wysokoÊci; Rysunek; Zapalenie si ́ lampki; „super“; od - Siemens KG40U122 - Instrukcja obsługi - Strona 11

Siemens KG40U122 Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 22
Ładowanie instrukcji

103

Zamra˝anie i

przechowywanie

produktów spo˝ywczych

Rozmra˝anie mro˝onek

Zale˝nie od rodzaju mro˝onki i jej dalszego
zastosowania mamy do wyboru
nast´pujàce mo˝liwoÊci rozmra˝ania:

w temperaturze pokojowej,
w ch∏odziarce,
w piekarniku elektrycznym,
z/bez wentylatora goràcego powietrza,
w kuchence mikrofalowej.

Lekko rozmro˝one i rozmro˝one produkty
mo˝na ewentualnie ponownie zamroziç,
je˝eli ich temperatura podnios∏a si´ do
+3 °C dla mi´sa i ryb nie d∏u˝ej ni˝ na trzy
dni.

W przeciwnym przypadku, je˝eli smak,
zapach i wyglàd nie zmieni∏y si´,
ugotowaç, upiec i zamroziç jako gotowe
danie.

Wtedy nie wykorzystywaç maksymalnego
dopuszczalnego okresu przechowywania.

Przygotowanie lodu

Rysunek

B

Pojemnik do przygotowania kostek
lodu nape∏niç wodà do

3

/

4

wysokoÊci

i postawiç na dnie komory zamra˝ania.

Kostki lodu mo˝na ∏atwo wyjàç poprzez
wygi´cie pojemnika.

pl

Przechowywanie

produktów spo˝ywczych

Prosz´ zawsze zwracaç uwag´, aby
wszystkie pojemniki wsuni´te by∏y, a˝
do oporu. Jest to bardzo wa˝ne w celu
zapewnienia w∏aÊciwej cyrkulacji powietrza
w urzàdzeniu.

Kalendarz mro˝onek

Rysunek

C

Aby zapobiec obni˝eniu jakoÊci mro˝onek
nie wolno przekraczaç dopuszczalnego
okresu przechowywania. Dopuszczalny
okres przechowywania zale˝ny jest od
rodzaju produktu spo˝ywczego. Liczby
umieszczone obok symboli podajà
maksymalny dopuszczalny okres
przechowywania w miesiàcach.

Dla gotowych mro˝onek, które dost´pne
sà w handlu obowiàzuje podana data
produkcji i okres trwa∏oÊci.

Taca do zamra˝ania

Rysunek

D

Taca do zamra˝ania nadaje si´ do
przechowywania pojemników z lodami
i do pojedynczego zamra˝ania owoców
jagodowych, owoców w kawa∏kach,
jarzyn i zió∏, warzyw.
Produkty przeznaczone do zamro˝enia
roz∏o˝yç równomiernie na tacy i zamra˝aç
ok. 10 do 12 godzin. Nast´pnie prze∏o˝yç
do woreczków lub pojemników.
Przy rozmra˝aniu nale˝y ponownie
roz∏o˝yç produkty pojedynczo.

102

Zamra˝anie i przechowywanie produktów spo˝ywczych

pl

WydajnoÊç zamra˝ania

Produkty spo˝ywcze powinny byç
zamra˝ane mo˝liwie szybko, a˝ do samego
wn´trza. Tylko wtedy produkty zachowajà
witaminy, wartoÊci od˝ywcze, wyglàd
i smak. Dlatego nie nale˝y przekraczaç
maksymalnego ∏adunku okreÊlonego
wydajnoÊcià zamra˝ania.

Maksymalny ∏adunek, jaki mo˝na zamroziç
w ciàgu 24 godzin w górnym pojemniku:
w urzàdzeniach szerokoÊci 70 cm
maksymalnie 12 kg,
w urzàdzeniach szerokoÊci 60 cm
maksymalnie 9 kg.

Zwracaç uwag´, aby Êwie˝e produkty nie
zetkn´∏y si´ z gotowymi mro˝onkami.

Goràce potrawy i napoje przed w∏o˝eniem
do komory zamra˝ania nale˝y ozi´biç do
temperatury pokojowej.

Wskazówka

Najwy˝szy pojemnik komory zamra˝ania
stosowaç tylko do przechowywania
mro˝onek. O ile to mo˝liwe nie zamra˝aç
w nim Êwie˝ych produktów.

Zamra˝anie super

Je˝eli w zamra˝alniku znajdujà si´ ju˝
mro˝onki, kilka godzin przed w∏o˝eniem
Êwie˝ych produktów w∏àczyç funkcj´
„zamra˝anie super”. Na ogó∏ wystarcza
4–6 godzin, ale je˝eli ma byç zamro˝ony
maksymalny ∏adunek okreÊlony
wydajnoÊcià zamra˝ania, konieczne sà
24 godziny. Mniejsze iloÊci produktów
spo˝ywczych (do 2 kg) mo˝na zamra˝aç
bez funkcji super W celu w∏àczenia funkcji
zamra˝anie super nacisnàç przycisk
odpowiadajàcy tej funkcji, rysunek

2

/3.

Zapalenie si´ lampki

„super“

(pomaraƒczowa lampka kontrolna) wskazuje
w∏àczenie funkcji. Po w∏àczeniu w komorze
zamra˝ania osiàga si´ bardzo niskà
temperatur´. Po up∏ywie oko∏o

52 godzin

od

w∏àczenia funkcja zamra˝anie super wy∏àcza
si´ automatycznie.

Czyszczenie

Przed przystàpieniem do czyszczenia
nale˝y przede wszystkim wyjàç wtyczk´
z gniazdka sieciowego lub wy∏àczyç
albo wykr´ciç bezpiecznik.

Nie stosowaç urzàdzeƒ czyszczàcych
strumieniem pary. Goràca para mo˝e
uszkodziç powierzchnie lub system
elektryczny.

Woda u˝yta do mycia nie mo˝e si´ dostaç
do armatury kontrolnej lub oÊwietlenia.
Do mycia ca∏ego urzàdzenia z wyjàtkiem
uszczelek drzwi nadaje si´ letnia woda
z dodatkiem ma∏ej iloÊci ∏agodnego, lekko
dezynfekujàcego Êrodka czyszczàcego,
np. p∏yn do r´cznego mycia naczyƒ.
Nie wolno stosowaç ˝adnych Êrodków
czyszczàcych, które zawierajà piasek,
Êrodki szorujàce, kwasy lub
rozpuszczalniki chemiczne.

Uszczelk´ drzwi wymyç tylko czystà
wodà i wytrzeç dok∏adnie do sucha.

O ile to mo˝liwe, nale˝y co dwa lata
wyczyÊciç tak˝e wymiennik ciep∏a
(czarna krata) p´dzlem lub odkurzaczem.
Umo˝liwia to utrzymanie wydajnoÊci
urzàdzenia i oszcz´dnoÊç energii
elektrycznej.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)