Siemens KG46S123 - Instrukcja obsługi - Strona 19

Siemens KG46S123 Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

101

100

pl

Wskazówki dotyczàce

rozmieszczania

produktów spo˝ywczych

l

Goràce potrawy i napoje sch∏odziç
przed w∏o˝eniem do ch∏odziarki.

l

Produkty spo˝ywcze wk∏adaç mo˝liwie
zapakowane lub przykryte. Dzi´ki temu
zachowajà one aromat, kolor, wilgotnoÊç
i Êwie˝oÊç, oraz zapobiega si´
przeniesieniu zapachów i smaków. Tylko
warzywa, owoce i sa∏ata w pojemnikach
na warzywa powinny pozostaç bez
opakowania.

l

Elementów z tworzywa sztucznego
i uszczelek drzwiczek nie zabrudziç
olejem ani t∏uszczem (stajà si´
porowate).

l

W urzàdzeniu nie wolno przechowywaç
˝adnych materia∏ów wybuchowych,
a wysokoprocentowe alkohole
przechowywaç tylko szczelnie zamkni´te
i na stojàco.

– Niebezpieczeƒstwo wybuchu!

l

W zamra˝alniku nie wolno przechowywaç
˝adnych zamarzajàcych p∏ynów w
butelkach. Przy zamarzaniu butelki p´knà.

Przyk∏ad rozmieszczenia

produktów spo˝ywczych

Rysunek

1

Komora ch∏odzenia (A)

Na

pó∏kach (11)

od góry na dó∏

przechowywaç pieczywo i ciasto, gotowe
potrawy, produkty mleczarskie.

W

pojemniku na warzywa (15)

przechowywaç warzywa, owoce, sa∏at´.

W

pojemniku (16)

uk∏adaç mas∏o i ser.

Na

pó∏ce (17)

stawiaç ma∏e butelki, puszki.

Na

pó∏ce na butelki (20)

stawiaç du˝e

butelki.

pl

Rozmieszczanie produktów spo˝ywczych

Komora zamra˝ania (B)
Na tacy do zamra˝ania (21)

przechowywaç drobne mro˝onki,
przygotowaç lód.

W

górnych pojemnikach na mro˝onki

(22)

przechowywaç mro˝onki.

Wyposa˝enie wn´trza

Pó∏ki komory ch∏odzenia mo˝na
przestawiaç przy drzwiach otwartych na
90°. Pó∏k´ pociàgnàç do przodu,
przechyliç na dó∏ i wyjàç, nast´pnie w∏o˝yç
na nowe miejsce (rysunek

4

).

Pó∏ka na butelki

W zag∏´bieniach pó∏ki mo˝na bezpiecznie
przechowywaç butelki w pozycji le˝àcej
nawet spi´trzone w kilku warstwach
(rysunek

5

).

Aby butelki nie przewraca∏y si´ przy
otwieraniu i zamykaniu drzwi, nale˝y
zabezpieczyç je uchwytem (rysunek

6

/A).

Wszystkie pó∏ki i pojemniki na wewn´trznej
stronie drzwi mo˝na wyjàç do mycia.
Pó∏k´ lub pojemnik unieÊç do góry i wyjàç
(rysunek

7

).

W razie potrzeby wk∏adki na jajka w
pojemnikach mo˝na odchyliç do góry,
wtedy uzyskamy miejce na przechowanie
tubek, ma∏ych puszek itp.

Opakowanie produktów

przeznaczonych do

zamro˝enia

Produkty zapakowaç w porcje wielkoÊci
odpowiedniej dla Paƒstwa gospodarstwa
domowego.
Warzywa i owoce nie powinny byç
pakowane w porcje wi´ksze ni˝ 1 kg,
a mi´so do 2,5 kg. Ma∏e porcje zamarzajà
szybciej, a przy rozmra˝aniu i przygoto-
waniu zachowana zostaje dobra jakoÊç.

Produkty spo˝ywcze zapakowaç szczelnie,
aby zachowa∏y smak i nie wysch∏y.

Na opakowania nadajà si´:

Folie z tworzywa sztucznego, folie
„w´˝owe“ z polietylenu, folie aluminiowe,
pojemniki do zamra˝ania. Opakowania te
mo˝na nabyç w sklepach.

Na opakowania nie nadajà si´:

Papier pakowy, papier pergaminowy,
celofan, worki na Êmieci i u˝ywane torby
reklamówki.

Produkty spo˝ywcze przeznaczone
do zamro˝enia w∏o˝yç do opakowania,
wycisnàç ca∏kowicie powietrze i zamknàç
szczelnie opakowanie.

Do zamkni´cia opakowania nadajà si´:

Gumki, klipsy z tworzywa sztucznego,
nici do wiàzania, taÊmy klejàce odporne
na dzia∏anie niskiej temperatury lub tym
podobne. Worki i folie „w´˝owe“
z polietylenu mo˝na zaspawaç specjalnym
urzàdzeniem do spawania woreczków
polietylenowych.

Przed w∏o˝eniem do zamra˝arki
oznaczyç zawartoÊç opakowania
i zapisaç dat´ w∏o˝enia.

Przestrzegaç przy zakupie

mro˝onek

l

Przy zakupie zamro˝onych produktów
spo˝ywczych zwracaç uwag´ na
opakowanie, nie powinno byç
uszkodzone.

l

Zwracaç uwag´ na dat´ przydatnoÊci
do spo˝ycia.

l

Temperatura w zamra˝arce sklepowej
powinna wynosiç –18 °C lub ni˝ej.

l

Mro˝onki kupowaç na samym koƒcu
zakupów, transportowaç szybko do
domu dobrze zapakowane w papier
gazetowy lub w izolowanej torbie
i natychmiast prze∏o˝yç do zamra˝alnika.

Sami zamra˝amy produkty

spo˝ywcze

Do samodzielnego zamro˝enia zastosowaç
tylko Êwie˝e produkty dobrej jakoÊci.

Do zamra˝ania nadajà si´

Mi´so i w´dliny, drób i dziczyzna, ryby,
warzywa, jarzyny i zio∏a, owoce, pieczywo
i ciasto, pizza, gotowe potrawy, resztki
potraw, ˝ó∏tko i bia∏ko jaj.

Do zamra˝ania nie nadajà si´

Ca∏e jaja w skorupkach, kwaÊna Êmietana
i majonez, zielona sa∏ata, rzodkiewki, rzepa
i cebula.

Blan˝erowanie warzyw i owoców

Aby zachowaç kolor, smak, aromat
i witamin´ „C“ warzywa i owoce najlepiej
blan˝erowaç przed zamro˝eniem.
(Blan˝erowanie polega na zanurzeniu
warzyw i owoców na krótko we wrzàcej
wodzie – literatur´ na temat zamra˝ania,
gdzie opisane jest równie˝ blan˝erowanie
mo˝na nabyç w ksi´garniach.)

Zamra˝anie i przechowywanie produktów spo˝ywczych

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)