Oursson RF1005/IV Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
38
ZALECENIA
• Przed użyciem urządzenia należy przeczytać tę in-
strukcję obsługi. Po przeczytaniu należy zachować
instrukcję do wglądu w przyszłości.
• Wszystkie ilustracje w tej instrukcji to schematyczne
wizerunki rzeczywistych obiektów, które mogą się
różnić od ich faktycznego wyglądu.
• Po rozpakowaniu urządzenia należy usunąć wszyst-
kie elementy opakowania. Przetrzeć korpus urządze-
nia i wnętrze komory czystą, wilgotną szmatką, aby
usunąć kurz.
• W urządzeniu nie wolno przechowywać przedmio-
tów grożących wybuchem, takich jak pojemniki z
aerozolem, leków ani materiałów laboratoryjnych.
Korzystanie z urządzenia do innych celów może
spowodować uszkodzenie przechowywanych w nim
produktów.
• Płyny zawierające alkohol należy przechowywać w
dokładnie zamkniętych pojemnikach w pozycji pio-
nowej. Nie wolno dopuścić do kontaktu alkoholu z
częściami elektrycznymi urządzenia.
• Urządzenie jest przeznaczone do użytkowania w
odpowiednim zakresie temperatury (patrz „Klasa
klimatyczna urządzenia”). Klasa klimatyczna jest wi-
doczna na naklejce na urządzeniu. Przed zakupem
urządzenia lub zamrażarki zaleca się określenie wy-
maganej klasy klimatycznej. Wybranie nieodpowied-
niej klasy klimatycznej może ograniczyć właściwości
chłodzące urządzenia, rys. D-6.
• Aby uniknąć bólu lub odmrożenia, nie wolno spoży-
wać mrożonej żywności prosto z zamrażarki ani do-
tykać wewnętrznych ścian mokrymi rękami.
• Aby uniknąć zatrucia, nie wolno przekraczać okresu
przydatności żywności do spożycia.
INSTALACJA,
Rys. В
• Ustaw urządzenie w miejscu o dobrej wentylacji.
• Urządzenie musi być umieszczone na płaskiej po-
ziomej powierzchni. Należy pozostawić odstęp 5-10
cm między obiema stronami urządzenia a ścianą lub
meblami oraz 30 cm u góry, rys. B-1.
• Miejsce instalacji nie może być wystawione na świa-
tło słoneczne, wysoką temperaturę ani wilgoć.
• Przed instalacją zdejmij dolny panel urządzenia.
• Ustawione urządzenie należy wypoziomować za po-
mocą regulowanych nóżek. Aby podnieść urządze-
nie, należy obrócić nóżki zgodnie z ruchem wskazó-
wek zegara, rys. B-2.
• Nieodpowiednie zabezpieczenie ustawionego urzą-
dzenia może spowodować hałas lub wibracje. Hałas
jest związany z ustawieniem urządzenia na niestabil-
nym lub nierównym podłożu.
• Upewnij się, że regulowane nóżki stykają się z podło-
gą. Zaleca się ustawienie urządzenia w pozycji lekko
pochylonej do tyłu, aby umożliwić dokładne zamknię-
cie drzwiczek.
ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA
1
Pojemnik na warzywa/owoce..............................1 szt.
2
Półka szklana......................................................2 szt.
3
Półka na drzwi .....................................................3 szt.
Instrukcja obsługi.....................................................1 szt.
BUDOWA URZĄDZENIA,
Rys. С
1
2
3
4
5
6
7
8
Komora zero (strefa świeżości, temperatura około 0°C)
Lampa i regulator temperatury w urządzeniu
Półka
Pojemnik na warzywa
Taca na jajka
Przycisk oświetlenia
Uchwyt na półkę
Półka
UŻYTKOWANIE,
Rys. D
Zalecenia dotyczące pierwszego użycia
Jeśli urządzenie jest używane po raz pierwszy, usuń
wszystkie zbędne przedmioty, takie jak opakowanie i
taśmy, a następnie dokładnie umyj powierzchnie we-
wnętrzne (miejsce przechowywania żywności) wodą z
dodatkiem octu.
Nowe urządzenie można włączyć po
2-4 godz. od wniesienia do pomieszczenia.
Postępuj
zgodnie z zaleceniami w instrukcji i podłącz urządze-
nie do gniazdka zasilającego z uziemieniem. Przed
włożeniem żywności do urządzenia należy odczekać
kilka godzin aż do osiągnięcia temperatury roboczej.
Żywność należy wkładać stopniowo, tak aby nie uszko-
dzić sprężarki.
Włączanie urządzenia,
Rys. D-1
Przed włożeniem żywności włącz urządzenie na ok.
2-2,5 godz. aż do osiągnięcia temperatury roboczej.
Ustaw regulator temperatury w środkowym położeniu
«4».
Rozmieszczanie produktów,
Rys. D-2
• Wkładając produkty do urządzenia, należy pozosta-
wić między nimi odstęp umożliwiający obieg powie-
trza.
• Produkty muszą być hermetycznie zapakowane,
co pozwoli utrzymać wilgoć i zapobiegnie rozprze-
strzenianiu się zapachów.
• Żywność gorącą przed umieszczeniem jej w urzą-
dzeniu należy schłodzić do temperatury pokojowej. W
przeciwnym wypadku użycie energii będzie większe.
• Aby obniżyć pobór energii, nie zaleca się częstego
otwieranie drzwiczek urządzenia.
Ustawianie temperatury,
Rys. D-1
Temperaturę w urządzeniu reguluje się przełącznikiem
z nastawami od «1» (wysoka temperatura, minimalne
chłodzenie) do «7» (niska temperatura, maksymalne
Spis treści
- 5 ŚRODEK CHŁODZĄCY; Postępowanie w sposób niezgodny ze wska-; Symbol zagrożenia; INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,
- 6 Zalecenia dotyczące pierwszego użycia; Nowe urządzenie można włączyć po; Włączanie urządzenia,
- 7 łącznik w położeniu «0».; Ekonomiczny pobór mocy; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,
- 8 MOŻLIWE PROBLEMY I ROZWIĄZANIA; Potencjalne problemy
- 9 SERWISOWANIE; Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; CERTYFIKACJA WYROBU
- 10 Korzystanie z produktu po upływie czasu eksploatacji
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)