transportowaç szybko do
domu dobrze zapakowane w papier
gazetowy lub w izolowanej torbie
i natychmiast prze∏o˝yç do zamra˝alnika.
Sami zamra˝amy produkty
spo˝ywcze
Do samodzielnego zamro˝enia zastosowaç
tylko Êwie˝e produkty dobrej jakoÊci.
Do zamra˝ania nadajà si´
Mi´so i w´dliny, drób i dziczyzna, ryby,
warzywa, jarzyny i zio∏a, owoce, pieczywo
i ciasto, pizza, gotowe potrawy, resztki
potraw, ˝ó∏tko i bia∏ko jaj.
Do zamra˝ania nie nadajà si´
Ca∏e jaja w skorupkach, kwaÊna Êmietana
i majonez, zielona sa∏ata, rzodkiewki, rzepa
i cebula.
Blan˝erowanie warzyw i owoców
Aby zachowaç kolor, smak, aromat
i witamin´ „C“ warzywa i owoce najlepiej
blan˝erowaç przed zamro˝eniem.
(Blan˝erowanie polega na zanurzeniu
warzyw i owoców na krótko we wrzàcej
wodzie – literatur´ na temat zamra˝ania,
gdzie opisane jest równie˝ blan˝erowanie
mo˝na nabyç w ksi´garniach.)
Zamra˝anie i przechowywanie produktów spo˝ywczych
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)